Ταλαιπωρία λόγω λαθών στο "χαράτσι"
Το θέατρο του παραλόγου, με ανάπηρους, τυφλούς και ανάπηρους να συνωστίζονται κατά χιλιάδες και επί ώρες στις εφορίες, επειδή κατά λάθος τους εστάλει το … «πολυραβασάκι», με το οποίο το υπουργείο Οικονομικών τους καλεί να πληρώσουν ένα χαράτσι.

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, υπό την πίεση του χρόνου, εξέδωσε μαζικά εκκαθαριστικά, χωρίς να εξαιρεί εισοδήματα τα οποία δεν λαμβάνονται υπ' όψιν για τον προσδιορισμό της έκτακτης εισφοράς, όπως για παράδειγμα το εφάπαξ και οι αποζημιώσεις απόλυσης, ενώ δεν είχε ούτε τα στοιχεία ούτε τον χρόνο, για να εξαιρέσει ανέργους και αναπήρους, οι οποίοι επίσης απαλλάσσονται.
Μπορεί το έντυπο της εφορίας να προειδοποιούσε με μεγάλα γράμματα τι θα πρέπει να κάνουν όσοι πήραν κατά λάθος το ειδοποιητήριο, δεν τους προϊδέασε όμως για το μαραθώνιο ταλαιπωρίας που θα τους ανέμενε στις ΔΟΥ επί δύο και πλέον ώρες, για να αποδείξουν πως … δεν είναι ελέφαντες.
Εκατοντάδες άνεργοι σπεύδουν στην εφορία όπου ανήκουν για να επιδείξουν χαρτιά της ανεργίας τους. Αφού στήνονται σε μια τεράστια ουρά, περιμένουν στωϊκά να φτάσουν στο γκισέ, να βγάλουν φωτοτυπία τα δικαιολογητικά τους, να πάρουν αριθμό πρωτοκόλλου και τελικά να καταθέσουν την αίτηση-ένσταση.
Ωστόσο οι υπάλληλοι στο γκισέ τους ενημερώνουν πως τα χαρτιά τους δεν γίνονται αποδεκτά και πως θα πρέπει να καταθέσουν υποχρεωτικά -και μόνο- την βεβαίωση έναρξης της επιδότησης από τον ΟΑΕΔ.
Το ίδιο τροπάρι και με τους αναπήρους ή τους ολικά τυφλούς. Αν και αρκετοί έστειλαν λογιστές για τη δουλειά αυτή, όταν ερχόταν η σειρά τους διαπίστωναν πως η ΔΟΥ ζητά βεβαίωση αναπηρίας της Νομαρχίας, και όχι χαρτιά και γνωματεύσεις από το ασφαλιστικό τους Ταμείο (πχ το ΙΚΑ).
Ακόμα όμως και για όσους έγιναν δεκτές οι αντιρρήσεις και τα δικαιολογητικά, η διόρθωση στο εκκαθαριστικό δεν γίνεται επί τόπου από τον έφορο, αλλά οι εφοριακοί υπάλληλοι λένε στους πολίτες να αναμένουν να τους έλθει νέα εκκαθάριση από το ΚΕΠΥΟ.
Επιπλέον υπάρχουν περιπτώσεις π.χ. όπου αποκαλύπτεται ότι το τέλος επιτηδεύματος έπρεπε να καταβληθεί μισό, λόγω διακοπής στην εφορία, ή ότι δεν οφείλεται φόρος και για το ΙΧ λόγω παλαιότητος.

Ωστόσο και στις περιπτώσεις αυτές, οι υπάλληλοι τους συστήνουν 2 επιλογές:
- είτε να πληρώσουν κανονικά το ποσό της οφειλής, όπως αναγράφεται στο εκκαθαριστικό και να αναμένουν εκ των υστέρων μια επιστροφή φόρου από την εφορία (αν και όποτε αυτή τους εγκριθεί)
- είτε να περιμένουν το νέο εκκαθαριστικό για να πληρώσουν το διορθωμένο ποσό, με τη διαφορά όμως ότι θα τους έρθει τον Οκτώβριο, οπότε πάνε εξ ορισμού σε εξόφληση «με δόσεις» και άρα δεν θα έχουν την έκπτωση αν εξοφλήσουν εφάπαξ.

