Συμμορία στυγνών δουλεμπόρων εξάρθρωσε η ΕΛ.ΑΣ στο Ηράκλειο
Στυγνοί δουλέμποροι μπορούν μόνο να χαρακτηριστούν 9 Σύριοι , ένας Μαροκινός και ένας Ιρακινός οι οποίοι ουσιαστικά είχαν φυλακίσει μετανάστες προκειμένου να τους αποσπάσουν χρήματα για να τους προμηθεύσουν πλαστά δελτία αιτήσεως ασύλου αλλοδαπών, αλλά και να τους στείλουν σε κάποια άλλη Ευρωπαϊκή χώρα.
Οι στυγνοί δουλέμποροι ηλικίας 40, 28, 22, 26,34, 26 & 28 και 20 ετών  συνελήφθησαν χθες το πρωί έπειτα από συντονισμένες ενέργειες του Αστυνομικού Τμήματος Περιφέρειας.
Ειδικότερα χθες το πρωί οι αστυνομικοί έπειτα από σχετική καταγγελία πήγαν σε διαμέρισμα στην περιοχή της Χερσονήσου, όπου εντόπισαν τους εννέα συλληφθέντες, καθώς επίσης οκτώ αλλοδαπούς, οι οποίοι κατήγγειλαν την παράνομη κράτησή τους.
 Από την αστυνομική έρευνα που ακολούθησε, προέκυψε ότι οι συλληφθέντες, μαζί με έναν ακόμη αλλοδαπό συνεργό τους, ο οποίος αναζητείται, το τελευταίο χρονικό διάστημα, είχαν συστήσει εγκληματική ομάδα, με δομημένη και διαρκή δράση και σκοπό τη παράνομη διακίνηση αλλοδαπών και την κατάρτιση πλαστών εγγράφων, τα οποία τα διέθεταν έναντι αμοιβής σε αλλοδαπούς για να κατατεθούν, ως δικαιολογητικά, για τη νομιμοποίηση τους.
Επίσης οι αστυνομικοί διαπίστωσαν οτι οι συλληφθέντες κρατούσαν παράνομα τους οκτώ αλλοδαπούς τη τελευταία εβδομάδα περίπου, με σκοπό να αποσπάσουν από τους οικείους τους, χρηματικό ποσό. Στη συνέχεια, θα μεριμνούσαν για την προώθηση τους σε χώρες της Ευρώπης, αφού προηγουμένως τους είχαν προμηθεύσει με πλαστά δελτία αιτήσεως ασύλου αλλοδαπών.
Στο διαμέρισμα βρέθηκαν επίσης, οχτώ πλαστά δελτία αιτήσεως ασύλου αλλοδαπών με τα ονόματα των οκτώ αλλοδαπών, τα οποία κατασχέθηκαν.
Την προανάκριση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Περιφέρειας, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται για την πιθανότητα συμμετοχής τους και σε άλλες παράνομες πράξεις.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν σήμερα  στον κ. Εισαγγελέα  Πλημμελειοδικών  Ηρακλείου.
flashnews
////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
Mέθυσαν και τα έκαναν "γυαλιά καρφιά" σε μπαρ του Ρεθύμνου
Συνελήφθησαν σήμερα μεταμεσονύκτιες ώρες στο Ρέθυμνο, δυο ημεδαποί, ένας 34χρονος και ένας 38χρονος, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία, για επικίνδυνες σωματικές βλάβες και εξύβριση.
Ειδικότερα, μετά τα μεσάνυχτα, οι δύο ημεδαποί, θαμώνες καταστήματος - μπαρ της πόλης του Ρεθύμνου, βρισκόμενοι σε κατάσταση μέθης, προκάλεσαν αρχικά φθορές στο κατάστημα. Στη συνέχεια ο ιδιοκτήτης του καταστήματος προσπάθησε να τους απομακρύνει, πλην όμως δεν τα κατάφερε.
Υπό το φόβο επέκτασης του επεισοδίου και με άλλους θαμώνες, ένας 43χρονος αστυνομικός που βρισκόταν εκτός υπηρεσίας στο κατάστημα, επιχείρησε να παρέμβει, ώστε να λήξει το επεισόδιο, ωστόσο οι δύο συλληφθέντες του επιτέθηκαν, τραυματίζοντας τον, ενώ κατά τη διάρκεια του επεισοδίου, τραυματίστηκε και ο 34χρονος.
Ο 43χρονος μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου όπου και παραμένει νοσηλευόμενος, ενώ στον 34χρονο ημεδαπό παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και αποχώρησε από το Νοσοκομείο.
Οι δύο (2) συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρεθύμνου.
flashnews
//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
Αγοραπωλησία βρέφους στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου
Η ζωή ενός βρέφους έγινε για φορά ακόμη αντικείμενο συναλλαγής μεταξύ των αλλοδαπών γονέων του και μιας οικογένειας από τον Άγιο Νικόλαο που θέλησε να το υιοθετήσει παράνομα, με το αζημίωτο για τους γονείς και τους διαμεσολαβητές.
Την υπόθεση εξιχνίασε η ασφάλεια Αγίου Νικολάου η οποία στη διάρκεια επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε χθες συνέλαβε 4 βούλγαρους ανάμεσά τους και τους γονείς του παιδιού και το ζευγάρι των ελλήνων το οποίο είχε στα χέρια του το αντίτιμο της συναλλαγής.
 neakriti.gr
/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Πήραν βαλίτσα με όπλο & χρήματα του πρώην κοινοτάρχη Ζωνιανών

Είχε σταθμεύσει το αυτοκίνητό του στα Νεώρια για να αλλάξει ακτοπλοϊκά εισητήρια
Γερή μπάζα έκαναν οι διαρρήκτες που παραβίασαν το αυτοκίνητο του πρώην κοινοτάρχη Ζωνιανών προχθές το πρωί στην παραλιακή λεωφόρο. Το αυτοκίνητο του κ. Κώστα Παρασύρη ήταν σταθμευμένο κοντά στα Nεώρια όταν οι διαρρήκτες με ειδικό μηχανισμό κατάφεραν να ανοίξουν τις ασφάλειες του αυτοκινήτου.
Οι διαρρήκτες αφαίρεσαν μία μικρή βαλίτσα που υπήρχε στο αυτοκίνητό του μέσα στο οποίο υπήρχε ένα πιστόλι των 9 mm, 15 χιλιάδες ευρώ, πιστωτικές και τραπεζικές κάρτες κι άλλα προσωπικά αντικείμενα του πρώην κοινοτάρχη Ζωνιανών.
Ο κ. Παρασύρης σύμφωνα με πληροφορίες βρισκόταν στην περιοχή του λιμανιού προκειμένου να αλλάξει τα εισιτήρια του πλοίου με το οποίο επρόκειτο να ταξιδέψει.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στους λιμενικούς του λιμεναρχείου Ηρακλείου όπου έκανε την καταγγελία επέδειξε και την άδεια νόμιμης κατοχής του όπλου που κατείχε κι έκλεψαν οι διαρρήκτες.
Να σημειωθεί επίσης ότι το αυτοκίνητό του δεν είχε ίχνη παραβίασης, απλώς η ασφάλεια της πόρτας ήταν απενεργοποιημένη, στοιχείο που δείχνει ότι οι δράστες χρησιμοποίησαν ειδικό μηχανισμό για την απασφάλιση των οχημάτων.
cretalive
////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

