Φωτιά... έβαλαν στο αυτοκίνητο του δημάρχου Ιεράπετρας,
τα ξημερώματα της Τρίτης.
Το υπηρεσιακό αυτοκίνητο του κ. Σήφη Αναστασάκη, το οποίο ήταν σταθμευμένο στην πίσω πλευρά του Δημαρχείου Ιεράπετρας, φαίνεται πως είχε γίνει ο στόχος για κάτοικο της ευρύτερης περιοχής Ιεράπετρας, ο οποίος γύρω στις 3 τα ξημερώματα το περιέλουσε με πετρέλαιο, έβαλε φωτιά και έφυγε...
Το αυτοκίνητο υπέστη σοβαρές υλικές ζημιές, παρά την άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Αστυνομίας. Άλλωστε, είναι σε εξέλιξη η διαδικασία αγοράς νέου υπηρεσιακού αυτοκινήτου, μετά και από πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας.
Ο δράστης, λίγο αργότερα συνελήφθη και κρατείται από τις Αστυνομικές Αρχές Ιεράπετρας.
Σήμερα το πρωί, έδωσε την κατάθεση του και η απάντηση του για την ενέργεια αυτή, ήταν ότι, «ο δήμαρχος δε μου φταίει σε τίποτα, αλλά τα έχω με το κράτος!»
radiolasithi
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Απαράδεκτες συνθήκες κράτησης στη Φυλακή Χανίων
Χανιώτικα Νέα
Σε κινητοποιήσεις (απεργίες και στάσεις εργασίας) προχωρούν το επόμενο διάστημα οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι στη Δικαστική Φυλακή Χανίων διαμαρτυρόμενοι για τις απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν εντός του σωφρονιστικού καταστήματος, αλλά και για συγκεκριμένα «ανοιχτά» οικονομικά θέματα.
Ειδικότερα, όπως γνωστοποίησε εγγράφως χθες το Σωματείο Υπαλληλων Καταστήματος Κράτησης Χανίων προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, με απόφαση της γενικής τους συνέλευσης, προχωρούν σε τρίωρες στάσεις εργασίας, την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου, από τις 8 έως τις 11 το πρωί, και την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου, από τις 3 το μεσημέρι έως τις 6 το απόγευμα.
Παράλληλα, θα προχωρήσουν και σε δύο απεργιακές κινητοποιήσεις (μία 24ωρη και μία 48ωρη), την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου, από τις 7 το πρωί έως τις 6.59 π.μ. της επομένης και την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου, από τις 7 το πρωί έως τις 6.59 π.μ. της Παρασκευής 30 Σεπτεμβρίου.
Προβλήματα
Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι διαμαρτύρονται:
• «Για τις ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και υποδομές στη φυλακή», τονίζοντας ότι το προσωπικό «με αυτοθυσία και με πέραν των ανθρωπίνων δυνατοτήτων καταβαλλόμενη εργασία προσπαθεί καθημερινά και καθ' όλη τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των υπεράριθμων κρατουμένων».
• «Για την αμφισβητούμενη από τον Οκτώβριο αμοιβή μας για τη νυχτερινή εργασία μας, τα Σάββατα, τις αργίες, τις προς συμπλήρωση ώρες και τις πέραν του υποχρεωτικού αφού δεν επαρκούν τα ήδη εγκεκριμένα χρήματα των αντίστοιχων κωδικών».
Ειδικότερα, στο έγγραφό τους προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι σημειώνουν τα εξής:
• «Έχει παγιωθεί η υπερπλήρωση του καταστήματος μας και αισθανόμαστε ιδιαιτέρως άσχημα με τις εικόνες που καθημερινά αντικρίζουμε (κρατούμενοι να διαμένουν στο πάτωμα σε ένα ακατάλληλο κτήριο). Οι σημερινές συνθήκες κράτησης είναι απαράδεκτες π.χ. για να γίνει καταμέτρηση κρατουμένων πρέπει πρώτα να μαζευτούν τα απλωμένα στο πάτωμα στρώματα για να μπορέσουμε να διασχίσουμε τους διαδρόμους των θαλάμων ανάμεσα στα διώροφα στριμωγμένα κρεβάτια με αποτέλεσμα να τίθεται θέμα ασφαλούς λειτουργίας της Φυλακής.
• Κίνδυνος δημιουργείται και με την υγιεινή και την καθαριότητα των χώρων του Καταστήματος για τη διάδοση μολυσματικών και σοβαρών δερματικών ασθενειών στους κρατούμενους και τους εργαζόμενους του Καταστήματος μας.
• Υπάρχουν ευθύνες που απορρέουν από τις τεράστιες ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνικής υποδομής σε συνδυασμό με την υπερπληθώρα των κρατουμένων.
• Μη καταβολή των νυχτερινών, εξαιρέσιμων ωρών και Σαββάτων από το τέλος του 2010 έως και σήμερα καθώς και της εκλογικής αποζημίωσης των εθνικών εκλογών του 2009 με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να βρίσκονται μέρα με τη μέρα σε δεινότερη οικονομική θέση συνυπολογίζοντας και τις μέχρι τώρα περικοπές αλλά και αυτές που σύντομα θα ακολουθήσουν».
Αιτήματα
Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι καλούν την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να μεριμνήσουν «για την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων μας ωρών, την τακτοποίηση του χάους του καθεστώτος της πληρωμής τους και της εξασφάλισης των απαιτούμενων πόρων για το τελευταίο διάστημα του 2011 που δεν επαρκούν τα χρήματα για να καλύψουν τις ανάγκες μας».
Παράλληλα, ζητούν «την ολοκλήρωση του νέου Καταστήματος Κράτησης Χανίων και την πλήρη στελέχωσή του με προσωπική όλων των κλάδων και των ειδικοτήτων», τονίζοντας ότι «σε αντίθετη περίπτωση, το Σωματείο, μέσω των οργάνων του, θα αποφασίσει για την περαιτέρω αγωνιστική κινητοποίηση με εξαγγελία επαναλαμβανόμενων απεργιών κάθε επόμενη εβδομάδα και μέχρι το τέλος του έτους».
Μεταγωγές-παραλαβές
Τέλος, οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι σημειώνουν ότι κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων δεν θα πραγματοποιούνται:
• «Μεταγωγές κρατουμένων σε άλλες φυλακές ή σε δικαστήρια, πλην των περιπτώσεων για τη διασφάλιση του χρόνου παράτασης της προφυλάκισης (6/12μηνα) ή της εκδίκασης υποθέσεων κρατουμένων που συμπληρώνουν το χρόνο προφυλάκισης χωρίς περιθώρια νέας ανανέωσης.
• Παραλαβές κρατουμένων.
• Επισκεπτήρια συγγενών και συνηγόρων. Όλες οι υπόλοιπες εσωτερικές λειτουργίες της φυλακής, καθώς και μεταγωγές σε νοσοκομεία και ψυχιατρεία, θα πραγματοποιούνται κανονικά και για το λόγο αυτό ορίζεται όλο το προσωπικό ως προσωπικό ασφαλείας. Σε συνεννόηση των εργαζομένων με τη Διεύθυνση θα διασφαλίζεται ότι οι κρατούμενοι θα έχουν τουλάχιστον ένα επισκεπτήριο την εβδομάδα με συγγενείς τους ή με άλλα άτομα που έχει εγκρίνει το Συμβούλιο Φυλακής, καθ' όλη τη διάρκεια των κινητοποιήσεων».
goodnet
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,