protothema.gr
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
 Απατεώνας εκμεταλλεύτηκε την ευαισθησία ηλικιωμένου
Την ευαισθησία ενός 72χρονου και την αγάπη του για κοντινό συγγενικό του πρόσωπο εκμεταλλεύτηκε επιτήδειος για να του αποσπάσει από το πενιχρό του κομπόδεμα το ποσό των 740 ευρώ.
Το περιστατικό κατήγγειλε ο 72χρονος,  στη Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ηρακλείου λέγοντας οτι χθες το πρωί, τον επισκέφτηκε στο σπίτι του άγνωστο άτομο, κάνοντας του γνωστό ότι είναι φίλος με οικείο προς αυτόν πρόσωπο το οποίο έχει ανάγκη από χρήματα.
Ο ηλικιωμένος πείσθηκε και έδωσε στον απατεώνα που αμέσως μετά  εξαφανίστηκε το χρηματικό ποσό των 740 ευρώ.
Ο δράστης αναζητείται από τις αρμόδιες αρχές, ενώ προβληματισμό προκαλούν ανάλογα  διαδοχικά κρούσματα εκμετάλλευσης ηλικιωμένων που πέφτουν θύματα απάτης από διάφορους επιτήδειους που εκμεταλλεύονται την ευαισθησίας τους αποσπώντας τους χρηματικά ποσά.
flashnews
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Η βουλευτής προσλήφθηκε στα...16 της από τον κοινοτάρχη πατέρα της!
Η βουλευτής προσλήφθηκε στα...16 της από τον κοινοτάρχη πατέρα της!
Σοβαρή καταγγελία για την πρόσληψη της βουλευτού της ΝΔ Μίκας Ιατρίδη στην πρώην κοινότητα Καλυθιών το 1994 όταν κοινοτάρχης ήταν ο πατέρας της, για την μετατροπή της σύμβασής της σε αορίστου χρόνου το 1998 αλλά και για την μετάταξή της το 2002 στο δήμο Ιαλυσού έκανε τέως δημοτικός σύμβουλος του δήμου Καλλιθέας προς το δήμαρχο Ρόδου, καταθέτοντας και τα σχετικά έγγραφα, ζητώντας να πληροφορηθεί αν αυτά είναι πλαστά ή όχι.

