Δύο συλλήψεις και 15 προσαγωγές έξω από τη Σύνοδο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς
Με δύο συλλήψεις και 15 προσαγωγές διαδηλωτών ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ η πρώτη ημέρα της Συνόδου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς σε ξενοδοχείο στο «Βαθύ» Αγίου Νικολάου, στην οποία προεδρεύει ο Πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου.
Ένταση επικράτησε όταν μερίδα από τους 400 περίπου διαδηλωτές προσπάθησε να σπάσει τον αστυνομικό κλοίο που έχει στηθεί στη διαδρομή προς το ξενοδοχείο ενώ ορισμένοι από αυτούς προσπάθησαν να φτάσουν στο κτίριο περνώντας μέσα από καλλιεργήσιμες εκτάσεις που βρίσκονται γύρω από το κτίριο.ΜΑΤ απώθησαν τους διαδηλωτές σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από το χώρο που γίνεται η Σύνοδος και προέβησαν στις 2 συλλήψεις και τις 15 προσαγωγές.
Οι συγκεντρωμένοι, μέλη συνδικαλιστικών φορέων όπως του Εργατικού Κέντρου, του Συλλόγου των εργαζομένων, του νοσοκομείου, της ΕΛΜΕ Λασιθίου, φώναζαν συνθήματα είναι ενάντια στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, ζητούσαν την προσφυγή στις κάλπες και αποδοκίμαζαν την παρουσία όλων των επισήμων που βρισκόταν στο συνέδριο.
Εν τω μεταξύ λίγο πριν από τα μεσάνυχτα χθες κι ενώ βρίσκονταν ακόμα έξω από το ξενοδοχείο περίπου 100 άτομα οι αστυνομικές δυνάμεις χωρίς να έχουν προκληθεί, με τη χρήση χημικών απομάκρυναν τους διαδηλωτές από τον περιβάλλοντα χώρο του κτιρίου που πραγματοποιείται η συνεδριαση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας
Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια. Άνδρες των δυνάμεων της Αστυνομίας έχουν σχηματίσει αλυσίδα γύρω από το κτίριο. Τις δυνάμεις της Αστυνομίας της Κρήτης έχουν ενισχύσει τρεις διμοιρίες των ΜΑΤ που έχουν αποσταλεί από την Αθήνα ειδικά γι' αυτό το σκοπό.

Μήνυμα για τα επεισόδια στις παρελάσεις
Σαφέστατο μήνυμα κατά του αυταρχισμού με αφορμή τα σημερινά επεισόδια απηύθυνε το απόγευμα από τον 'Αγιο Νικόλαο, Λασιθίου, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου καλωσορίζοντας τους συνέδρους στη διάσκεψη της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.
Ο κ. Παπανδρέου με αφορμή τα όσα σημειωθήκαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε άλλες πόλεις τόνισε το σύνολο της Ελληνικής Κοινωνίας καταδικάζει τέτοιου είδους συμπεριφορές.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «αυταρχισμός είναι η προσπάθεια κάποιων να επιβάλλουν τις απόψεις τους , διακόπτοντας παρελάσεις».
Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε αυτούς, που διαιρούν τον Ελληνικό λαό λέγοντας ότι τραυματίζουν τη Δημοκρατία και τις δημοκρατικές παραδόσεις του λαού μας.

Το πρόγραμμα της Συνόδου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς
Ο Πρωθυπουργός, Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Α. Παπανδρέου, θα προεδρεύσει στις εργασίες της Επιτροπής που θα ολοκληρωθούν το Σάββατο στη 1.00 μ.μ.
Η συζήτηση στην Επιτροπή θα επικεντρωθεί στις παρακάτω θεματικές:
1. Προκλήσεις και ευκαιρίες από τη μετάβαση στη δημοκρατία: οι εναλλακτικές προοπτικές.
2. Τα κινήματα για την αλλαγή: διαμορφώνοντας κοινές προσεγγίσεις και στόχους.
3. Ενδυναμώνοντας τους νέους πρωταγωνιστές και μεταρρυθμίζοντας παλιούς θεσμούς.
4. Τι ρόλο μπορεί να έχει η σοσιαλδημοκρατία. Λαμβάνοντας υπόψη τα μηνύματα της περιοχής και διαμορφώνοντας ένα πρόγραμμα δράσης.
Στο περιθώριο της συνάντησης της Επιτροπής διοργανώνεται συνάντηση ακτιβιστών-bloggers από διάφορες χώρες του Αραβικού κόσμου που έπαιξαν και συνεχίζουν να παίζουν ρόλο στην «Αραβική Άνοιξη».
flashnews
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Βρέθηκε το μάτι του Τουταγχαμώνα στη Κρήτη
Στην αρχή ήταν ένας µεγάλος σβώλος από χώµα. Τίποτε το παράξενο. Οταν όµως µέσα από αυτόν άστραψε ξαφνικά ένα µάτι, τότε όλα άλλαξαν. Μέσα στο πιθάρι όπου πριν από αιώνες είχε ταφεί µια οικογένεια, ανάµεσα στα οστά των νεκρών και στα πολύτιµα αντικείµενα που τους συνόδευσαν στην ταφή, αυτό το µάτι έµοιαζε να ήρθε από έναν άλλον κόσµο. Πόσω µάλλον που ήταν ίδιο µε τα µάτια του Τουταγχαµώνα (δείτε αριστερά το εύρυμα και δεξιά τα μάτια της μάσκας του αιγύπτιου βασιλιά)
Ολόχρυσο, σε φυσικό µέγεθος, µε αιγυπτιακό µπλε ολόγυρά του (στη μεγάλη φωτογραφία) και κυρίως πανοµοιότυπο µε αυτό της χρυσής νεκρικής µάσκας του αιγύπτιου βασιλιά που πέθανε το 1323 π.Χ. Στη νεκρόπολη της Αρχαίας Ελεύθερνας στις πλαγιές της Ιδης στην Κρήτη ο οικογενειακός τάφος του 8ου-7ου αιώνα π.Χ. έκρυβε σίγουρα ένα διαφορετικό µυστικό.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Το Βήμα στο σχετικό άρθρο της, η ανακάλυψη αυτή ήταν αιφνιδιαστική για τους αρχαιολόγους, αφού ποτέ δεν έχει βρεθεί κάτι παρόμοιο στην Κρήτη, πλην ενός πολύ µικρού, χωρίς το χαρακτηριστικό αιγυπτιακό µπλε, στην Κνωσό πριν από µισόν αιώνα.
Τα υλικά, το σχήµα του µατιού, η κατασκευή του δεν αφήνουν καµία αµφιβολία για το πρότυπο που είχε ο καλλιτέχνης» λέει ο καθηγητής κ. Νίκος Σταµπολίδης, ο οποίος διεξάγει τις αρχαιολογικές έρευνες στη νεκρόπολη της Ορθής Πέτρας από το 1985. Στην πραγµατικότητα είναι ένα επιστήθιο κόσµηµα µε απόληξη για να κρεµιέται. Ωστόσο η κοκκίδωση στη θέση των βλεφαρίδων, τα βλέφαρα που είναι σχηµατισµένα από πάστα αιγυπτιακού µπλε κάνουν τη διαφορά.

