ΔΕΥΤΕΡΑ 8 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2011

Προσλαμβάνονται 1.200 ειδικοί φρουροί.
Την πρόσληψη 1.200 Ειδικών Φρουρών ανακοίνωσε η Ελληνική Αστυνομία με απόφαση του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ.
Η προκήρυξη του διαγωνισμού δημοσιεύθηκε σήμερα στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (www.hellenicpolice.gr).
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους στα Αστυνομικά Τμήματα του τόπου κατοικίας τους από τις 16 Αυγούστου έως τις 5 Σεπτεμβρίου 2011.
Στην προκήρυξη αναφέρεται λεπτομερώς οτιδήποτε σχετικό με τον αριθμό των προσλαμβανομένων, τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια πρόσληψης (μοριοδότηση), τη διαδικασία υποβολής των αιτημάτων, καθώς και τη διαδικασία διενέργειας των προκαταρκτικών εξετάσεων.
.....................................................................................................
Φωτιά σε λεωφορείο εν κινήσει
Σώοι οι επιβάτες.
Φωτιά ξέσπασε αργά το μεσημέρι, σε λεωφορείο στην επαρχιακή οδό Ηρακλείου - Μοιρών που βρίσκονταν εν κινήσει. Το λεωφορείο βρισκόταν στην περιοχή του Βουρβουλίτη όταν η φωτιά που προήλθε, σύμφωνα με πληροφορίες πιθανόν από την μηχανή, προκάλεσε καταρχήν πανικό στους επιβάτες που αποβιβάστηκαν όμως με ασφάλεια χωρίς να κινδυνεύσουν.
Η φωτιά σβήστηκε από τον οδηγό και τους περαστικούς, προτού φτάσει η πυροσβεστική υπηρεσία, ενώ η κυκλοφορία του δρόμου διεκόπη προσωρινά.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
.......................................................................................................
ΦΠΑ 23% στην εστίαση
Στο συντελεστή ΦΠΑ 23% από 13% θα μεταταγούν από την 1η Σεπτεμβρίου αναψυκτικά, χυμοί και υπηρεσίες εστίασης, όπως προβλέπει εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών που ερμηνεύει τον εφαρμοστικό νόμο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος για την οικονομία.
Συγκεκριμένα, στο συντελεστή 23% προβλέπεται ότι θα μεταταγούν οι χυμοί φρούτων και λαχανικών, τα έτοιμα ροφήματα όπως είναι ο καφές, το τσάι, η σοκολάτα και τα αεριούχα νερά, φυσικά ή τεχνητά. Αυτό δεν ισχύει για τα μη αεριούχα φυσικά ή τεχνητά μεταλλικά νερά, χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών τα οποία παραμένουν στο συντελεστή 13%
Σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες εστίασης στο συντελεστή ΦΠΑ 23% προβλέπεται ότι θα μεταταγούν η εκμετάλλευση καφενείων, καφετεριών, ζαχαροπλαστείων, εστιατορίων, ψητοπωλείων, οινομαγειρείων και λοιπών συναφών επιχειρήσεων. Παράλληλα, όπως διευκρινίζεται, παροχή υπηρεσίας εστίασης είναι και η τροφοδοσία (catering), εφόσον αυτή δεν συνίσταται σε απλή παράδοση φαγητού.
Επίσης στο συντελεστή ΦΠΑ 23% υπάγονται και οι παραδόσεις αγαθών από τις ανωτέρω επιχειρήσεις, δηλαδή οι παραδόσεις έτοιμων εδεσμάτων ή γευμάτων ή γενικότερα φαγητών, χωρίς την παροχή πρόσθετων υπηρεσιών από την επιχείρηση. Διευκρινίζεται ακόμη ότι στο συντελεστή ΦΠΑ 23% υπάγονται και οι υπηρεσίες εστίασης που παρέχονται στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και στα λοιπά καταλύματα, των οποίων οι υπηρεσίες διαμονής φορολογούνται, από την 1/1/2011, με τον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6,5%.
Στην εγκύκλιο σημειώνεται ακόμη ότι στην περίπτωση όπου οι τα ξενοδοχεία παρέχουν τις υπηρεσίες αυτές σε ενιαία τιμή, υπό την προϋπόθεση ότι ο διαχωρισμός στους επιμέρους συντελεστές δεν είναι εφικτός, η διάκριση από την 1η/9/2011 να γίνεται ως εξής:
α. Διαμονή με πρωινό: 8% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον συντελεστή ΦΠΑ 23% ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για το πρωινό.