"Ξυλοφόρτωσαν" τους διαρρήκτες πριν φθάσει η αστυνομία

Στα "πράσα" τρία άτομα, στη Ρογδιά - Τα σκάγια από την καραμπίνα καρφώθηκαν στα οπίσθια του ενός κλέφτη
Με τα σκάγια της κυνηγετικής καραμπίνας καρφωμένα στον πισινό του ως ενθύμιο της πράξης του μεταφέρθηκε στο αστυνομικό τμήμα ένας νεαρός Ηρακλειώτης, ο οποίος λίγη ώρα πριν είχε κλέψει μίνι μάρκετ στην περιοχή της Ρογδιάς.
Τόσο ο ίδιος όσο και οι δύο συνεργοί του, «πιάστηκαν στα πράσα» από τον ιδιοκτήτη και κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι τους ξυλοφόρτωσαν πριν προλάβει να έρθει η Αστυνομία και τους περάσει χειροπέδες.
Το εντυπωσιακό στοιχείο στην υπόθεση είναι ότι ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης στην προσπάθειά του να εκφοβίσει τους κλέφτες που του άδειαζαν το μαγαζί, πυροβόλησε για εκφοβισμό, όπως ειπώθηκε, όμως τα σκάγια διαγράφοντας ... τρελή πορεία κατέληξαν στα οπίσθια του ενός εκ των δραστών.
Το περιστατικό εκτυλίχθηκε προχθές το βράδυ στην περιοχή της Ρογδιάς. Οι δράστες, τρία άτομα από το Ηράκλειο ηλικίας 31 ετών, 34 ετών και 28 ετών διέρρηξαν αρχικά ένα αρτοποιείο. Από εκεί σύμφωνα με πληροφορίες πήραν ελάχιστα πράγματα όμως δεν αρκέστηκαν σε αυτά.
Στη συνέχεια οι τρεις νεαροί έβαλαν στο «μάτι» το μίνι μάρκετ ενός 50χρονου κατοίκου από τη Ροδιά.
Για κακή τύχη των δραστών ο 50χρονος είχε τοποθετήσει συναγερμό στην επιχείρησή του, φοβούμενος τις διαρρήξεις.
Οι τρεις φίλοι οι οποίοι κατοικούν στο Ηράκλειο και δεν έχουν σύμφωνα με πληροφορίες απασχολήσει κατά το παρελθόν την Αστυνομία, παραβίασαν την είσοδο του μίνι μάρκετ και μπήκαν στο εσωτερικό του. Χωρίς όμως να το αντιληφθούν ενεργοποιήθηκε ο συναγερμός, δίνοντας ηχητικό σήμα στο σπίτι του ιδιοκτήτη το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά στην επιχείρηση του.
Ο τελευταίος πετάχτηκε από το κρεβάτι του για να δει τι συμβαίνει, ενημέρωσε φίλους και συγγενείς του και με την κυνηγετική καραμπίνα που κατέχει νόμιμα, πήγε στην επιχείρησή του για να δει τι συμβαίνει.
Φτάνοντας εκεί ο ιδιοκτήτης μαζί με τους φίλους και συγγενείς του διαπίστωσαν ότι οι «ποντικοί» αλώνιζαν μέσα στο μίνι μάρκετ.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν κάτοικοι της περιοχής ο ιδιοκτήτης πυροβόλησε προς τη τζαμαρία με την κυ- νηγετική καραμπίνα με σκοπό, όπως ειπώθηκε, να τρομοκρατήσει τους κλέφτες κι όχι να τους τραυματίσει.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαρρήκτες τρομοκρατήθηκαν και πάγωσαν βλέποντας μπροστά τους μία ομάδα εξαγριωμένων κατοίκων να τους κυνηγά μέσα στο μαγαζί.
Τελικά μετά από μία μικρή συμπλοκή μεταξύ των δύο πλευρών και αφού παρενέβη η αστυνομία όλοι οι εμπλεκόμενοι οδηγήθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα της Περιφέρειας το οποίο εποπτεύει την περιοχή της Ρογδιάς.
Στο Αστυνομικό Τμήμα αφού ολοκληρώθηκε η προανάκριση και ελήφθησαν οι καταθέσεις, οι ιδιοκτήτες του μίνι μάρκετ και του αρτοποιείου ανέφεραν σύμφωνα με πληροφορίες ότι δεν επιθυμούν την ποινική δίωξη των συλληφθέντων.
Να σημειωθεί ότι ο λαβωμένος κλέφτης δεν χρειάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο, αφού τα τραύματα που προκλήθηκαν στο σώμα του από τα κυνηγετικά σκάγια ήταν επιφανειακά.
ΠΑΤΡΙΣ
////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Και μηνύσεις για την Εφορία Καστελίου!