Συγκεκριμένα ο τέως δημοτικός σύμβουλος Καλλιθέας Αναστάσιος Αναστασάς κατέθεσε αίτηση προς το δήμαρχο Ρόδου Στάθη Κουσουρνά καταγγέλλοντας τις διαδικασίες πρόσληψής της. Όπως αναφέρει στην αίτηση ο τέως δημοτικός σύμβουλος, τα έγγραφα που αφορούν το διορισμό της κ. Ιατρίδη στην πρώην κοινότητα Καλυθιών υπογράφονται από τον τότε κοινοτάρχη και πατέρα της Γιάννη Ιατρίδη, ενώ η απόφαση μετάταξής της στο δήμο Ιαλυσού υπογράφεται από την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Ο κ. Αναστασάς θέτει στην αίτησή του τα εξής ερωτήματα:
-Είναι τα συνημμένα έγγραφα πλαστά ή όχι;
- Η πρόσληψη έγινε ενώ η εργαζόμενη στο δήμο ήταν ακόμα μαθήτρια σε ηλικία μικρότερη των 17 ετών;
-Επειδή η παρουσία της στη κοινότητα Καλυθιών και το δήμο Καλλιθέας ήταν «μηδενική» υπήρχαν στελέχη (αιρετά και μη) που την κάλυπταν;
Σύμφωνα πάντα με την αίτηση που κατατέθηκε στο δήμο και απευθύνεται προς το δήμαρχο ζητώντας απαντήσεις αναφέρονται μεταξύ των άλλων τα εξής:
«Αν τα έγγραφα δεν είναι πλαστά τότε:
Η κ. Τσαμπίκα Ιατρίδη διορίστηκε στις 31-8-94 στη κοινότητα Καλυθιών Ρόδου πριν κλείσει τα 17 ( ήταν ακόμα μαθήτρια ;) με σχέση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου διάρκειας 8 μηνών με απόφαση του προέδρου κοινότητας και πατέρα της. Κατόπιν, στις 27-3-1998 έγινε μόνιμη στη κοινότητα Καλυθιών (μετέπειτα δήμο Καλλιθέας) πάντα με απόφαση κοινοτάρχη. Υπηρέτησε στη πρώην κοινότητα Καλυθιών και τον πρώην δήμο Καλλιθέας χωρίς καμία φυσική παρουσία της στους χώρους του δήμου ή της κοινότητας με κοινοτάρχη και δήμαρχο πάντα τον πατέρα της. Τέλος μετατάχτηκε στο δήμο Ιαλυσού με δήμαρχο τον κ. Στάγκα στις 12-9-2002. Ενώ λοιπόν εργαζόταν στη κοινότητα Καλυθιών και στους δήμους Καλλιθέας και Ιαλυσού παράλληλα ολοκλήρωσε τις σπουδές στη μέση εκπαίδευση, στο οικονομικό πανεπιστήμιο, μεταπτυχιακό από το πανεπιστήμιο Αιγαίου και απασχολήθηκε με την εκπαίδευση σε νηπιαγωγείο».
Ο τέως δημοτικός σύμβουλος, όπως αναφέρεται στην αίτηση που κατέθεσε, ως μέλος του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Καλλιθέας τον περασμένο Δεκέμβριο σε δημόσια συνεδρίαση έθεσε ερώτημα στον τότε δήμαρχο και πατέρα της βουλευτού Γιάννη Ιατρίδη σχετικά με την πλαστότητα των τριών εγγράφων αλλά έμεινε αναπάντητο με το «θα σου απαντήσω».
Οσον αφορά το έγγραφο της πρώην περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με αριθμό πρωτοκόλλου 16983/12-9-2002 επιβεβαιώνεται ότι έγινε μετάταξη της κ. Ιατρίδη από το δήμο Καλλιθέας στο δήμο Ιαλυσού και όχι πρόσληψη μέσω ΑΣΕΠ. Σήμερα η «ΠΡΟΟΔΟΣ» δημοσιεύει το έγγραφο με αρ. πρωτοκόλλου 4428/31-3-1994, που αφορά στην πρόσληψή της με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου διάρκειας 8 μηνών.