β. Διαμονή με ημιδιατροφή: 20% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον συντελεστή ΦΠΑ 23% ως αντιπαροχή για το πρωινό και το γεύμα.
γ. Διαμονή με το σύστημα all inclusive (πλήρης διατροφή, περιλαμβανομένων της κατανάλωσης ποτών και της παροχής λοιπών υπηρεσιών που περιλαμβάνονται στο πακέτο, όπως τηλεφωνική εξυπηρέτηση, χρήση ομπρελών, αθλητικές υπηρεσίες κ.ά.): 40% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για τις υπηρεσίες εστίασης, για την κατανάλωση αλκοολούχων ή μη ποτών και για τις λοιπές παροχές που ενδεχομένως περιλαμβάνει το πακέτο.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ εξακολουθούν να υπάγονται οι παραδόσεις γλυκών από ζαχαροπλαστεία και λοιπές συναφείς επιχειρήσεις, τα οποία δεν καταναλώνονται επιτόπου, αλλά παραλαμβάνονται για κατανάλωση εκτός των καταστημάτων αυτών. Εντούτοις, όταν τα γλυκά περιλαμβάνονται σε πακέτα έτοιμων φαγητών προς άμεση κατανάλωση, που παραδίδονται από εστιατόρια, ταβέρνες, πιτσαρίες, οβελιστήρια, οινομαγειρεία, ψητοπωλεία, ταχυφαγεία, καφετέριες και συναφή καταστήματα, ο κανονικός συντελεστής εφαρμόζεται σε όλα τα αγαθά που περιέχονται στο πακέτο.
Εξαιρούνται από τον κανονικό συντελεστή, και κατά συνέπεια συνεχίζουν να υπάγονται στον μειωμένο, οι παραδόσεις έτοιμων εδεσμάτων, γευμάτων και φαγητών γενικά που πραγματοποιούνται από κυλικεία που λειτουργούν εντός εκπαιδευτικών ή νοσηλευτικών επιχειρήσεων, ή ιδρυμάτων, ή ιδρυμάτων κοινωνικής πρόνοιας. Αυτό σημαίνει ότι ο μειωμένος συντελεστής συνεχίζει να εφαρμόζεται στις παραδόσεις των ειδών αυτών από τα κυλικεία που λειτουργούν εντός σχολείων, πανεπιστημίων και λοιπών εκπαιδευτικών οργανισμών ή επιχειρήσεων, καθώς επίσης και εντός νοσοκομείων, κλινικών, γηροκομείων, ασύλων κ.λπ. Ωστόσο, οι παραδόσεις αεριούχου νερού, έτοιμων ροφημάτων, χυμών, αναψυκτικών και λοιπών μη αλκοολούχων ποτών από τα κυλικεία αυτά υπάγονται στον συντελεστή ΦΠΑ 23%.
Στην εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών διευκρινίζεται ακόμη ότι συνεχίζουν να υπάγονται στον μειωμένο συντελεστή οι παραδόσεις τυποποιημένων ειδών διατροφής, τα οποία παρασκευάζονται για ευρεία κατανάλωση και διατίθενται προς πώληση συσκευασμένα ή είναι εμπορεύσιμα σε μεγάλες συσκευασίες ή ποσότητες και πωλούνται χύμα ή κομμένα σε μικρότερες ποσότητες.
Η διάταξη αυτή αφορά στα προϊόντα που παρουσιάζονται στα σημεία πώλησης συσκευασμένα, όπως κονσέρβες, αλλαντικά, αλίπαστα, γιαούρτια, έτοιμες σαλάτες (ταραμοσαλάτα, τυροσαλάτα, ρώσικη κ.ά..), καθώς και είδη διατροφής που παρουσιάζονται σε μεγάλες συσκευασίες ή σε μεγάλες ποσότητες και διατίθενται χύμα ή κομμένα σε μικρότερες ποσότητες, όπως αλλαντικά, αλίπαστα, τυριά, ελιές, τουρσί και λοιπά παρόμοια. Σημειώνεται ότι η απλή τοποθέτηση σάντουιτς σε πλαστική ή σε άλλη συσκευασία δεν καθιστά τα αγαθά αυτά τυποποιημένα. Η παράδοση ψωμιού και άλλων αρτοσκευασμάτων συνεχίζει να υπάγεται στον μειωμένο συντελεστή 13%.
NAFTEMPORIKI.GR Δευτέρα, 8 Αυγούστου 2011 
................................................................................................................
Συναγερμός για τον ιό του Δ. Νείλου
Συναγερμός έχει σημάνει στις Διευθύνσεις Αιμοδοσίας και τα Κέντρα Αίματος της χώρας μετά τα απανωτά κρούσματα της λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), στο πλαίσιο της υλοποίησης του σχεδίου αντιμετώπισης του ιού του Δυτικού Νείλου, με επείγον έγγραφό του ζήτησε από τον καθ’ ύλην αρμόδιο φορέα, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) να προχωρήσει άμεσα και στη λήψη μέτρων για την πρόληψη της μετάδοσης του ιού του Δυτικού Νείλου με το αίμα.