Την κατέθεσε πολίτης που θεωρεί ότι με το κλείσιμο της ΔΟΥ εξυπηρετούνται συμφέροντα!
Ανεβαίνουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης στο Δήμο Μινώα Πεδιάδας με αφορμή και το κλείσιμο της ΔΟΥ Καστελίου αφού χθες κα-
τατέθηκε στην Εισαγγελία Ηρακλείου μήνυση κατά παντός υπευθύνου για το θέμα αυτό!
Ο μηνυτής κάνει λόγο για δόλια ενέργεια με σκοπό όχι μόνο να υποβαθμιστεί το Καστέλι ως διοικητικό κέντρο της περιοχής,
αλλά και να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα συμφέροντα! Στη μήνυση γίνεται λόγος για την προοπτική εξέλιξης του Καστελίου, τις “υπόγειες διαδρομές” για να φύγουν υπηρεσίες όπως η ΔΟΥ και επισημαίνεται ότι μισθώνεται κτίριο στο Αρκαλοχώρι ενώ παραχωρείται δωρεάν το κτίριο του Καστελίου!
Τη μήνυση κατέθεσε ο κ. Πέτρου Μάρας, ο οποίος ουσιαστικά εκφράζει ένα μεγάλο μέρος της τοπικής κοινωνίας και στρέφεται κατά του υπουργείου Οικονομικών αλλά και όσων το παραπλάνησαν!
“Το υπουργείο παραπλανήθηκε από υποβολιμαίους δημόσιους λειτουργούς -εισηγητές που ενήργησαν με δόλο και με σκοπό να ωφελήσουν τον ιδιοκτήτη - εκμισθωτή του κτιρίου το οποίο μισθώνει το Δημόσιο για τη στέγαση της ΔΟΥ στο Αρκαλοχώρι με αντίστοιχη ζημία κατά του (Δημοσίου)”
cretalive
//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
Ρούχα, χρήματα και ένα ρολόι έκλεψε 38χρονη
Κυριολεκτικά "έγδυσε" έναν 76χρονο, μία 38χρονη γυναίκα, η οποία χθες το πρωί έκλεψε τρία κοστούμια του 76χρονου αξίας 8.000 ευρώ.
Σύμφωνα με την καταγγελία του ηλικιωμένου, η γυναίκα εκτός από τα ρούχα έκλεψε επίσης 2.000 ευρώ καθώς και ένα ελβετικό ρολόι, αξίας 4.900 ευρώ.
Η 38χρονη συνελήφθη, χθες το μεσημέρι, έξω από το σπίτι της στο Ηράκλειο.
cretalive
//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
Έπεσε ... το βουνό να τον πλακώσει!
Από ... θαύμα γλίτωσε από την κατολίσθηση ένας νεαρός δικηγόρος, σήμερα το πρωί, ενώ οδηγούσε επί της εθνικής οδού Ηρακλείου - Χανίων με προορισμό τα Χανιά, για την εκδίκαση υπόθεσης στο Εφετείο.
Ο άνδρας, περίπου στις 07.00 το πρωί, κινούνταν στο ύψος της Αγίας Πελαγίας, όταν τμήμα βράχου αποκολλήθηκε από το βουνό και έπεσε πάνω στο cabrio αυτοκίνητό του, προκαλώντας σημαντικές φθορές. Για καλή του τύχη η πέτρα χτύπησε το όχημα στην πλαϊνή του πλευρά και από καθαρή τύχη δε "βρήκε" την καμπίνα του αυτοκινήτου.
Στο σημείο έσπευσε και η τροχαία, ενώ ο δικηγόρος αν και δεν έχει τραυματιστεί, θα μεταβεί στο νοσοκομείο για προληπτικές εξετάσεις.
cretalive
//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
«Πράσινο φως» για καλλιέργειες στέβιας
Από το ερχόμενο έτος αναμένεται να ξεκινήσει ευρέως η καλλιέργεια στέβιας στη χώρα μας, έπειτα από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εγκρίνει τη χρήση της ως γλυκαντική ύλη σε τρόφιμα και ποτά. Το συγκεκριμένο φυτό έχει αρκετές χρήσεις, ενώ η τιμή παραγωγού, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα.
Από το 2012 θα ξεκινήσει η καλλιέργεια στέβιας στην Ελλάδα, εκτιμά ο Γεωπόνος- ερευνητής, κ. Παύλος Καπόγλου, που ασχολείται διεξοδικά με το θέμα. Σύμφωνα με τον κ. Καπόγλου, οι τιμές παραγωγού, που όλα αυτά τα χρόνια κυμαίνονταν περί τα 6 ευρώ το κιλό, μετά την απόφαση της Κομισιόν, μπορεί να κυμανθούν περί τα 2,5 – 3 ευρώ το κιλό. Σημειώνεται ότι στη χώρα μας ως ώρας η στέβια καλλιεργείται σε πειραματικό στάδιο. Ωστόσο, από το 2012, όσοι παραγωγοί ενδιαφέρονται να καλλιεργήσουν θα πρέπει να συνάψουν συμβόλαια με συγκεκριμένους φορείς. «Τέτοιοι φορείς είναι υπό σύσταση αυτή την περίοδο», εξηγεί ο κ. Καπόγλου.
 Ως μηχανή συγκομιδης του σπανακιού ή του βασιλικού θα μπορεί με μια τροποποίηση της να χρησιμοποιηθεί για τη συγκομιδή και της στέβιας. Τα φυτά στέβιας στη συνέχεια θα μπορούν να αποξηρανθούν με μηχανικό τρόπο σε γραμμή (φούρνο) αποξήρανσης και στη συνέχεια θα μπορεί να γίνει διαχωρισμός φύλλων από βλαστούς επίσης μηχανικά.
 Η παραγωγή σποροφύτων στέβιας θα μπορεί να γίνεται μαζικά με τη μέθοδο της υδροπονικής επιπλευσης (Float system nursery).
 Τα αποξηραμένα φύλλα στέβιας από τις καλλιέργειες στην Ελλάδα μπορουν αρχικά να αποστέλλονται σε εργοστάσια μεταποίησης του προϊόντος σε άλλες χώρες και σε μακρινές αποστάσεις, αλλά αργότερα μπορεί να λειτουργήσουν εργοστάσια μεταποίησης στέβιας για παραγωγή στεβιοζάχαρης και στη χώρα μας.
 Ήδη, πάντως, υπαρχουν πολλοί ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες μεταξύ των οποίων και συνεταιριστικές οργανώσεις, που έχουν έλθει σε επαφή με τον Παύλο Καπόγλου (Γεωπόνο - ερευνητή και συγγραφέα βιβλίου για τη στέβια), οι οποίοι θέλουν να γίνουν φορείς καλλιέργειας και εμπορίας της στέβιας, όπως οι εταιρείες αγοράς και εξαγωγών φύλλων καπνού.

Θετικές αντιδράσεις
 Πάντως, στο άκουσμα και μόνον της απόφασης, εκδηλώθηκαν οι πρώτες θετικές αντιδράσεις. Ήδη η Coca-Cola στην Ευρώπη καλωσόρισε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εγκρίνει τη χρήση των γλυκοζιτών στεβιόλης (στέβια) ως γλυκαντικής ύλης σε τρόφιμα και ποτά.
 Η απόφαση αυτή ανοίγει το δρόμο, ώστε η εταιρεία να προσφέρει περισσότερα απολαυστικά προϊόντα με λιγότερες θερμίδες.
 Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, η Πρόεδρος της Coca-Cola Ευρώπης, Dominique Reiniche, δήλωσε: «Η Coca-Cola Ευρώπης καλωσορίζει την έγκριση της στέβια ως γλυκαντικής ύλης σε τρόφιμα και ποτά σε όλη την Ευρώπη. Η προσθήκη της στέβιας στο εύρος των γλυκαντικών που ήδη χρησιμοποιούμε στα αναψυκτικά μας, μας δίνει ακόμα μεγαλύτερες δυνατότητες να πρωτοπορήσουμε με πιο απολαυστικά προϊόντα στους καταναλωτές μας. Πρόκειται για ένα ακόμα ορόσημο, στη συνεχή προσπάθειά μας να διευρύνουμε την γκάμα των προϊόντων μας, προσφέροντας περισσότερες επιλογές για κάθε περίσταση και τρόπο ζωής».
 Η προσθήκη της στέβιας ως μίας ακόμα επιλογής γλυκαντικής ύλης επεκτείνει την επιτυχημένη ανάπτυξη της κατηγορίας προϊόντων με λίγες ή καθόλου θερμίδες της Coca-Cola. Σχεδόν 30 χρόνια πριν, η Coca-Cola παρουσίασε στην αγορά την Coca-Cola Light, το πρώτο της απολαυστικό αναψυκτικό χωρίς θερμίδες.