Η νύφη του Άδη, φορούσε το μάτι- κόσμημα;
«Γυναίκα φορούσε αυτό το κόσµηµα. Και το ένδυµά της ήταν καταστόλιστο από τα χρυσά ελάσµατα που ήρθαν στο φως Υποθέτουµε µάλιστα ότι είναι η νεότερη από τις τρεις της ίδιας ταφής, διότι τις ανύπανδρες γυναίκες στόλιζαν σαν νύφες όταν πέθαιναν, επειδή νυµφεύονταν τον Αδη» προσθέτει ο κ. Σταµπολίδης.
Κατά τον αρχαιολόγο µάλιστα το γεγονός ότι το χρυσό µάτι φοριόταν ως επιστήθιο πιθανόν να σηµαίνει την παρείσφρηση αιγυπτιακών δοξασιών και πίστεων στην κοινωνία της Ελεύθερνας ήδη από τα τέλη του 8ου µε αρχές του 7ου αιώνα π.Χ.

Από την Εφημερίδα Το Βήμα
.........................................................................................

Μέχρι τον Υπουργό Υγείας έφτασε ο "εμφύλιος" στο ΕΚΑΒ Κρήτης

Καταγγελία από την Δευτεροβάθμια Ομοσπονδία Προσωπικού ΕΚΑΒ
Μέχρι τον Υπουργό Υγείας έφτασε ο "εμφύλιος" στο ΕΚΑΒ Κρήτης
Στον Πρόεδρο του ΕΚΑΒ αλλά και τον Υπουργό Υγείας φτάνει πλέον η "εμφύλια" διαμάχη που έχει ξεσπάσει στο Παράρτημα Κρήτης του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (δείτε εδώ)
Σε ανακοίνωση του το Παγκρήτιο Σωματείο Εργαζομένων αναφέρει ότι "
η Δευτεροβάθμια Ομοσπονδία Προσωπικού ΕΚΑΒ (ΠΟΠΕΚΑΒ) προχώρησε σε καταγγελία προς τον Πρόεδρο του ΕΚΑΒ αλλά και προς τον Υπουργό Υγείας κ. Λοβέρδο Ανδρέα για τις μετακινήσεις - τοποθετήσεις που κάνει  ο Δ/ντής Ηρακλείου".
Στην ανακοίνωση τονίζεται ακόμα :
"Εμείς είχαμε προτείνει πολλές εναλακτικές λύσεις-προτάσεις αλλά δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε. Είμαστε αναγκασμένοι, για την προάσπιση της ψυχικής γαλήνης των συναδέλφων μας, να προβούμε σε τέτοιες ενέργειες".

cretalive
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Ρεκόρ τριετίας για τον τουρισμό στη Κρήτη
Ως την καλύτερη χρονιά της τελευταίας τριετίας, χαρακτηρίζουν το 2011 τουριστικοί φορείς της Κρήτης, σημειώνοντας ότι η αύξηση στην κίνηση έφθασε το 15%. Μέχρι το τέλος της εβδομάδας, το σύνολο σχεδόν των ξενοδοχείων του νησιού κλείνουν, ενώ υπάρχει σχετική αισιοδοξία για την κίνηση το 2012.
Ο Γιώργος Πελεκανάκης, πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων δήλωσε σχετικά: «Οδηγούμαστε προς το κλείσιμο της σεζόν και νομίζω ότι η φετινή ήταν η καλύτερη χρονιά της τελευταίας 3ετίας με αύξηση στην Κρήτη της τάξης του 15%. Εκπληξη ήταν η μεγάλη προσέλευση τουριστών από το Ισραήλ».
Σύμφωνα με τον κ. Πελεκανάκη, προς το παρόν το ενδιαφέρον των ξένων πρακτόρων για την Κρήτη και το 2012 είναι σημαντικό, γεγονός που το αποδίδει όπως λένε, στα οικονομικά πακέτα της Ελλάδας, που αρχίζουν από τα 400 ευρώ. Ο ίδιος ωστόσο διευκρίνισε, ότι κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει με βεβαιότητα τι θα συμβεί του χρόνου, γιατί υπάρχουν πολλοί αστάθμητοι παράγοντες.
«Παρά τα προβλήματα και τις απεργίες και τη δυσφήμιση της χώρας μας στο εξωτερικό, πήγαμε καλά», σχολίασε ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Ανδρέας Μεταξάς. Ο ίδιος σημείωσε ότι και για του χρόνου, οι ενδείξεις είναι θετικές, ωστόσο πρόσθεσε ότι η άσχημη εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό αν συνεχιστεί και ενταθεί, το σίγουρο είναι ότι δεν θα λειτουργήσει θετικά για τον τουρισμό. Τέλος, ο κ. Μεταξάς έκανε αναφορά στην άδικη φορολογία στις ξενοδοχειακές μονάδες.
«Φέτος είχαμε ικανοποιητική κίνηση, ας ελπίσουμε ότι και του χρόνου θα έχουμε μια καλή χρονιά», τόνισε ο πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Τουριστικών Πρακτόρων Κρήτης, Θεόδωρος Μυλωνάκης.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΤΕ, ο τουρισμός με ορίζοντα το 2021 μπορεί να προσφέρει τη μισή μελλοντική ανάπτυξη της χώρας (18 δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον - σύνολο 50 δις κατ’ έτος) και 220.000 νέες θέσεις εργασίας. «Αναγκαία προϋπόθεση η θεμελίωση, με νέες δυνάμεις και νέα υλικά, ενός κράτους λειτουργικότερου, διαφανέστερου, δικαιότερου, τελικά ενός κράτους ισχυρότερου που θα μπορέσει να στηρίξει την αναπτυξιακή πορεία. Ενός κράτους που θα μπορέσει να επαναφέρει την αυτοπεποίθηση, την αυτοεκτίμηση, την αισιοδοξία, την κοινωνική γαλήνη και συνοχή στους Έλληνες πολίτες, συστατικά απαραίτητα για έναν τουρισμό πρωταγωνιστή της ανάπτυξης».