Έτσι, και μετά την επιδημιολογική επιτήρηση, δηλαδή την αναλυτική καταγραφή των κρουσμάτων και τη συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την επιτήρηση της λοίμωξης σε άλογα, τώρα τίθενται σε εφαρμογή και τα μέτρα της αιμο-επαγρύπνησης.

Τι περιλαμβάνουν τα μέτρα

Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας με το υπ’ αριθμόν 2317/ 5-8- 2011 κήρυξε «πληγείσες περιοχές» την Ημαθία και την Αττική λαμβάνοντας έκτακτα μέτρα σε ό,τι αφορά τη συλλογή και τη χορήγηση αίματος στους δύο νομούς.

Ειδικά, σε ό,τι αφορά την Αττική η ανησυχία των ειδικών είναι έκδηλη αφενός διότι αιφνιδιάστηκαν από την ταχύτητα με την οποία «κατέβηκε» ο ιός του Δυτικού Νείλου, αφετέρου διότι στο λεκανοπέδιο γίνονται οι περισσότεροι έλεγχοι του αίματος. Ενδεικτικό της βαρύτητας που δίδεται πλέον στην Αττική είναι ότι συστάθηκε τριμελής επιτροπή με τους διευθυντές Αιμοδοσίας του Ιπποκράτειου, του Τζάνειου και του ΝΙΜΤΣ για τον συντονισμό και την εφαρμογή των μέτρων.
Αναλυτικά, τα μέτρα έχουν ως εξής:

- Εντατικοποίηση των ελέγχων. Το ΕΚΕΑ ζητεί να αρχίσει μοριακός έλεγχος του αίματος στο νομό Αττικής το ταχύτερο δυνατό. Σταδιακά, ο μοριακός έλεγχος θα επεκταθεί και στις μονάδες αίματος που συλλέγονται στους νομούς Καρδίτσας, Λάρισας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης).

- Απαγόρευση χρήσης του αίματος που έχει ήδη συλλεγεί. Κατ’ εξαίρεση, προτείνεται να γίνεται περιορισμένη χορήγηση των μονάδων αίματος που συνελέγησαν στο νομό Αττικής, το επίμαχο διάστημα, μόνο στα επείγοντα και μόνο στα μεταγγιζόμενα περιστατικά.

- Απαγόρευση χρήσης του πλάσματος που συγκεντρώθηκε μέχρι και τις 15 Ιουλίου

- «Καραντίνα» 28 ημερών για τους αιμοδότες που διαμένουν ή και επισκέφθηκαν αυτές τις περιοχές εμφάνισης κρουσμάτων (Αττική, Ημαθία, Λάρισα, Καρδίτσα, Θεσσαλονίκη) συμπεριλαμβανομένων και των «πολύτιμων» εθελοντών αιμοδοτών του στρατού που εξασφαλίζουν μεγάλο αριθμό μονάδων αίματος.
PROTOTHEMA.GR