Σήμερα, 2/3 των εμπορικών της σημάτων διαθέτουν επιλογές με λίγες ή καθόλου θερμίδες και 30% του συνολικού όγκου πωλήσεων των 140 εμπορικών σημάτων της στην Ευρώπη αντιστοιχεί σε προϊόντα με λίγες ή καθόλου θερμίδες.
 Μέσα από τη διεύρυνση της γκάμας των προϊόντων, η μέση περιεκτικότητα σε θερμίδες μιας μερίδας ανθρακούχων αναψυκτικών της Coca-Cola Ευρώπης έχει μειωθεί κατά 10% την τελευταία δεκαετία. Η εταιρεία θα συνεχίσει να καινοτομεί, χρησιμοποιώντας ποικιλία γλυκαντικών υλών στην γκάμα των προϊόντων της, ώστε να προσφέρει εξαιρετικά ροφήματα που ανταποκρίνονται στις γευστικές απαιτήσεις των καταναλωτών.
 Η στέβια είναι ένα ακόμη παράδειγμα καινοτομίας και δέσμευσης της The Coca-Cola Company να απαντά στις ανάγκες και επιθυμίες των καταναλωτών. Καθώς η στέβια ως γλυκαντική ύλη για χρήση σε τρόφιμα και ποτά έχει εγκριθεί στη Γαλλία από το 2009, η The Coca-Cola Company ήταν μία από τις πρώτες εταιρείες στην Ευρώπη που λάνσαρε ρόφημα με συνδυασμό στέβια και άλλων γλυκαντικών φυσικής προέλευσης. Από το Μάρτιο του 2010, η Fanta Χωρίς Ανθρακικό με στέβια διατίθεται στους Γάλλους καταναλωτές με 30% λιγότερη ζάχαρη.
 Για την The Coca-Cola Company η καινοτομία στο θέμα των γλυκαντικών αποτελεί αντικείμενο έρευνας για σχεδόν 50 χρόνια, με στόχο να προσφέρει ποικιλία προϊόντων για δροσιά, απόλαυση και ενυδάτωση.
 Η χρήση της στέβια στα προϊόντα της εταιρείας, είναι το αποτέλεσμα 6 ετών πρωτοποριακής συνεργασίας μεταξύ της The Coca-Cola Company και της Cargill, για την παραγωγή μιας γλυκαντικής ύλης μηδενικών θερμίδων φυσικής προέλευσης.

Φέρνει… επανάσταση η στέβια
 Η παγκόσμια αγορά των γλυκαντικών κυριαρχείται από τη ζάχαρη και τις χημικές γλυκαντικές ουσίες ασπαρτάμη και σε μικρότερο βαθμό από τη σουκραλόζη. Όμως το ενδιαφέρον για τη στέβια έχει αυξηθεί «εκρηκτικά» μετά την έγκριση χρήσης της από τον ΟΗΕ και τις ΗΠΑ.
 Σύμφωνα με τον κ. Καπόγλου: «η στέβια αναμένεται να εκτοπίσει τα χημικά γλυκαντικά (ασπαρτάμη, σουκραλόζη κ.λπ.), αλλά και να αποσπάσει μεγάλα μερίδια αγοράς και από την κλασική ζάχαρη (τευτλοζάχαρη και καλαμοζάχαρη), όπως εκτιμούν διεθνείς αξιόπιστοι αναλυτές».
 Ήδη στη Ιαπωνία και την Κορέα έχει αποσπάσει περισσότερα από το 40% του μεριδίου αγοράς της ζάχαρης, πέτυχε πολύ καλές επιδόσεις στη Γαλλία , ενώ στις ΗΠΑ έχει αποσπάσει  το 23%  του μεριδίου αγοράς από τη ζάχαρη στις ΗΠΑ από το 2009.
 Αξιόπιστοι διεθνείς αναλυτές προβλέπουν, ότι σε λίγα χρόνια η Στέβια θα αποσπάσει πάνω από το 30% του μεριδίου αγοράς της ζάχαρης και των γλυκαντικών διεθνώς.
 Να σημειωθεί, ότι  η ΕΕ είναι μια μεγάλη  αγορά κατανάλωσης ζάχαρης και γλυκαντικών, όπου η κατανάλωση της τευτλοζάχαρης ανέρχεται στα περίπου 31 εκατομμύρια τόνους (κατέχει το 20% της παγκόσμιας κατανάλωσης, που ανέρχεται γύρω στα 160 εκατομμύρια τόνους ζάχαρης).

 Ωστόσο η στέβια έχει πολλές χρήσεις:
 Α) Χρησιμοποιείται γενικά όπου χρησιμοποιείται η ζάχαρη και άλλα γλυκαντικά, (στα αναψυκτικά ποτά, στα γαλακτοκομικά, τη σοκολάτα, στη ζαχαροπλαστική και στα γλυκά, στις κονσέρβες φρούτων, στα παγωτά, στο λιανικό εμπόριο οικιακής χρήσης κ.λπ.).
 Β) Επιπλέον όμως χρησιμοποιείται στη μαγειρική και πάει παντού, όπου πάει και ο μαϊντανός.
 Γ) Ακόμη χρησιμοποιείται σαν αφέψημα ( τσάι), σε τσίχλες, σε οδοντόκρεμες, στα σαμπουάν και τα καλλυντικά, στις ζωοτροφές

Αλέξανδρος Μπίκας

mpikas@paseges.gr
/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
Πρωτοβουλία για ομάδες παραγωγών
Μια σειρά νέων βάσεων για την ανάπτυξη της πτηνοτροφίας και της κονικλοτροφίας στην Κρήτη τέθηκαν σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην περιφέρεια Κρήτης, στις 16 Νοεμβρίου, υπό τον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, την αρμόδια αντιπεριφερειάρχη, Θεανώ Βρέντζου- Σκορδαλάκη και τη συμμετοχή πτηνοτρόφων και κονικλοτρόφων από το νησί καθώς και υπηρεσιακών στελεχών.
Η πρόταση της Περιφέρειας η οποία βρήκε θετική ανταπόκριση, είναι η δημιουργία δυο ομάδων παραγωγών (πτηνοτρόφων και κονικλοτρόφων), με στόχο να γίνουν οι παραγωγοί περισσότερο ανταγωνιστικοί, ώστε να μεγαλώσει το μερίδιο τους στην αγορά. Η πρόταση αυτή προβλέπεται στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της Περιφέρειας για την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα και αποτελεί ουσιαστικά το μοντέλο που προτείνεται για την οργάνωση της παραγωγής σε επίπεδο Κρήτης.

Ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης τόνισε ότι, το δυνατό μας πλεονέκτημα είναι το όνομα "Κρήτη" (brand name), μέσα από το οποίο, όπως σημείωσε, ο καταναλωτής θα αναγνωρίζει το ποιοτικό κρητικό προϊόν που θα αγοράζει, ενώ και ο παραγωγός θα μένει ικανοποιημένος σε οικονομικό επίπεδο.
 Επίσης, απευθυνόμενος στους παραγωγούς, ο περιφερειάρχης ζήτησε να υπάρχει αμφίδρομη συνεργασία σε όλα τα επίπεδα για την επίτευξη των στόχων που τέθηκαν.
 Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε η αντιπεριφερειάρχης, στην Κρήτη καταναλώνονται ετησίως 6 εκατ. κοτόπουλα, γεγονός που καταδεικνύει τη δυναμικότητα του κλάδου και τα περαιτέρω περιθώρια ανάπτυξης του. Όσον αφορά στην κατανάλωση κουνελιών, υπολογίζεται ότι στην Κρήτη καταναλώνεται σε ετήσια βάση η μεγαλύτερη ποσότητα ανά κάτοικο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 Τόσο οι πτηνοτρόφοι αλλά και οι κονικλοτρόφοι αφού εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πρωτοβουλία της Περιφέρειας, συναποφάσισαν να συστήσουν δύο συντονιστικές επιτροπές προκειμένου να προχωρήσει η πρόταση για τη δημιουργία των ομάδων παραγωγών.
kritinea
////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Συσσίτια και στις Ένοπλες Δυνάμεις