«Πατρίς»
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Ενεργειακά αυτόνομη Κρήτη σε 15 χρόνια
Την αντίθεσή της με την προοπτική διάθεσης εκτάσεων για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων με στόχο την παραγωγή και εξαγωγή ενέργειας στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη στα πλαίσια της εκποίησης δημόσιας περιουσίας μέσω του προγράμματος “HELIOS” εκφράζει η Εναλλακτική Κίνηση Πολιτών Ρεθύμνου, που κατέθεσε το συγκεκριμένο θέμα για συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο της προσεχούς Δευτέρας και μάλιστα με τη μορφή του κατεπείγοντος.
Με τη μορφή του κατεπείγοντος, η Εναλλακτική Κίνηση Πολιτών Ρεθύμνου, κατέθεσε προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας, το θέμα της διάθεσης εκτάσεων για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, στα πλαίσια του προγράμματος «ΗELIOS”(το πρόγραμμα προβλέπει την εκποίηση δημόσιας περιουσίας για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών που θα παράγει ενέργεια η οποία θα εξάγεται στη κεντρική και βόρεια Ευρώπη.
Η Εναλλακτική Κίνηση ταυτόχρονα με την αντίθεσή της εκφράζει μια σειρά προτάσεις που μπορούν να οδηγήσουν την Κρήτη σε ενεργειακή αυτάρκεια με γνώμονα το συμφέρον των τοπικών κοινωνιών.
Το κείμενο, που υπογράφει ο επικεφαλής της Εναλλακτικής Κίνησης, Γιώργος Βλαστός έχει ως εξής:

«Στις 20/10/2011 ο υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Γ. Μανιάτης έστειλε επιστολές σε όλους τους Δημάρχους της χώρας και στον Δήμαρχο Ρεθύμνου, ζητώντας να προταθούν από τον Δήμο δημοτικές εκτάσεις χαμηλής παραγωγικότητας άνω των 500 στρεμμάτων για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων με στόχο την παραγωγή και εξαγωγή ενέργειας στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη (δηλ. στη Γερμανία) στα πλαίσια της εκποίησης δημόσιας περιουσίας μέσω του προγράμματος “HELIOS”.
Σκοπός του Προγράμματος “HELIOS”
Σκοπός του προγράμματος “HELIOS” είναι να παραχωρηθούν δημοτικές εκτάσεις σε γερμανούς κυρίως επενδυτές, αυτοί να επιδοτηθούν από την ΕΕ εγκαθιστώντας φωτοβολταϊκά πάνελ κατασκευασμένα στη Γερμανία και με ανταλλάγματα μέρος των εσόδων από την πώληση της ενέργειας να πάνε για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους, όπως αναφέρεται και στο ανακοινωθέν της νεοκατοχικής συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής της 26/10/2011 (βλ.: http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=321246) και κάποια ελάχιστα αντισταθμιστικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες, όπως κάποιες θέσεις εργασίας.
Πρόκειται για υλοποίηση από την κυβέρνηση της απαίτησης του ισχυρού γερμανικού λόμπυ εταιρειών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), για εξαγορά ενέργειας στα πλαίσια του γενικότερου ξεπουλήματος ελληνικής κρατικής περιουσίας από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Αυτό προανάγγειλε με συνέντευξη του στην εφημερίδα “DIE ZEIT” και αναδημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ» (http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=407318) στις 21/06/2011, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Βόλφανγκ Σόϊμπλε ότι «…η Ελλάδα έχει πολύ περισσότερες ώρες ηλιοφάνειας το χρόνο απ’ ότι εμείς στη Γερμανία και θα μπορούσε να εξαγάγει σε μας ηλεκτρικό ρεύμα. Έτσι η ελληνική οικονομία θα διέθετε ένα ανταγωνιστικό εξαγωγικό προϊόν και μάλιστα περιζήτητο. Χωρίς παρόμοιες και άλλες αναπτυξιακές προοπτικές θα μου ήταν πολύ δύσκολο να φορτώσω στο γερμανό φορολογούμενο το τεράστιο ρίσκο ενός νέου προγράμματος…».
Η Γερμανία λίγα χρόνια πριν, προώθησε το πρόγραμμα Desertec για τη μεταφορά ηλιακού ηλεκτρισμού από την έρημο της Βόρειας Αφρικής στη Βόρεια Ευρώπη μέσω υποθαλάσσιων καλωδίων. Λόγω της πολιτικής αστάθειας και της μακρινής απόστασης από την Βόρεια Αφρική σήμερα η ιδέα ξαναπέφτει στο τραπέζι με προεξάρχοντα το ρόλο της Ελλάδας ως προμηθευτή πράσινης ενέργειας, κάτω όμως από συνθήκες απώλειας της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας λόγω μνημονίου.
Το θέμα όμως του προγράμματος “HELIOS” σχετίζεται άμεσα με την γενικότερη ανάπτυξη των ΑΠΕ στην Κρήτη και στον Δήμο Ρεθύμνου. Σε πρόσφατη σχετική ημερίδα που οργάνωσε ο Δήμος Αμαρίου, εκφράστηκε η καθολική διαφωνία των φορέων με το μοντέλο με το οποίο επιχειρείται η διείσδυση τους, δηλαδή χωρίς σχέδιο, με αγνόηση των τοπικών κοινωνιών και της αυτοδιοίκησης. Ενώ όλοι οι φορείς δεν διαφωνούν με την αξιοποίηση των ΑΠΕ, δεν έγινε αποδεκτό το μοντέλο της Κρήτης ως «εργοστάσιο πράσινης ενέργειας» για εξαγωγές η οποία θα φεύγει εκτός νησιού με μεγάλο περιβαλλοντικό κόστος.
Ενεργειακά αυτάρκης η Κρήτη σε 15 χρόνια
Θεωρούμε ότι στόχος μας πρέπει να είναι, η Κρήτη σε 15 χρόνια να είναι ενεργειακά αυτάρκης με αιολική και ηλιακή ενέργεια. Η Κρήτη αναπόφευκτα θα κινηθεί προς την αξιοποίηση της αιολικής και ηλιακής ενέργειας. Σήμερα αυτό συμβαίνει με την παραχώρηση αδειών σε ιδιωτικές εταιρείες, την αδειοδότηση γεωργών για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και την τραπεζική χρηματοδότηση της ατομικής παραγωγής έναντι μιας προσυμφωνημένης τιμής εξαγοράς του ρεύματος. Το σύστημα αυτό που κινείται αποσπασματικά και χωρίς κανένα σχεδιασμό επικαλείται την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και την αδειοδότηση από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και των εμπλεκόμενων φορέων. Εντούτοις εδράζεται αποκλειστικά στη χρήση δημόσιου χώρου και δασών. Το μοντέλο αυτό δημιουργεί τοπικές εντάσεις και χαοτικές συνθήκες κατά τη μετάβαση στο ενεργειακό μοντέλο των ΑΠΕ. Συνεπώς ο τρόπος μετάβασης είναι κρίσιμος και πρέπει να διασφαλιστεί ότι δεν θα βρεθούμε σε λίγα χρόνια με «πράσινες Πτολεμαΐδες». Γι αυτό προτείνουμε:
1. Την ίδρυση Κρητικής Εταιρείας Ενέργειας (δημόσιου συμφέροντος), με τη συμμετοχή της ΔΕΗ, δημόσιων φορέων και ιδιωτών σε πολυμετοχική βάση.
2. Την ανάληψη από την εταιρεία αυτή του σχεδιασμού του συστήματος παραγωγής και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας με αποκλειστική πηγή τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
3. Συνέργειες με ΔΕΗ, ειδικά στη διανομή του ρεύματος.
4. Βάση του συστήματος να είναι η ατομική παραγωγή ενέργειας σε κατοικίες, ξενοδοχεία και δημόσια κτίρια.
5. Οι μονάδες παραγωγής ενέργειας να είναι μεσαίας κλίμακας (αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα).
6. Η αποθήκευση να στηρίζεται σε υβριδικά συστήματα (αντλησιοταμιευτήρες).
7. Η σύνδεση με άλλες περιοχές της χώρας πρέπει να αποκλειστεί. Αυτή μπορεί μεν να μετατρέψει την Κρήτη σε εξαγωγέα ενέργειας αλλά με προφανή τεράστια επιβάρυνση του περιβάλλοντος.
8. Μείωση σταδιακά της κατανάλωσης κτηρίων (βιοκλιματικές πρακτικές σε παλιά και νέα κτήρια).
9. Να διεκδικήσουμε το αυτονόητο δικαίωμα των Δήμων να αναπτύσσουν οι ίδιοι ΑΠΕ και να τις εκμεταλλεύονται (π.χ. σε σχολικά κτήρια) αυξάνοντας έτσι τα έσοδά τους σε μια δύσκολη οικονομικά περίοδο για την αυτοδιοίκηση.
Επειδή πρόκειται για σοβαρότατο θέμα που αφορά την περιουσία όλων των δημοτών, καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο Ρεθύμνης να συζητήσει το θέμα ως κατεπείγον και να πει ΟΧΙ στη διάθεση δημοτικών εκτάσεων για το πρόγραμμα “HELIOS”. Ο Δήμος Ρεθύμνης δεν πρέπει να διαθέσει ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο δημοτικής έκτασης γι’ αυτό το πρόγραμμα, που αποτελεί μέρος της νεοκατοχικής συμφωνίας αναδιάρθρωσης χρέους και μόνιμης εποπτείας της χώρας που υπέγραψαν χωρίς καμία διαπραγμάτευση ο Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου και ο Υπ. Οικονομικών Ε. Βενιζέλος στις 26/10/2011. Ο Δήμος Ρεθύμνης πρέπει να συντονίσει την δράση του μαζί με άλλους Δήμους, την αιρετή Περιφέρεια και φορείς του Νομού και της Κρήτης για μια ανάπτυξη των ΑΠΕ υπέρ των πολιτών και του περιβάλλοντος και όχι για την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων ξένων και ντόπιων».
 flashnews
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Παρέλασαν φορώντας ...μαύρα ρούχα