proodos.net

H AΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ βουλευτού
Η βουλευτής  Δωδεκανήσου Μίκα Ιατρίδη    σχετικά με τη νομιμότητα του διορισμού της, προέβη στην ακόλουθη δήλωση λέγοντας ότι όλα έγιναν νόμιμα αλλά χωρίς να απαντά πως προσλήφθηκε στα 16 της:
«Όλες οι αποφάσεις που σχετίζονται με το διορισμό μου είναι δημοσιευμένες, εδώ και χρόνια, στο ΦΕΚ. Το γεγονός αυτό και μόνο, απαντά στο ζήτημα της νομιμότητας του διορισμού μου.
Σε κάθε περίπτωση, σεβόμενη τους θεσμούς και το γεγονός  ότι η αίτηση του ενδιαφερόμενου απευθύνεται στο Δήμο Ρόδου, επικοινώνησα με το Δήμαρχο Ρόδου, κ. Στάθη Κουσουρνά, και του ζήτησα, εφόσον αυτό είναι εφικτό από τις υπηρεσίες του Δήμου, να απαντηθεί επίσημα, το γρηγορότερο δυνατόν, η εν λόγω αίτηση.»
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Χανιά: Με λύματα πλημμύρισε ο κόλπος στα Ταμπακαριά
Με λύματα πλημμύρισε και χθες το πρωί ο κόλπος των Ταμπακαριών, με ευθύνη -αυτή τη φορά- της Δ.Ε.Υ.Α.Χ. Κάτοικοι και επαγγελματίες, μιλώντας στα «Χ.Ν.», έκαναν λόγο για απαράδεκτη κατάσταση, που έχει ως αποτέλεσμα τη συνεχή υποβάθμιση της περιοχής τους και κάλεσαν τον Δήμο Χανίων να πάρει άμεσα μέτρα προκειμένου να μην επαναληφθούν τέτοιες εικόνες.
Ειδικότερα, συνεργεία της Δ.Ε.Υ.Α.Χ. επιχειρούσαν χθες το πρωί να αποφράξουν αγωγούς λυμάτων στο ύψος της οδού Γραμβούσας καθώς, όπως διαπιστώθηκε από τη Δημοτική Επιχείρηση, η φραγή του αγωγού είχε ως αποτέλεσμα την υπερχείλιση λυμάτων και τη ρίψη τους στον αγωγό των ομβρίων προχθές το απόγευμα.
Ωστόσο, προκειμένου να γίνει η απόφραξη, διοχετεύθηκε αέρας με μεγάλη πίεση, με αποτέλεσμα να ανοίξει το καπάκι του αγωγού λυμάτων στην οδό Λάκκων και στη συνέχεια τα λύματα να χυθούν στον κόλπο των Ταμπακαριών.
«Δύο μήνες κάθε καλοκαίρι, Ιούλιο και Αύγουστο, γίνεται αυτό κάθε δέκα ημέρες. Πετάγεται το καπάκι πάνω από το φρεάτιο, ξεχειλίζουν τα βοθρολύματα και καταλήγουν στη θάλασσα, που απέχει απόσταση 30 μ. περίπου από το φρεάτιο», ανέφερε ο κ. Χρήστος Φυλοείτης, επαγγελματίας της περιοχής, συμπληρώνοντας πως «ειδοποιούμε και έρχονται αμέσως από τη Δ.Ε.Υ.Α.Χ. και αποφράζουν τα φρεάτια, αλλά το φαινόμενο επαναλαμβάνεται, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Ας βρουν οι υπεύθυνοι τι φταίει».
Ανάλογες αναφορές έκαναν και κάτοικοι της περιοχής, σημειώνοντας πως τελευταία αυτά τα φαινόμενα παρουσιάζονται πολύ συχνά.
Από τη μεριά της Δ.Ε.Υ.Α.Χ. ο υπεύθυνος των Τεχνικών Υπηρεσιών, κ. Στεργιάννης, μιλώντας στα «Χ.Ν.», τόνισε πως «ένα συνεργείο μας εργαζόταν στην οδό Γραμβούσας προκειμένου να αποφράξει τα φρεάτια από τα οποία είχε γίνει μια υπερχείλιση την Κυριακή. Με την πίεση που δόθηκε άνοιξε το καπάκι του αγωγού στην οδό Λάκκων, είχαμε μια υπερχείλιση λύματος, αλλά κινηθήκαμε γρήγορα, ρίξαμε νερό, καθαρίσαμε τον δρόμο και έκλεισε το καπάκι». Σύμφωνα με τον κ. Στεργιάννη ανάλογο φαινόμενο έχει παρουσιαστεί άλλη μια φορά.
Ο ίδιος κάλεσε τους κατοίκους μόλις διαπιστώνουν ότι κάποιος αγωγός φράζει να ειδοποιούν άμεσα τη Δ.Ε.Υ.Α.Χ. (τηλ.: 2821044444), το οποίο και λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο προκειμένου τα συνεργεία της να επεμβαίνουν αμέσως.
goodnews
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Επιστρέφουν στα θρανία ... λόγω ανεργίας
Μία δεύτερη ευκαιρία στη ζωή διεκδικούν οι μαθητές του Εσπερινού Λυκείου Ηρακλείου, οι οποίοι επιστρέφουν στα θρανία μετά από χρόνια, ακόμα και δεκαετίες.
Φέτος, λόγω των υψηλών ποσοστών ανεργίας που πλήττουν και την αγορά του Ηρακλείου, οι εγγραφές στο σχολείο διπλασιάστηκαν, ειδικά στην Α' τάξη. Θετικό ρόλο σε αυτή την εξέλιξη έπαιξε το γεγονός ότι από την προηγούμενη σχολική χρονιά, το υπουργείο Παιδείας άναψε το «πράσινο φως» για να ενταχθούν στο μαθητικό δυναμικό των Εσπερινών σχολείων και όσοι έχουν κάρτα ανεργίας.
Ο διευθυντής του σχολείου, κ. Βασίλης Σασλής, αναφέρει στην «Πατρίδα» πως ενώ τα προηγούμενα χρόνια οι νέοι μαθητές ήταν από οχτώ ως έντεκα, φέτος εγγράφηκαν 21 άτομα στην Α' Λυκείου.
Οι περισσότεροι ελπίζουν ότι το απολυτήριο Λυκείου θα τους ανοίξει περισσότερες πόρτες στην επαγγελματική τους ζωή. Ενδεικτικό του γεγονότος ότι πολλοί οδηγούνται στα θρανία λόγω ανεργίας είναι ότι από την αρχή της χρονιάς ως σήμερα τρεις μαθητές που βρήκαν βραδινή δουλειά επέλεξαν να αφήσουν το σχολείο με την προοπτική να επιστρέψουν κάποια άλλη στιγμή, πιο κατάλληλη.
Οι περισσότεροι μαθητές του σχολείου είναι ηλικίας από 25 ως 35 ετών ενώ υπάρχουν και μαθητές άνω των 50.
«Φουλ» είναι και το σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας στην Τύλισο, όπου φοιτούν 60 μαθητές στην πρώτη τάξη. Ο απερχόμενος διευθυντής του σχολείου, κ. Μανώλης Μαρκογιαννάκης αναφέρει πως κάθε χρόνο το σχολείο στην Τύλισο γεμίζει αφού εξυπηρετεί τις ανάγκες όλου του νομού ενώ το παράρτημα στα Ανώγεια έχει μόλις δύο μαθητές και στο Μεσσοχωριό, που καλύπτει μεγάλη περιοχή, 40.
Το πρόβλημα με το σχολείο είναι ότι κάθε χρονιά καθυστερεί να καλύψει τις θέσεις των εκπαιδευτικών με αποτέλεσμα πρόπερσι να αρχίσει να λειτουργεί το Μάρτιο και πέρσι τον Ιανουάριο. Ο κ. Μαρκογιαννάκης ελπίζει ότι φέτος τα μαθήματα θα αρχίσουν τον Οκτώβριο.
«Οι περισσότεροι μαθητές δουλεύουν διάφορες δουλειές, είναι στην πυροσβεστική το δήμο και χρειάζονται απολυτήριο ενώ μια μερίδα μαθητών δεν μπόρεσαν να βγάλουν το σχολείο όταν έπρεπε λόγω γάμου ή άλλων υποχρεώσεων και γράφτηκαν για δική τους ικανοποίηση. Μεγάλο ποσοστό μαθητών από το σχολείο, πάνω από 90%, συνεχίζουν στο Λύκειο», αναφέρει ο κ. Μαρκογιαννάκης. Όπως λέει, πολλοί αναζητούν δουλειά και ελπίζουν πως το απολυτήριο θα τους βοηθήσει ενώ άλλοι θέλουν να καλύψουν μία δική τους ανάγκη, να ανοίξουν οι ορίζοντες τους.