Σε μία πρωτοφανή κίνηση αλτρουισμού προχώρησε η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, μετά τις οριζόντιες περικοπές σε μσθούς και συντάξεις, καθώς η πλειοψηφία των Ενόπλων Δυνάμεων πλέον αδυνατεί να καλύψει ακόμα και τις πιο βασικές ανάγκες.
'Ετσι, τα συσσίτια στις στρατιωτικές μονάδες είναι πλέον γεγονός για όλο το κατώτερο μόνιμο προσωπικό, ενώ ξεκίνησαν με απόφαση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, αλλά και με τη σύμφωνη γνώμη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Την αποκάλυψη κάνει η εφημερίδα "Έθνος" σε ένα ρεπορτάζ - σοκ για την κατάσταση στην οποία έχουν φτάσει οι υπαξιωματικοί, κυρίως λόγω της δραματικής μείωσης των αποδοχών τους.
Τα συσσίτια απευθύνονται σε όσους ο μισθός τους δεν φτάνει πια ούτε για την αποπληρωμή των επιπρόσθετων φόρων, αλλά ούτε για την καθημερινή σίτιση.
Το "καμπανάκι" χτύπησαν οι ίδιοι οι διοικητές μονάδων, οι οποίοι διαπίστωσαν με μεγάλη ανησυχία ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν πληθύνει τα κρούσματα ασιτίας επαγγελματιών οπλιτών και υπαξιωματικών.
Σύμφωνα με πληροφορίες δραματικά ήταν τα στοιχεία που τέθηκαν στη διάθεση της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του Πενταγώνου τόσο από το Αρχηγείο Στόλου όσο και από τους διοικητές παραμεθόριων μονάδων του Έβρου και του Ανατολικού Αιγαίου.
Το θέμα κρίνεται ιδιαιτέρως σοβαρό φυσικά και γι' αυτό, με εισήγηση του νέου υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου θα απασχολήσει την επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Άμυνας.
news247
///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
Δεκάδες φάκελοι της Πολεοδομίας έγιναν χαρτοπολτός!
Δεκάδες φάκελοι της Πολεοδομίας Θεσσαλονίκης έγιναν… χαρτοπολτός, αφού κατά λάθος κατέληξαν αντί για τα ράφια στους κάδους ανακύκλωσης!
Οι φάκελοι έπρεπε να επιστραφούν στην Θέρμη από το κεντρικό κτίριο στην οδό Μανουσογιαννάκη. 
Τοποθετήθηκαν στο ισόγειο του κτιρίου, όμως αντί να τα παραλάβει ο υπάλληλος της πολεοδομίας, τα παρέλαβε η… Υπηρεσία Ανακύκλωσης. Όταν πλέον έγινε αντιληπτό το τι είχε συμβεί ήταν πλέον αργά… 
Πάντως, οι υπεύθυνοι εμφανίζονται καθησυχαστικοί,  καθώς υποστηρίζουν ότι μπορούν να ανασυσταθούν οι φάκελοι, ενώ έχει ζητηθεί και η διενέργεια έρευνας, προκειμένου να καταλογιστούν τυχόν ευθύνες.
star
////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
Κλείνουν τα φαρμακεία την Δευτέρα
Κατεβάζουν ρολά την Δευτέρα οι φαρμακοποιοί σε Αττική και Πειραιά, μετά την απόφαση του Συλλόγου να προχωρήσει σε προειδοποιητική απεργία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πολιτική που ακολουθείται από το υπουργείο Υγείας.
Σύμφωνα με τους δύο Συλλόγους, παρατηρούνται ήδη ελλείψεις στα φάρμακα, ενώ υποστηρίζουν ότι «το επόμενο διάστημα προβλέπονται συνθήκες πλήρους παράλυσης της φαρμακευτικής περίθαλψης».
star
////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
Έρχονται 3 εκ. ευρώ για το Πανεπιστήμιο Κρήτης!
Κονδύλια για τον εξοπλισμό στα νέα κτίρια των Τμημάτων Επιστήμης Υπολογιστών και Μαθηματικών και στο κτίριο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου.Με απόφαση του Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρου Αρναουτάκη, εντάσσεται στο Ε.Π. Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013, το έργο με τίτλο «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΣΤΑ ΝΕΑ ΚΤΙΡΙΑ ΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ» προϋπολογισμού 3.000.000 ΕΥΡΩ και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από Εθνικούς Πόρους.
Το προτεινόμενο έργο αφορά στην προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού για τη μετεγκατάσταση των Τμημάτων Επιστήμης Υπολογιστών, Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών στα νέα κτίρια στην περιοχή Βουτών.
Ο αναγκαίος εξοπλισμός περιλαμβάνει την επίπλωση γραφείων, αιθουσών διδασκαλίας και εργαστηρίων για τα δύο κτήρια. Περιλαμβάνει επίσης τον εξοπλισμό των εκπαιδευτικών εργαστηρίων σε υπολογιστική υποδομή, και τα οπτικοακουστικά συστήματα για τα αμφιθέατρα, για αίθουσες τηλεκπαίδευσης και τηλεδιάσκεψης και τις αίθουσες διδασκαλίας. Επιπλέον στο κτήριο του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών δημιουργείται ένα Κέντρο Δεδομένων για το σύνολο του Πανεπιστημίου Κρήτης που θα διαθέτει αποθηκευτικό χώρο δεδομένων, θα παρέχει υπηρεσίες μέσω ιδεατών μηχανών και δυνατότητες υπολογισμών υψηλών επιδόσεων για απαιτητικές ερευνητικές δραστηριότητες.
Τέλος στο έργο περιλαμβάνεται και πρόσθετος εξοπλισμός για το κτήριο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης Ηρακλείου στην Πανεπιστημιούπολη Βουτών για να γίνει δυνατή η μετεγκατάσταση και των τεσσάρων υφιστάμενων Παραρτημάτων της Βιβλιοθήκης σε αυτό.
creteplus
/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
Πληρώνουν για τα σταφύλια...