Στο Καστέλι Κισάμου
Παρέλασαν φορώντας ...μαύρα ρούχα
Φορώντας μαύρα ρούχα πραγματοποίησαν την παρέλαση για την Εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου οι μαθητές του Γενικού Λυκείου, αλλά και του ΕΠΑΛ  Κισάμου στα Χανιά , με το χειροκρότημα των παρευρισκόμενων πολιτών να πηγαίνει ..."σύννεφο"
Μάλιστα ο Δήμαρχος πήρε την πρωτοβουλία να διαβάσει το μικρό τετράστιχο που είχαν γράψει οι μαθητές για να εξηγήσουν τα μαύρα ρούχα !

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Στα "συρτάρια" παραμένει το Ανατολικό Πολεοδομικό Κέντρο

Παρά τις επί σειρά ετών ανακοινώσεις για την άμεση ολοκλήρωση της υπόθεσης, δεν προχωρεί τίποτα
Στα "συρτάρια" παραμένει το Ανατολικό Πολεοδομικό Κέντρο
Ξεχασμένη στα συρτάρια της Λότζια είναι η υπόθεση του Ανατολικού Πολεοδομικού Κέντρου Ηρακλείου, αφού παρά τις επί σειρά ετών ανακοινώσεις που έχουν γίνει για την άμεση ολοκλήρωση της, στην πράξη φαίνεται ότι εδώ και μήνες δεν προχωρεί τίποτα και το όλο θέμα έχει ξεχαστεί.
 Η περίφημη μελέτη που έχει περάσει χωρίς υπερβολή από “σαράντα κύματα” παρά το γεγονός ότι αφορά σε μια από τις πιο σημαντικές παρεμβάσεις  στην πόλη, μοιάζει να έχει εγκαταλειφθεί, γεγονός που αυτόματα εγείρει ερωτηματικά για το αν τελικά ο δήμος προτίθεται να εφαρμόσει τη μελέτη ή όχι.
 Με δηλώσεις του στην «Π» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Μ. Βασιλάκης, τονίζει ότι υπάρχουν και αντικειμενικοί λόγοι που ευθύνονται για  την καθυστέρηση αυτή, που όπως διαβεβαιώνει δεν θα πρέπει να ερμηνευθεί σαν επιθυμία της δημοτικής Αρχής να εγκαταλείψει το σημαντικό αυτό έργο. Ο ίδιος σημειώνει ότι σε ένα από τα επόμενα Δημοτικά Συμβούλια θα υπάρχει εισήγηση για την αλλαγή σύνθεσης της ομάδας των μελετητών, καθώς ο ένας από αυτούς και συγκεκριμένα ο αρχιτέκτονας Γιάννης Περτσελάκης συνταξιοδοτείται, ενώ παράλληλα ο γεωλόγος και ο περιβαλλοντολόγος της ομάδας αναβαθμίστηκαν σε καθηγητές Πανεπιστημίου.
 Αυτό σημαίνει ότι τα πρόσωπα αυτά θα πρέπει να αντικατασταθούν από νέα, για να προχωρήσουν και τα επόμενα στάδια αξιολόγησης της μελέτης. Παράλληλα ο ίδιος εκτιμά ότι σημαντική κωλυσιεργία έχει προκαλέσει και η αλλαγή της νομοθεσίας για την νομομοποίηση της οικοδόμησης, που θέτει ως προϋπόθεση να υπάρχει μελέτη ρεμάτων και ρηγμάτων, η ολοκλήρωση των οποίων προκάλεσε επίσης χρονοτριβή.
Επίσης ο ίδιος σημειώνει ότι «το γεγονός ότι βρισκόμαστε στη μετά Καλλικράτη εποχή, μας επιβάλλει να αντιμετωπίσουμε σε μια νέα βάση την υπόθεση του Ανατολικού Πολεοδομικού Κέντρου, τόσο σε σχέση με την οργάνωση των υπηρεσιών που θα μεταφερθούν εκεί, όσο και σε σχέση με τη συνολική διαχείριση του χώρου».
 ΠΑΤΡΙΣ
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Ρεκόρ συμμετοχής στα Νεστόρεια