ΠΑΤΡΙΣ
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Σέρρες: Έδωσαν σε ανήλικο μαθητή Viagra και τον ''ξεζούμισαν''!
Υποσχέθηκαν σε μαθητή λυκείου να του μάθουν τα μυστικά του έρωτα και παραλίγο να τον στείλουν λιπόθυμο στο Κέντρο Υγείας, λόγω… ''Viagra''. Το περιστατικό συνέβη σε επαρχιακό δήμο των Σερρών, με πρωταγωνίστριες δύο 40αρες και έναν 17χρονο.
Σύμφωνα με το infoserres.gr, η μία εκ των δύο γυναικών κάλεσε τον 17χρονο σπίτι της προκειμένουν να… ξεμπλοκάρει το laptop της, αλλά τελικά τα πράγματα «περιπλέχτηκαν» περισσότερο με την έλευση της κολλητής της φίλης.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πατέρας του 17χρονου δηλώνει αποφασισμένος να καταθέσει μήνυση κατά των δύο γυναικών, όχι βέβαια για… αποπλάνηση ανηλίκου, μια και ο μαθητής είναι πλέον τελειόφοιτος λυκείου και με τη θέληση του πήρε μέρος στο όργιο, αλλά επειδή οι ζωηρές 40αρες φίλες, του έδωσαν Viagra, με αποτέλεσμα να … καταρρεύσει σχεδόν λιπόθυμος στο πάτωμα
newsit
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Επιχείρηση ελαιολάδου από την Κρήτη στο Μαρόκο 