 Οι πληρωμές θα γίνουν ως εξής:
Τρίτη 22 Νοεμβρίου: Πατσίδερος – Αγκάραθος – Αποσελέμι - Αρμανώγεια
Τετάρτη 23 Νοεμβρίου: Άγιος Βασίλειος - Πεζά
Πέμπτη 24 Νοεμβρίου: Αστρίτσι - Μυρτιά  
Παρασκευή 25 Νοεμβρίου: Καλλονή - Αλάγνι- Κουνάβοι
Δευτέρα 28 Νοεμβρίου: Καταλαγάρι- Αστρακοί
Τρίτη 29 Νοεμβρίου: Πανόραμα – Αμουργέλες -Χουδέτσι
Τετάρτη 30 Νοεμβρίου: Μελέσες - Φιλίσια - Αγιές
creteplus
///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
400 λεωφορεία θα μπλοκάρουν...την Κρήτη
Σε ...πόλεμο είναι έτοιμα να κατέβουν τα τουριστικά λεωφορεία της Κρήτης, σε περίπτωση που η κυβέρνηση προχωρήσει στην απελευθέρωση του επαγγέλματος τους!
Ο κλάδος ιδιοκτητών τουριστικών λεωφορείων- όπως επισημαίνεται σε επιστολή προς τον Υπουργό Πολιτισμού που απέστειλε η Γενική πανελλήνια Ομοσπονδία Επιχειρήσςεων Τουρισμού - θα δεχτεί το τελειωτικό "χτύπημα" σε μια ενδεχόμενη απελευθέρωση.
Στην Κρήτη υπάρχουν περίπου 400 ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων, οι οποίοι βλέπουν τώρα τα όνειρα τους να γκρεμίζονται, καθώς το μοναδικό περιουσιακό στοιχείο που κληροδότησαν στα παιδιά τους, τα οποία έβαλαν στο επάγγελμα, κινδυνεύει να χαθεί.
Ήδη υπάρχει σημαντική μείωση της δουλειάς λόγω κρίσης, όπως επισημαίνουν. Αν εφαρμοστεί και αυτό το μέτρο τότε αυτό θα σημάνει την ταφόπλακα τους.
Για αυτό και όπως δηλώνουν, είναι έτοιμοι να κατέλθουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις.
creteplus
/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
Αργία η Δευτέρα 21/11 στον Δ.Χανίων...πλην Σούδας
Επίσημη αργία είναι η Δευτέρα 21 Νοεμβρίου , εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου, για ολόκληρο τον νέο Δήμο Χανίων, εκτός από την δημοτική ενότητα Σούδας. Έτσι δημόσιες υπηρεσίες και σχολεία θα μείνουν κλειστά στις δημοτικές ενότητες Χανίων, Ακρωτηρίου, Κεραμειών, Ελ.Βενιζέλου, Θερίσου και Νέας Κυδωνίας, ενώ οι επιχειρήσεις θα λειτουργήσουν όπως στις υπόλοιπες αργίες.

Μάλιστα, ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων σε ανακοίνωσή του, ενημερώνει τους εμπόρους ότι την Δευτέρα 21 Νοεμβρίου όλα τα καταστήματα που ανήκουν στον νέο Καλλικρατικό Δήμο Χανίων, πλην της Σούδας, θα παραμείνουν κλειστά.
Στο μεταξύ το δημοτικό συμβούλιο Χανίων, πρόσφατα αποφάσισε ότι την Δευτέρα 21/11 οι δημοτικές υπηρεσίες θα μείνουν κλειστές και στην Σούδα καθώς, απο την στιγμή που θα είναι κλειστές οι κεντρικές υπηρεσίες στα Χανιά, δεν μπορούν να λειτουργήσουν οι υπηρεσίες στο πρώην δημαρχείο Σούδας.

Να σημειωθεί πως , σύμφωνα με την κείμενη Νομοθεσία, στο Νομό Χανίων υπάρχουν τρείς επίσημες αργίες σε θρησκευτικές εορτές τοπικής σημασίας οι οποίες είναι οι εξής :
1) Χανιά : « Περί ορισμού της 21ης Νοεμβρίου εορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου, πολιούχου της πόλεως Χανίων, ως ημέρας αργίας των δημοσίων καταστημάτων δια την πόλιν ταύτην ».
Β.Δ. από 31.1.1956 ( ΦΕΚ 70/21.2.1956 ).
2) Σούδα : « Περί ορισμού της 6ης Δεκεμβρίου, εορτής του Αγίου Νικολάου, πολιούχου της Κοινότητος Σούδας Χανίων, ως ημέρας αργίας των δημοσίων υπηρεσιών ».
Β.Δ. 890/12.12.1969 ( ΦΕΚ 290/31.12.1969 )
3) Κίσσαμος : « Περί ορισμού της 12ης Δεκεμβρίου, εορτής του Αγίου Σπυρίδωνος, ως ημέρας αργίας των δημοσίων καταστημάτων εν τη κωμοπόλει Καστελλίου Κισσάμου ».
Β.Δ. 753/19.9.1961 ( ΦΕΚ 194/10.10.1961 )
FLASHNEWS
///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
Σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες κλίνες του νοσοκομείου Χανίων
Στη διάθεση ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών τέθηκαν δέκα δίκλινοι θάλαμοι κύριων κλινικών του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων, καθώς η διοίκηση του νοσηλευτικού ιδρύματος εφαρμόζει τη σύμβαση που υπεγράφη μεταξύ υπουργείου Υγείας και ιδιωτικών ασφαλιστικών.
Σύμφωνα με το υπουργείο, με αυτόν τον τρόπο θα επιτευχθεί η «ενίσχυση των εσόδων των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας».

Όπως δήλωσε ο διοικητής του νοσοκομείου, Χαράλαμπος Δουλγεράκης, «υπάρχουν προς διάθεση δέκα δίκλινοι θάλαμοι, δηλαδή είκοσι θέσεις νοσηλείας, προς όλες τις ασφαλιστικές εταιρείες με τις οποίες έχουμε κάνει συμβάσεις». Όπως ο ίδιος εξήγησε «αυτοί οι θάλαμοι δεν θα είναι μόνο για τους ασφαλισμένους των ιδιωτικών εταιρειών. Θα λειτουργούν κανονικά όπως λειτουργούν έως σήμερα. Όταν υπάρξει ασθενής που είναι ασφαλισμένος σε ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία και έχει προγραμματίσει μια εγχείρηση, θα φροντίζει ο γιατρός με τον προϊστάμενο της κλινικής, ώστε τη συγκεκριμένη ημερομηνία ο δίκλινος θάλαμος να έχει αδειάσει. Οι θάλαμοι δεν θα κλείσουν για τους υπόλοιπους ασθενείς. Απλώς, όταν καθοριστεί μια ημερομηνία για έναν ασθενή με ιδιωτική ασφάλιση, θα είμαστε υποχρεωμένοι να του δίνουμε δίκλινο θάλαμο. Κι αυτό έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζεται», επεσήμανε.
Στο νοσοκομείο Χανίων, σύμφωνα με τον διοικητή, υπάρχουν πολλοί θάλαμοι δίκλινοι και μονόκλινοι που δεν μπήκαν στη ρύθμιση.
Την αντίθεσή της στην εφαρμογή της ρύθμισης εξέφρασε η πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Κατερίνα Μανιμανάκη υποστηρίζοντας ότι «το μέτρο κατηγοριοποιεί τους ασθενείς σε έχοντες και μη έχοντες ενώ και ο πρόεδρος των εργαζομένων Βασίλης Κωντσαντουλάκης υποστηρίζει ότι η δημόσια Υγεία πρέπει να παρέχεται δωρεάν.
 newsbeast
////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
Ο Δήμος Ιεράπετρας παίρνει πρωτοβουλίες για το θέμα του τέλους της ΔΕΗ
Με πρωτοβουλία του Δημάρχου Ιεράπετρας κ. Σήφη Αναστασάκη πραγματοποιήθηκε σήμερα σύσκεψη με θέμα το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με το έκτακτο ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.) που επεβλήθη με το άρθρο 53 του Ν. 4021/2011.
Στόχος όπως είπε ο Δήμαρχος ήταν να διερευνηθούν όλες οι δυνατότητες που υπάρχουν προκειμένου να υποστηριχθούν οι Δημότες που αδυνατούν για αντικειμενικούς λόγους να καταβάλουν το συγκεκριμένο τέλος.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λασιθίου κ. Νίκος Παπαδάκης, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου κ. Μανόλης Πεπόνης και ο Αντιπρόεδρος κ. Παναγιώτης Πουλούλης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας κ. Γιάννης Ψαρουδάκης καθώς και αιρετοί και εκπρόσωποι φορέων που προσήλθαν στη συνάντηση.
Εξετάστηκαν όλοι οι δυνατοί τρόποι δράσης και αποφασίστηκε να υιοθετηθεί η πρόταση του Δημάρχου να ζητήσει από την ΔΕΗ σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο να μην προχωρήσει σε διακοπή ρευματοδότησης καθώς και να γίνει προσπάθεια προκειμένου με συντονισμένο τρόπο οι Δήμοι της Κρήτης να αντιδράσουν απέναντι στο τέλος.
Κατά τη σύσκεψη εκφράστηκε η αμέριστη στήριξη του Εργατικού Κέντρου και η συνεργασία καθώς και η βοήθεια του Δικηγορικού Συλλόγου για τη νομική συγκρότηση και διατύπωση ομαδικής εξώδικης δήλωσης όσων αδυνατούν να πληρώσουν το τέλος.
Επίσης, ο Δήμος θα ενημερώσει τους Δημότες για την διαδικασία που ακολουθείται στην περίπτωση που δεν επιθυμούν να πληρώσουν το τέλος και με δική τους ευθύνη καταβάλουν το ποσό που αντιστοιχεί στον βασικό λογαριασμό της ΔΕΗ μέσω ΑΤΜ.
Ο Δήμος θα συγκεντρώσει τα παραστατικά που απαιτούνται προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία της ομαδικής εξώδικης δήλωσης.
Επίσης θα συγκεντρώσει τις υπεύθυνες δηλώσεις Δημοτών που δεν θα πληρώσουν το τέλος, με δική τους ευθύνη, επειδή δεν είναι νόμιμο ή επειδή αδυνατούν να το πληρώσουν.
Για τον τρόπο που θα γίνει η διαδικασία καθώς και τα σχετικά έντυπα που θα κληθούν να συμπληρώσουν οι ενδιαφερόμενοι θα δοθούν αύριο, μετά την απαραίτητη νομοτεχνική επεξεργασία.