Στο Δημοτικό Γυμναστήριο Ιεράπετρας
Ρεκόρ συμμετοχής στα Νεστόρεια
Με ρεκόρ συμμετοχής και καλές επιδόσεις διεξήχθησαν την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου, ημέρα μνήμης του Αγίου Μάρτυρος Νέστορος, προστάτη των Αθλητών, τα «ΙΒ´ ΝΕΣΤΟΡΕΙΑ».
Η διοργάνωση των αγώνων πραγματοποιήθηκε στο παραλιακό Δημοτικό Γυμναστήριο της Ιεράπετρας από την Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας σε συνεργασία με τον Δήμο Ιεράπετρας και τον Γυμναστικό Σύλλογο της πόλης «Λιβυκός», με σκοπό την τιμή της μνήμης του Αγίου Νέστορα, αλλά και την ανάδειξη και καλλιέργεια του υγιούς αθλητικού πνεύματος. 
Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος,  μετά την τέλεση του Αγιασμού, κήρυξε τήν έναρξη των αγώνων, υπογραμίζοντας ότι «Η Ορθόδοξη Εκκλησία μας επιδιώκει τη δημιουργία εύρρωστων, ψυχικά και σωματικά υγιών και ισορροπημένων προσώπων, γι αυτό άμεσα ή έμμεσα πάντοτε συνδεόταν με τον γνήσιο αθλητισμό και υποστήριζε κάθε δραστηριότητα, που συμβάλει στην ανάπτυξη και τη συγκρότηση της όλης προσωπικότητας του ανθρώπου. Μας ενδιαφέρει ο ερασιτεχνικός κλασσικός αθλητισμός, τον οποίο και ενισχύουμε  διότι υπηρετεί την άσκηση του σώματος, το ῾῾ευ αγωνίσεσθαι’’, τη συναδέλφωση, την ευγενή άμιλλα, μακρυά από τα στημένα παιχνίδια, την εμπορευματοποίηση του αθλητικού πνεύματος, τις δωροδοκίες, το ντόπιγκ και τη βία στα γήπεδα».
Ακολούθησε ο χαιρετισμός του Δημάρχου Ιεράπετρας κ. Σήφη Αναστασάκη, ο οποίος εξήρε την πρωτοβουλία της Τοπικής Εκκλησίας να αγκαλιάσει την αθλούμενη νεολαία, σημειώνοντας ότι ο Δήμος πάντοτε στέκονταν αρωγός σε ό,τι αφορά τον τομέα του αθλητισμού και ιδιαίτερα του μαζικού αθλητισμού.
Επίσης χαιρετισμό απηύθυνε η Πρόεδρος του Γ.Σ.Ι. «Λιβυκός» και μέλος του Δ.Σ. του Σ.Ε.Γ.Α.Σ. κ. Φωτεινή Παπαδάκη, η οποία υπογράμμισε την καθιέρωση των ΝΕΣΤΟΡΕΙΩΝ, ως μιας επιτυχημένης διοργάνωσης παγκρήτιου χαρακτήρα που συμβάλει στην προαγωγή του κλασσικού αθλητισμού και του γνήσιου αθλητικού πνεύματος.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα στους 17 αγώνες δρόμου και στα τέσσερα αγωνίσματα αλμάτων των ΙΒ´ ΝΕΣΤΟΡΕΙΩΝ έχουν ως εξής:

ΝΕΣΤΟΡΕΙΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΑΝΔΡΩΝ
  1. Ζερβάκης Ιωάννης (Πολεμική Αεροπορία-3ο Κ.Ε.Π. ΖΗΡΟΥ) 22:54
  2. Φωτάκης Ανδρέας (Γ.Α.Σ. ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ) 24:26
  3. Ριζωνάκης Γεώργιος (Α.Ο. ΛΑΣΙΘΙΟΥ) 25:47

ΝΕΣΤΟΡΕΙΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
  1. Αχλάτη Μαρίνα (ΛΙΒΥΚΟΣ) 31:36
  2. Γεροντή Κων/να (Α.Ο.Λ.) 32:52
  3. Κασνακίδη Μαρία (Ανεξάρτητη) 41:45

ΝΕΣΤΟΡΕΙΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΒΕΤΕΡΑΝΩΝ ΑΝΔΡΩΝ
  1. Καμπιτάκης Μιλτιάδης (ΣΥΛΛ. ΜΑΡΑΘΩΝΟΔΡΟΜΩΝ ΚΡΗΤΗΣ) 25:45
  2. Καμπιτάκης Νικόλαος (ΣΥΛΛ. ΜΑΡΑΘΩΝΟΔΡΟΜΩΝ ΚΡΗΤΗΣ) 26:10
  3. Φιλιππάκης Εμμανουήλ (Ανεξάρτητος) 29:18
 ΜΗΚΟΣ ΠΑΜΠΑΙΔΩΝ Α´
1. Μεταξάκης Γεώργιος (ΛΙΒΥΚΟΣ) 5,19 μ.
2. Περάκης Εμμανουήλ (ΛΙΒΥΚΟΣ) 4,85 μ.

ΜΗΚΟΣ ΠΑΓΚΟΡΑΣΙΔΩΝ Α´
1. Αγαπάκη Ελευθερία (Γ.Ε.Η.) 4,61 μ.
2. Λυράκη Ιωάννα (Α.Ο.Λ.) 4,39 μ.
3. Αποστολάκη Μαρία (Γ.Ε.Η.) 4,32 μ.