Στο Μαρόκο μετέφερε δύο εργοστάσια του ο γνωστός επιχειρηματίας της Κρήτης Νίκος Γιαννούλης. Κι όπως λέει, στο Μαρόκο υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, έναντι της χώρας μας που αποθαρρύνει τις επιχειρηματικές κινήσεις. «Εκεί, μέσα σε μία εβδομάδα είχα τελειώσει με τις διατυπώσεις. Εδώ, χρειάζονται… δέκα χρόνια!» επισημαίνει ο ίδιος.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Γιαννούλης μετέφερε στο Μαρόκο ένα πυρηνελαιουργείο και μία ραφιναρία ελαιόλαδου. Ήταν οι μονάδες που λειτουργούσαν κατά το παρελθόν στην περιοχή Εσταυρωμένος του Ηρακλείου. «Τα μηχανήματα φορτώθηκαν σε πλοίο. Κι όταν οι Έλληνες λιμενεργάτες με ρωτούσαν γιατί, τους απαντούσα ότι στη χώρα μας δεν μπορούν να δουλέψουν οι επιχειρήσεις. Εδώ, έλεγα, μέσα στο πλοίο βρίσκονται πενήντα θέσεις εργασίας. Και μεταφέρονται στο εξωτερικό!» περίγραψε ο κ. Γιαννούλης.
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο κ. Γιαννούλης δεν παραδέχθηκε ότι οι φόροι και το εργατικό κόστος είναι χαμηλότερα σε τρίτες χώρες.
«Όχι, η φορολόγηση είναι περίπου ίδια. Το κόστος για ένα εργάτη είναι χαμηλό, όμως εκεί οι εργάτες είναι ανειδίκευτοι σε σύγκριση με τους δικούς μας. Και για μία θέση εργασίας στην Κρήτη, χρειάζεσαι τρεις στο Μαρόκο. Η διαφορά είναι άλλη. Ότι στο Μαρόκο μπορείς να λειτουργήσεις επιχειρηματικά. Εδώ δε βγάζεις άκρη…» επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννούλης.
Σύμφωνα με τον κ. Γιαννούλη στην Ελλάδα δεν υπάρχει το κατάλληλο περιβάλλον για επενδύσεις. Οι υπηρεσίες και κυρίως οι πολιτικοί παράγοντες λειτουργούν πολλές φορές κατά το δοκούν… Κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να «χάνονται» μέσα σε ένα κυκεώνα γραφειοκρατικών διαδικασιών, χωρίς να μπορούν να βρουν άκρη…
«Δεν υπάρχει περίπτωση να αναπτυχθεί επιχειρηματικότητα κάτω από αυτές τις συνθήκες. Ούτε να γίνει η περίφημη…προσέλκυση ξένων κεφαλαίων. Δείτε τι συμβαίνει… Έρχονται οι άνθρωποι να επενδύσουν στην Ελλάδα και όταν αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορούν να βγάλουν άκρη, παίρνουν τα χρήματα τους και φεύγουν! Κι αυτό θα συνεχιστεί όσο θα λειτουργούμε ως χώρα με τον ίδιο τρόπο».
Η επιχείρηση στην οποία λειτουργούν τώρα τα δύο εργοστάσια είναι μικτή, καθώς ανήκει στον κ. Γιαννούλη και σε ένα επιχειρηματία από το Μαρόκο. Είναι μάλιστα τοποθετημένη στην καρδιά μίας ελαιοπαραγωγικής περιοχής. «Εκεί χρειάζεται να υπάρχουν αυτές οι μονάδες. Μέσα στην παραγωγή. Και το Μαρόκο επιτρέπει τη λειτουργία τους» καταλήγει.
Να σημειωθεί ότι ο κ. Γιαννούλης διαθέτει και άλλα εργοστάσια, μεταξύ αυτών το πυρηνελαιουργείο στην περιοχή Γαζέπη Μύλος του Αρκαλοχωρίου.