Επιστολή στον Πρόεδρο της ΔΕΗ Α.Ε.
Μετά τη σύσκεψη ο δήμαρχος Ιεράπετρας απέστειλε την παρακάτω επιστολή στον Πρόεδρο του Δ.Σ. της ΔΕΗ Α.Ε. καθώς και στην τοπική υπηρεσία Ιεράπετρας, ζητώντας να μην γίνει καμία διακοπή ηλεκτροδότησης:
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο:
Το έκτακτο ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.) που επεβλήθη με το άρθρο 53 του Ν. 4021/2011,  αποτελεί άδικη και εσφαλμένη κοινωνικά απόφαση επιβολής φόρου.
Ειδικά σε μια εποχή που κυριαρχεί οικονομική ύφεση και η αδυναμία των φορολογουμένων να ανταποκριθούν σε επιπρόσθετα βάρη αποτελεί αντικειμενική πραγματικότητα με διαλυτικές για την κοινωνική συνοχή προεκτάσεις.
Παράλληλα, θεωρούμε, εσφαλμένη και πρόχειρη τη νομοθέτηση του ειδικού τέλους ακινήτων και τη σύνδεση της είσπραξής του, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, παραβιάζοντας θεσμοθετημένες διαδικασίες της φορολογικής νομοθεσίας και βασικές συνταγματικές διατάξεις.
Ζητούμε από την ΔΕΗ να αποσχεί από κάθε αντισυμβατική, αυθαίρετη και καταχρηστική ενέργεια διακοπής ηλεκτροδότησης στην περιοχή του Δήμου Ιεράπετρας, ιδιαίτερα των ιδιοκτητών και χρηστών που αποδεδειγμένα αδυνατούν να καταβάλλουν το αντισυνταγματικό Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε., μέχρι την οριστική και τελεσίδικη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου περί της συνταγματικότητας των διατάξεων του ν. 4021/2011.

Επιστολή στον Πρόεδρο της ΠΕΔ Κρήτης
Παράλληλα ο κ. Αναστασάκης απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Ένωσης Δήμων Κρήτης κ. Γιάννη Κουράκη, προτείνοντας να αναλάβει πρωτοβουλία για κοινή αντιμετώπιση του προβλήματος από τους Δήμους του νησιού.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:
Αγαπητέ Γιάννη,
Σε παρακαλώ να αναλάβεις πρωτοβουλία προκειμένου να συντονιστούμε όλοι οι Δήμοι της Κρήτης, προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης του έκτακτου ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.) που επεβλήθη με το άρθρο 53 του Ν. 4021/2011.
Γνωρίζω πως με την εμπειρία σου και τις πρωτοβουλίες που έχεις λάβει κατά καιρούς, μπορείς να συνδράμεις, ώστε να διαμορφωθεί ένα εφικτό πλαίσιο συνεργασίας που θα αναζητήσει διέξοδο στο πρόβλημα.
Σε ενημερώνω πως και στην περιοχή του Δήμου Ιεράπετρας υπάρχει μεγάλη αντίδραση των Δημοτών, ειδικά των ασθενών κοινωνικών ομάδων που αδυνατούν να καταβάλλουν το τέλος, λόγω της δεινής οικονομικής τους κατάστασης.
Για το λόγο αυτό, σε σύσκεψη που έγινε σήμερα στο γραφείο μου, παρουσία του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Λασιθίου κ. Νίκου Παπαδάκη, του Προέδρου του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου κ. Μανόλη Πεπόνη, Δημοτικών Συμβούλων και εκπροσώπων συνδικαλιστικών κι άλλων τοπικών φορέων, εκφράστηκε η βούληση να στηριχθεί μία προσπάθεια ανάδειξης του προβλήματος και συγκέντρωσης υπεύθυνων δηλώσεων για όσους πολίτες δεν μπορούν να καταβάλλουν το τέλος.
Στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ άλλων, συμφωνήθηκε να ζητήσουμε από τα συνδικαλιστικά όργανα των Δήμων να προχωρήσουν με συντονισμένο τρόπο στην αντιμετώπιση του προβλήματος.
Είμαι στη διάθεσή σου για κάθε συνεργασία.
cna
/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
Υπο κατάληψη τα γραφεία της ΔΕΗ στην Κρήτη
Συμβολικές καταλήψεις σε όλα τα γραφεία της ΔΕΗ στην Κρήτη πραγματοποιούν από  νωρίς το πρωί  σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το χαράτσι στα ακίνητα το οποίο αποτελεί το αποκορύφωμα των «κεφαλικών φόρων» που πέφτουν επί δικαίων και αδίκων.
Οι κινητοποιήσεις διοργανώνονται από μαζικούς φορείς, όπως τα Νομαρχιακά Τμήματα της ΑΔΕΔΥ, τα Εργατικά Κέντρα, αγροτικούς και εμποροεπαγγελματικούς συλλόγους κ.α..