ΜΗΚΟΣ ΠΑΜΠΑΙΔΩΝ Β´
1. Σαββόπουλος Γεώργιος (Β. ΚΟΡΝΑΡΟΣ) 3,98 μ.
2. Περάκης Στέργιος (Β. ΚΟΡΝΑΡΟΣ) 3,46 μ.

ΜΗΚΟΣ ΠΑΓΚΟΡΑΣΙΔΩΝ Β´
1. Γκέλη Κωνσταντίνα (ΛΥΒΙΚΟΣ) 4,51 μ.
2. Φιλλίπα Μαρία (ΛΥΒΙΚΟΣ)  4,12 μ.
3. Παπαδάκη Στέλλα (Γ.Ε.Η.) 3,98 μ. 

 50 μ. ΠΑΜΠΑΙΔΩΝ Α´
1. Πετράκης Περικλής (ΛΙΒΥΚΟΣ) 7:38
2. Κουκουρογιαννάκης Παντελής (Α.Ο.Λ.) 7:70
3. Μούτσα Κλωντιάν (ΛΙΒΥΚΟΣ) 7:78

50 μ. ΠΑΓΚΟΡΑΣΙΔΩΝ Α´
  1. Κοχιαδάκη Ανδρονίκη (ΣΗΤΕΙΑΚΟΣ) 7:31
  2. Σαΐπι Ιόλα (Γ.Ε.Η.) 7:61
  3. Κουναλάκη Ελευθερία (Γ.Α.Σ. ΜΑΛΛΙΩΝ) 7:91

60 μ. ΠΑΜΠΑΙΔΩΝ Β´
1. Πετράκης Εμμανουήλ (ΛΙΒΥΚΟΣ) 8:30
2. Σαββόπουλος Γεώργιος (Β. ΚΟΡΝΑΡΟΣ) 8:90
3. Ορφανουδάκης Κ. Νικόλαος (ΛΙΒΥΚΟΣ) 9:00

60 μ. ΠΑΓΚΟΡΑΣΙΔΩΝ Β´
1. Τζαμούση Μαρία (Γ.Ε.Η.) 8:60
2. Μπαχλιτζανάκη Δάφνη (ΛΥΒΙΚΟΣ)  8:70
3. Τζιρή Ειρήνη (Α.Ο.Λ.) 8:79

80 μ. ΠΑΜΠΑΙΔΩΝ Α´

1. Καράσαββας Ηλίας (ΛΙΒΥΚΟΣ) 10:04
2. Σαρδέλης Σάββας (ΛΙΒΥΚΟΣ) 10:21
3. Λουκάκης Μάριος (Γ.Ε.Η.) 10:49

80 μ. ΠΑΓΚΟΡΑΣΙΔΩΝ Α´
1. Λυράκη Ιωάννα (Α.Ο.Λ.) 10:31
2. Αγαπάκη Ελευθερία (Γ.Ε.Η.) 10:81
3. Κεφαλουδάκη Χρύσα (Ανεξάρτητη) 13:91

1.000 μ. ΠΑΓΚΟΡΑΣΙΔΩΝ
1. Γκέλη Ελένη (ΛΙΒΥΚΟΣ) 3:37
2. Κιζάι Ανδριάνα (ΑΟΛ) 4:03
3. Λαμπράκη Ελευθερία (ΓΕΗ) 4:20

1.000 μ. ΜΙΝΙ ΠΑΜΠΑΙΔΩΝ
1. Ντάτζα Άλβι (Α.Ο.Λ.) 3:21:69
2. Ξενιδάκης Χαρίδημος (ΣΗΤΕΙΑΚΟΣ) 3:22:00
3. Τσαγκαράκης Γιάννης (ΛΙΒΥΚΟΣ) 4:16:9

1.000 μ. ΜΙΝΙ ΠΑΓΚΟΡΑΣΙΔΩΝ
1. Καρελλά Ειρήνη (ΣΗΤΕΙΑΚΟΣ) 3:51:22
2. Ραφαϊλάκη Ευαγγελία (ΑΟΛ) 4:26:38
3. Καββουσανού Δέσποινα (ΛΥΒΙΚΟΣ) 4:26:85