Ανησυχία και από άλλους επιχειρηματίες
Εξαιρετικά ανήσυχοι για το περιβάλλον μέσα στο οποίο αναπτύσσεται η επιχειρηματικότητα στη χώρα μας είναι και άλλοι γνωστοί επιχειρηματίες της Κρήτης που δραστηριοποιούνται στη βιομηχανική περιοχή Ηρακλείου. Σε μεταξύ τους συζητήσεις σχολιάζουν ότι δεν τους συμφέρει να παραμένουν στην Ελλάδα, αλλά δε μεταφέρουν αλλού τις δραστηριότητες τους επειδή από εδώ ξεκίνησαν, είναι Έλληνες και έχουν «δεσμούς αίματος».
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις στελέχη του Επιμελητηρίου Ηρακλείου έλεγαν ότι δεν έχουν υπόψη τους άλλες περιπτώσεις επιχειρηματιών της Κρήτης που να έχουν «μετακομίσει» εργοστάσια τους στο εξωτερικό.
Για το πυρηνελαιουργείο στο Ηράκλειο
«Θα ακολουθήσουμε το νόμο. Κανένας δεν είναι πάνω από το νόμο!» Την απάντηση αυτή δίνει τώρα ο επιχειρηματίας Νίκος Γιαννούλης στο δήμαρχο Μινώα Πεδιάδος Ζαχαρία Καλογεράκη και άλλα πολιτικά πρόσωπα που τίθενται κατά της λειτουργίας του πυρηνελαιουργείου στην περιοχή Γαζέπη Μύλος του Αρκαλοχωρίου.
«Είμαστε νόμιμοι! Το Συμβούλιο της Επικρατείας απάντησε θετικά και η αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας επίσης. Θα προχωρήσουμε κανονικά τις διαδικασίες στη διεύθυνση Βιομηχανίας. Ο νόμος είναι νόμος και θα εφαρμοστεί, πέρα από πολιτικά πρόσωπα και πολιτικές σκοπιμότητες» υπογραμμίζει ο ίδιος.
Όπως εξηγεί ο κ. Γιαννούλης «σχεδόν δέκα χρόνια ταλαιπωρούμαστε με αυτό το εργοστάσιο. Φύγαμε από τον Εσταυρωμένο για να πάμε στο Αρκαλοχώρι. Αυτή τη διαβεβαίωση είχαμε από την τότε Νομαρχία. Εκσυγχρονίσαμε το εργοστάσιο στο Αρκαλοχώρι, βρίσκεται εκτός οικισμού, είναι ένα χιλιόμετρο μακριά από το τελευταίο σπίτι, πήραμε τις απαραίτητες άδειες, τι άλλο πρέπει να κάνουμε;» διερωτήθηκε ο κ. Γιαννούλης και επεσήμανε:
«Πώς θα αναπτυχθεί η ενδοχώρα αν δεν ενθαρρύνεται η επιχειρηματικότητα; Το Αρκαλοχώρι είναι μία περιοχή ελαιοπαραγωγική. Αν δεν εγκατασταθούν βιομηχανίες με το αντικείμενο αυτό, ποιες επενδύσεις περιμένουν; Ξενοδοχεία ή φαρμακοβιομηχανίες;».
Ο κ. Γιαννούλης μιλά αναλυτικά για τις δεκάδες θέσεις εργασίας που πρόκειται να δημιουργηθούν, λέει ότι το εργοστάσιο είναι σύγχρονο, δεν θα έχει επιπτώσεις στο περιβάλλον και τονίζει: «Πολλοί αντιδρούν δημόσια και σε προσωπικές συζητήσεις μου λένε ότι συμφωνούν με τη λειτουργία του εργοστασίου. Αυτή είναι η Ελλάδα σήμερα….».
Ο ίδιος δεν παραλείπει να ασκήσει κριτική και σε πολιτικά πρόσωπα που όπως υποστηρίζει «αντιδρούν μόνο για ψηφοθηρικούς λόγους, επειδή θέλουν να διατηρήσουν τις θέσεις». Κι όπως λέει, φέτος ο νομός Ηρακλείου θα παράγει 130.000 τόνους πυρήνας, την οποία δεν είναι δυνατόν να επεξεργαστεί μόνο ένα πυρηνελαιουργείο.
Υπέρ της λειτουργίας του πυρηνελαιουργείου Γιαννούλη στο δήμο Μινώα Πεδιάδος τίθεται ο σύνδεσμος Ελαιουργών νομού Ηρακλείου.