Ηράκλειο
Εκπρόσωποι του ΕΚΗ βρέθηκαν από  το πρωί στο υποκατάστημα της ΔΕΗ, επί της Λ.Χρυσοστόμου, προκειμένου να ενημερώσουν τους καταναλωτές για το πως μπορούν να πληρώσουν μόνο το ποσό που αντιστοιχεί στην κατανάλωση ενέργειας και τα δημοτικά τέλη, χωρίς το "χαράτσι".
Τα ταμεία της επιχείρησης όπως ήταν αναμενόμενο δεν λειτούργησαν σήμερα, ενώ όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου οι κινητοποιήσεις των συνδικαλιστικών φορέων δεν πρόκειται να σταματήσουν σήμερα.

Χανιά
Στα Χανιά εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Χανίων αλλά και του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ απέκλεισαν συμβολικά τα γραφεία της ΔΕΗ, καλώντας τους πολίτες να μην πληρώσουν το χαράτσι στα ακίνητα.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν εκτός από τους εκπροσώπους των συνδικαλιστών οργανώσεων και  μέλη του ΕΠΑΜ Χανίων καθώς και της Κίνησης Ανεξάρτητων Πολιτών" Σπίθα Χανίων"
Εν τω μεταξύ και ο Δήμος Χανίων παίρνει πρωτοβουλίες για πολίτες που δεν μπορούν να καταβάλουν το ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων επιφανειών. Κοντά στους πολίτες που αποδεδειγμένα αδυνατούν να καταβάλουν το έκτακτο ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων επιφανειών μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ βρίσκεται το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων. Το θέμα συζητήθηκε στη συνεδρίαση του οργάνου, καθώς και σε σύσκεψη των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στο Δημαρχείο της πόλης. Ο δήμαρχος Μανόλης Σκουλάκης ενημέρωσε τους εκπροσώπους των δημοτικών παρατάξεων για την πρόθεση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος να αναλάβει πρωτοβουλίες εν αναμονή και της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ρέθυμνο
Η Γραμματεία Ρεθύμνου του ΠΑΜΕ, ο Σύλλογος Γυναικών Ρεθύμνου (ΟΓΕ), το Συνδικάτο Οικοδόμων, η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ δήμου Ρεθύμνου, η ΠΑΣΕΒΕ και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών παίρνουν την πρωτοβουλία να συγκαλέσουν πλατιά ανοιχτή συζήτηση σύσκεψη το Σάββατο 19/11 στις 6 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο, για την οργανωμένη άρνηση πληρωμής του χαρατσιού που καταφθάνει με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και φέρνει στην απόγνωση σε εκατοντάδες λαϊκά νοικοκυριά.
Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους, «το χαράτσι αυτό ανεξάρτητα από τη συνταγματικότητα και τη νομιμότητά του, είναι πέρα για πέρα παράνομο στη λαϊκή συνείδηση».
«Αρνούμαστε να πληρώσουμε το νέο μόνιμο χαράτσι της ΔΕΗ, οργανώνουμε πρακτικά τη μαζική άρνηση πληρωμής, οργανώνουμε την μαζική πίεση για να αποδεχτεί η ΔΕΗ την εξόφληση των λογαριασμών χωρίς το χαράτσι. Οργανώνουμε την πλατιά αλληλεγγύη – κανείς μόνος του. Κανένα λαϊκό σπίτι κομμένο από το ηλεκτρικό», αναφέρουν στο κάλεσμά τους.

Λασίθι
Η "Επιτροπή αγώνα Σητείας" διανέμει σε όλους τους πολίτες της πόλης φυλλάδιο με «χρηστικές» οδηγίες για το πώς δεν θα πληρώσουν το χαράτσι της ΔΕΗ αλλά και ιδέες για το πώς θα αποφύγουν την διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος.
Μάλιστα οι πολίτες έχουν οργανώσει «γραφείο» εξυπηρέτησης του κοινού κατά του χαρατσιού

Προσφυγές στα Δικαστήρια
Την ίδια στιγμή, στη Δικαιοσύνη για το θέμα προσέφυγαν και οι Ενώσεις Καταναλωτών. Συγκεκριμένα, αγωγή και ασφαλιστικά μέτρα κατά της ΔΕΗ κατέθεσαν η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας ΙΝ.ΚΑ., το ΙΝ.ΚΑ. Κρήτης, η Ένωση Καταναλωτών Αιτωλοακαρνανίας, ο Σύλλογος για τα Δικαιώματα του Καταναλωτή και του Πολίτη και η Ένωση Καταναλωτών Ελλάδας.
Η αγωγή θα εκδικαστεί από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών στις 9 Ιανουαρίου του 2012, ενώ τα ασφαλιστικά μέτρα στις 30 Νοεμβρίου, στη 1 το μεσημέρι. Επίσης, η Ένωση Καταναλωτών Ηρακλείου-Κρήτης, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, πρόκειται να καταφύγει σε κάθε νόμιμο μέσο, προκειμένου να μη μείνουν τα νοικοκυριά που δεν μπορούν να πληρώσουν το νέο χαράτσι χωρίς ρεύμα, τουλάχιστον μέχρι την έκδοση της σχετικής απόφασης από το Συμβούλιο της Επικρατείας στις 2 Δεκεμβρίου, οπότε και πρόκειται να συζητηθεί το ζήτημα.


Ρυθμίσεις για το "χαράτσι" από το Υπουργείο Οικονομικών
Σε ρυθμίσεις πάντως και διευκρινίσεις αναφορικά με το περιβόητο «ειδικό τέλος ακινήτων» και την αναστάτωση που έχει προκληθεί με την αποστολή σε χιλιάδες πολίτες λογαριασμών της ΔΕΗ με λανθασμένους υπολογισμούς θα προχωρήσει άμεσα το υπουργείο Οικονομικών.
Οι επιτελείς του υπουργείου προσανατολίζονται στο «σπάσιμο» των επόμενων δόσεων  για την εξόφληση του ειδικού τέλους ακινήτων, αρχής γενομένης από τους λογαριασμούς που θα εκδοθούν στις αρχές του 2012, διευκρινίζουν πως σε όσους λογαριασμούς υπάρχουν λάθη αυτοί θα πληρωθούν κανονικά και θα συμψηφιστούν στις επόμενες δόσεις και προειδοποιούν πως θα ασκηθούν πειθαρχικές ευθύνες και διώξεις σε όσους δημάρχους καλούν τον κόσμο να μην πληρώσει το χαράτσι!
Όπως τονίζουν παράγοντες του υπουργείου, θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε με υπουργική απόφαση να επιλυθούν «με τη μέγιστη δυνατή ευαισθησία» τα όποια προβλήματα κοινωνικού χαρακτήρα έχουν προκύψει για διάφορες ευπαθείς ομάδες.
Ειδικότερα για το θέμα της απόφασης του Πρωτοδικείου Καλαμάτας που απαγορεύει στη ΔΕΗ να προχωρήσει στη διακοπή παροχής ηλεκτροδότησης σε καταναλωτή, στον οποίο είχε σταλεί λάθος λογαριασμός, οι παράγοντες του υπουργείου τονίζουν πως η απόφαση αυτή εκδόθηκε καθ΄ υπέρβαση της δικαιοδοσίας των πολιτικών δικαστηρίων σε σχέση με ζητήματα βεβαίωσης και είσπραξης φόρων και τελών και υποστήριξαν πως το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους θα προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες προκειμένου να μη δημιουργούνται ψευδείς εντυπώσεις στους πολίτες.

flashnews
/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////