100 μ. ΑΝΔΡΩΝ
1. Ζογλοπίτης Ιωάννης (Ο.Φ.Η.) 11:03
  1. Ριζάϊ Τάο (Α.Ο.Λ.) 11:31
  2. Αγγελάκης Ιωάννης (ΛΙΒΥΚΟΣ) 11:78
cretalive
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Προσοχή στα τηλέφωνα "μαϊμού"
Το παρακάτω μήνυμα κυκλοφορεί στο διαδίκτυο και καλό θα είναι αγαπητή αναγνώστες να το έχετε υπ  όψη σας προκειμένου να αποφύγεται πιθανές παγίδες που στήνονται κατά καιρούς από επιτήδιους. Το μήνυμα αναφέρει συγκεκριμένα:
"Αν τηλεφωνήσει στο κινητό σας κάποιος που θα σας πει ότι είναι τεχνικός εταιρείας,
ότι κάνουν έλεγχο στο τηλέφωνό σας και ότι θα πρέπει να πατήσετε #90 ή 09# ή οποιονδήποτε άλλο αριθμό :
ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΑΤΗΣΕΤΕ ΚΑΠΟΙΟ ΑΡΙΘΜΟ .
Πρόκειται για κάποια εταιρεία-απάτη που χρησιμοποιεί κάποια συσκευή, η οποία μόλις επιλέξετε τους παραπάνω αριθμούς, μπορεί να μπει στην κάρτα SIM και παίρνουν τηλέφωνα με δική σας χρέωση .
Επίσης, αν σας στείλουν μήνυμα από μια εταιρία με αριθμό 54300 , μην το ανοίξετε, γιατί σας θεωρούν αυτόματα πελάτη και σας στέλνουν καθημερινά μηνύματα που τα χρεώνουν με 1,6 Εuro το καθένα!
Εάν το ανοίξετε μια φορά θα σας στέλνει συνέχεια διαφημιστικά μηνύματα τα οποία ακόμη και αν τα διαγράφετε και δεν τα ανοίγετε χρεώνεστε.
Σε αυτήν τη περίπτωση για  να μη ξαναπάρετε μήνυμα πρέπει στον αριθμό αυτόν που βλέπετε να στείλετε SMS και να γράψετε την λέξη STOP.
Προωθήστε το μήνυμα σε όσους περισσότερους μπορείτε".
kritinea
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
 Τα ρολόγια μία ώρα πίσω, ξημερώματα Κυριακής
Στους χειμερινούς ρυθμούς επανέρχεται από την Κυριακή η ζωή των Ελλήνων αλλά και των κατοίκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συγκεκριμένα, στις 4 τα ξημερώματα της Κυριακής οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να γυρίσουν μία ώρα πίσω και να δείξουν 3.
Η χειμερινή ώρα θα διαρκέσει μέχρι την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου του 2012.
nooz
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Απίστευτο: «Εξαφανίστηκαν» 60.000 συνταξιούχοι!
Σοκ προκαλεί η είδηση ότι περίπου 60.000 συνταξιούχοι που δεν εμφανίστηκαν μέχρι σήμερα αναζητά το ΙΚΑ… Παρότι έχουν περάσει 4 ολόκληροι μήνες από την 1η Ιουλίου που άρχισε η απογραφή των συνταξιούχων… Ελλάς το μεγαλείο σου!!!
Επιπλέον σαν να μην έφτανε αυτό, οι συνταξιούχοι αυτοί δεν πήγαν στα ταμεία έστω να διεκδικήσουν τη σύνταξή τους, μιας και θα τους είχε κοπεί. 
Ωστόσο, το ΙΚΑ δεν έχει ακόμα αποδείξεις για το
Ποιοι είναι αυτοί οι «χαμένοι» συνταξιούχοι;
Είναι φαντάσματα και  τόσο καιρό κάποιοι εκμεταλλευόντουσαν τις συντάξεις τους; 
Αξίζει να σημειωθεί ότι η χασούρα για το ΙΚΑ αν όντως είναι φαντάσματα υπολογίζεται στα 700 εκ. ευρώ τον χρόνο.
Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγο καιρό έληξε η προθεσμία για τους συνταξιούχους του ΙΚΑ για να απογραφούν και φυσικά για να συνεχίσουν να  λαμβάνουν τη σύνταξή τους μιας και όποιος δεν θα προχωρούσε στη διαδικασία της απογραφής δεν θα ξανάπαιρνε σύνταξη.
star
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Τότε που \"έσκασε\" για πρώτη φορά το αμερικανικό Χρηματιστήριο, δημιουργώντας ντόμινο συνεπειών...
Η παγκόσμια οικονομική ύφεση του 1929 (αγγλικά:The Great Depression) ήταν μια κατάσταση διεθνούς οικονομικής ύφεσης που διήρκησε από ένα μέχρι δέκα χρόνια σε διάφορες χώρες του κόσμου. Επρόκειτο για τη μεγαλύτερη οικονομική ύφεση της σύγχρονης ιστορίας και χρησιμοποιείται τον 21ο αιώνα ως παράδειγμα για το πόσο οδυνηρή μπορεί να είναι μια οικονομική καταστροφή. Η "Μεγάλη Ύφεση", όπως χαρακτηρίστηκε στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τους αναλυτές προκλήθηκε μετά από το χρηματιστηριακό κραχ στις 29 Οκτωβρίου του 1929, γνωστό ως η Μαύρη Τρίτη.
Το τέρμα της κρίσης στις ΗΠΑ ταυτίστηκε με το έναυσμα της πολεμικής οικονομίας του 2ου παγκοσμίου πολέμου, γύρω στο 1939. Η κρίση είχε καταστροφικές επιπτώσεις τόσο στον ανεπτυγμένο, όσο και στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Επηρεάστηκε το διεθνές εμπόριο, καθώς επίσης και τα προσωπικά εισοδήματα, τα έσοδα από φόρους, οι τιμές και τα κέρδη. Η οικονομία πόλεων ανά τον κόσμο επλήγη, ιδίως εκείνων που εξαρτώνταν άμεσα από τη βαρειά βιομηχανία.
Οι κατασκευές πάγωσαν, οι αγροτο-κτηνοτροφικές εργασίες υποχώρησαν λόγω πτώσης των τιμών στις σοδειές κατά 40% με 60%. Με τη ζήτηση σε διαρκή υποχώρηση, σε συνδυασμό με την έλλειψη εναλλακτικών εργασιών, περιοχές που εξαρτώνταν από τον πρωτογενή τομέα όπως εκμετάλλευση γης, ορυχείων και ξύλου υπέφεραν ακόμη περισσότερο. Η μεγάλη κρίση τερματίστηκε σε διαφορετικό χρόνο ανά χώρα. Οι περισσότερες χώρες εφήρμοσαν προγράμματα ανακούφισης και η πολιτική τους ζωή πέρασε αναταραχές, εξωθώντας την ιδεολογία στα άκρα. Σε ορισμένα κράτη, οι απελπισμένοι πολίτες στράφηκαν προς δημαγωγούς εθνικιστές, όπως τον Αδόλφο Χίτλερ, με αποτέλεσμα την έναρξη του 2ου παγκοσμίου πολέμου.
Το Φαινόμενο της Χιονοστιβάδας
Η μεγάλη κρίση δεν ήταν αποτέλεσμα μιας απότομης πτώσης. Οι χρηματιστηριακές αγορές κινούνταν ανοδικά στις αρχές του 1930, επιστρέφοντας στα αρχικά επίπεδα των αρχών του 1929 τον Απρίλιο, αν και ακόμη περίπου 30% κάτω από τα μέγιστα του Σεπτεμβρίου του 1929. Η αμερικανική κυβέρνηση και η βιομηχανία ξόδεψαν περισσότερα στο πρώτο εξάμηνο του 1930 απ' ότι στην αντίστοιχη περίοδο του 1929. Όμως, οι καταναλωτές, πολλοί από τους οποίους είχαν υποστεί σημαντικές απώλειες στην αγορά τον προηγούμενο χρόνο, είχαν περικόψει τα έξοδά τους κατά 10%, ενώ μια μεγάλη περίοδος ξηρασίας κατέστρεψε τις αγροτικές περιοχές των ΗΠΑ, μια περίοδος που κράτησε μέχρι το καλοκαίρι του 1930.
Στις αρχές του 1930, η τραπεζική πίστη ήταν διάχυτη και διαθέσιμη σε χαμηλά επιτόκια, αλλά ο κόσμος ήταν συντηρητικός στη λήψη δανείων. Τον Μάιο οι πωλήσεις αυτοκινήτων σημείωναν πτώση κάτω από τα επίπεδα του 1928. Οι τιμές άρχισαν να πέφτουν, αλλά οι μισθοί διατηρούνταν σταθεροί μέχρι το 1930, οπότε και άρχισε να υποχωρεί η αγοραστική δύναμη. Η κατάσταση ήταν ακόμα χειρότερη στις αγροτικές περιοχές, όπου οι τιμές των εμπορευμάτων έπεφταν απότομα, καθώς επίσης και σε ορυχεία και δάση, όπου η ανεργία ανέβαινε και υπήρχαν ελάχιστες δουλειές. Η υποχώρηση της αμερικανικής οικονομίας ήταν ο παράγοντας που συμπαρέσυρε και τις υπόλοιπες χώρες αρχικά, ενώ αργότερα η εσωτερική κατάσταση στις οικονομίες της κάθε χώρας καθόρισαν τις συνθήκες σε εθνικό επίπεδο. Απέλπιδες προσπάθειες για έξοδο από την κρίση μέσα από προστατευτικές πολιτικές, όπως η Πράξη Smooth-Hawley Tariff το 1930 στις ΗΠΑ και ανταποδοτικοί δασμοί σε άλλες χώρες, κατέστησαν τελικά πιο εύκολη την κατακρήμνιση του διεθνούς εμπορίου. Από τα τέλη του 1930 μέχρι και το Μάρτιο του 1933 η οικονομία ακολουθούσε σταθερή πτώση.
Ο Τζόν Ντέιβινσον Ροκφέλερ, μεγάλος βιομήχανος της εποχής, υποστήριξε πως:
    Αυτές είναι δύσκολες μέρες, που αποθαρρύνουν πολλούς. Στα 93 χρόνια της ζωής μου, υφέσεις ήλθαν και πέρασαν. Η ευημερία πάντα επέστρεφε και αυτό θα συμβεί και σε αυτή την περίπτωση.    