«Όχι μόνο ένα, πολλά πυρηνελαιουργεία χρειάζονται ακόμα σε όλο το νομό μας»
επεσήμανε ο πρόεδρος του συνδέσμου Λεωνίδας Περράκης.
Όπως είπε ο κ. Περράκης, οι ελαιουργοί έχουν χάσει σημαντικό μέρος των εσόδων τους επειδή δεν μπορούν να διαθέσουν ομαλά την πυρήνα.
«Ένα εργοστάσιο δεν αρκεί. Και δεν μπορούμε να στέλνουμε από εδώ και από εκεί την πυρήνα. Χρειάζονται κι άλλα εργοστάσια! Επιπλέον, οι μονοπωλιακές καταστάσεις, το ξέρουμε, δεν ωφελούν την οικονομία μας» υπογράμμισε ο κ. Περράκης.

agronews.gr
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Δεν το "κουνάνε" από το Σφεντύλι!

Μετεγκατάσταση του οικισμού ζητούν οι λιγοστοί εναπομείναντες κάτοικοι του Σφεντυλίου - Θέμα χρόνου η κατάκλυση υδάτων
Δεν το "κουνάνε" από το Σφεντύλι!
Εμμένουν στο αίτημά τους για μετεγκατάσταση του οικισμού του Σφεντυλίου σε κοντινή απόσταση από το σημερινό οικισμό, οι λιγοστοί εναπομείναντες κάτοικοι του χωριού, που σύντομα αναμένεται να "εξαφανιστεί" λόγω της κατάκλυσης υδάτων από το φράγμα Αποσελέμη.

Αύριο, στην περιοχή θα μεταβεί ο απερχόμενος Εισαγγελέας Ηρακλείου, Νίκος Μαρκάκης, με την αντικαταστάτριά του, συνοδεία του  δημάρχου Χερσονήσου, Ζαχαρία Δοξαστάκη, προκειμένου να ενημερωθεί η Εισαγγελέας για την κατάσταση και να συζητήσουν με τους κατοίκους.

Υπενθυμίζεται ότι οι κάτοικοι και οι ιδιοκτήτες ακινήτων στο Σφεντύλι έχουν ήδη αποζημιωθεί για τις περιουσέις τους που θα "βουλιάξουν", όμως οι 3-4 ηλικιωμένοι και οι 2 οικογένειες με τα παιδιά τους που έχουν απομείνει στα σπίτια τους εμμένουν στο αίτημά τους, πέραν της αποζημίωσης, να εξασφαλιστεί ένας χώρος κοντά στο Σφεντύλι, για τη μεταφορά του οικισμού.

Οι κάτοικοι της περιοχής, πάντως έπρεπε να είχαν ήδη αποχωρήσει, αφού πλέον το έργο του ταμιευτήρα του φράγματος Αποσελέμη είναι τεχνικά έτοιμο και επείγει η έμφραξη και ο εγκλεισμός του ταμιευτήρα για να μπει το νερό της βροχής.
Τα ειδοποιητήρια προς τους κατοίκους έχουν κοινοποιηθεί πάντως, ενώ τις επόμενες ημέρες θα διακοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα και οι κοινόχρηστες εγκαταστάσεις (π.χ.ύδρευση), γεγονός που θα ωθήσει τους κατοίκους να αποχωρήσουν.

Από το δήμο Χερσονήσου πάντως έχει τεθεί στο υπουργείο το θέμα αγοράς έκτασης 15-20 στρεμμάτων, δίπλα στον οικισμό, αλλά έξω από το όριο που θα κατακλυστεί, προκειμένου να μεταφερθεί η Εκκλησία, ένα Μουσείο και μερικές κατοικίες. Για την Εκκλησία, πάντως, τονίζεται ότι η Μητρόπολη Πέτρας & Χερρονήσου δεν έχει δεχτεί αποζημίωση προκειμένου να μετεγκατασταθεί η Εκκλησία του Σφεντυλίου.

cretalive