Τα Αίτια της Κρίσης

Υπήρξαν πολλοί παράγοντες που προκάλεσαν την κρίση, όπως δομικές αδυναμίες και συγκεκριμένα περιστατικά τα οποία τη μετέτρεψαν σε μια γενικευμένη κατάθλιψη, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο μεταφέρθηκε από χώρα σε χώρα. Σχετικά με την περίοδο αυτή, οι ιστορικοί αναφέρουν ως δομικούς παράγοντες μεγάλες καταστροφές τραπεζών και το χρηματιστηριακό κράχ, ενώ αναλυτές όπως ο Πίτερ Τέμιν και ο Μπάρρυ Άιχενγκριν δίνουν έμφαση στην απόφαση της Βρετανίας να επιστρέψει στις ισοτιμίες που υπήρχαν πριν το Gold Standard προτού ξεσπάσει ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος.
Οι εναλλασόμενοι κύκλοι ύφεσης θεωρούνται ένα σύνηθες κομμάτι της ζωής σε ένα κόσμο με αβέβαιες ισορροπίες μεταξύ προσφοράς και ζήτησης. Το ποιος παράγοντας μετατρέπει μια συνήθη ήπια και σύντομη ύφεση ή οικονομικό κύκλο σε μια γενικευμένη κατάπτωση αποτελεί αντικείμενο συζήτησης. Άνθρωποι της διανόησης δεν έχουν συμφωνήσει ως προς τα ακριβή αίτια και τη σχετική τους συμβολή στην κρίση. Η αναζήτηση των ευθυνών είναι στενά συνδεδεμένη με το ερώτημα του πώς να αποφευχθεί μια μελλοντική κρίση και ως εκ τούτου οι πολιτικές απόψεις τους αναμειγνύονται σε μια ανάλυση ιστορικών γεγονότων οκτώ παρελθουσών δεκαετιών. Το μεγαλύτερο ερώτημα εστιάζεται στο κατά πόσον επρόκειτο για μια αποτυχία της ελεύθερης αγοράς ή για μια αποτυχία εκ μέρους των τραπεζών να προλάβουν την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος, τον επακόλουθο πανικό και περικοπές στα χρηματικά αποθέματα. Εκείνοι που υποστηρίζουν ένα σημαντικό ρόλο του κράτους στην οικονομία, πιστεύουν ότι επρόκειτο κυρίως για την αποτυχία των ελεύθερων αγορών, ενώ εκείνοι που πιστεύουν στην ελεύθερη αγορά υποστηρίζουν την άποψη πως η κρίση οφειλόταν στην αποτυχία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.
Σύγχρονες θεωρίες μπορεί να κατηγοριοποιούνται σε τρεις σχολές. Πρώτον, υπάρχουν οι υποστηρικτές των κλασικών οικονομικών: μονεταριστές, η αυστριακή σχολή και η νεοκλασική οικονομική θεωρία, όλες εκ των οποίων επικεντρώνονται στις μακροοικονομικές επιπτώσεις στο χρηματικό απόθεμα και στην προσφορά χρυσού που στήριζε πολλά νομίσματα προτού γενικευθεί η κρίση, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής και της κατανάλωσης.
Κατά δεύτερον, υπάρχουν πολλές δομικές θεωρίες, πιο γνωστή από τις οποίες η Κεϋνσιανή θεωρία, αλλά και η σχολή των θεσμικών οικονομικών, που τονίζουν την υποκατανάλωση και την υπερεπένδυση (οικονομική φούσκα), προκλητική συμπεριφορά των τραπεζικών παραγόντων και βιομηχάνων, ή ανεπαρκείς κρατικοί λειτουργοί. Όταν ο πανικός ξεκίνησε και ακολούθησε η ύφεση, πολλοί πίστεψαν ότι μπορούσαν να διασώσουν τα χρήματά τους παραμένοντας μακρυά από την αγορά, καθώς οι τιμές υποχωρούσαν έτσι ώστε ένα δεδομένο ποσοστό χρημάτων να μπορούσε να αγοράσει περισσότερα αγαθά.
Σε τρίτο επίπεδο, υπάρχει η μαρξιστική κριτική για την πολιτική οικονομία. Η κριτική αυτή εστιάζεται σε αντιφάσεις του ίδιου του καπιταλισμού, μια κοινωνική αντιπαλότητα ως προς την οικειοποίηση της υπεραξίας του κεφαλαίου, καθώς προαγόταν μια έμφυτη ανισορροπία στη συσσώρευσή του, με υπερβολική συσσώρευση που κλιμακωνόταν μέχρι τις περιοδικές κρίσεις που το απομείωναν. Η προέλευση της κρίσης, ως εκ τούτου, εντοπίζεται αμιγώς στη σφαίρα της παραγωγής, αν και η οικονομική κρίση δύναται να επιδεινωθεί από προβλήματα δυσαναλογίας στην υπερπαραγωγή στη βιομηχανία και συναφείς παραγωγικούς τομείς, καθώς και στην υποκατανάλωση του λαού.

wikipedia.org
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,