"Φωτιά" στην τσέπη φέρνει το ενιαίο εκκαθαριστικό

Ξεκινάει η αποστολή των ενιαίων εκκαθαριστικών που περιλαμβάνουν την έκτακτη εισφορά & το τέλος επιτηδεύματος

Ενημερώθηκε: 21.08.2011 // 08:09

"Φωτιά" στην τσέπη φέρνει το ενιαίο εκκαθαριστικό
Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα κληθούν να βάλουν οι φορολογούμενοι, καθώς θα αρχίσουν οι αποστολές ενιαίων εκκαθαριστικών σημειωμάτων για τις έκτακτες εισφορές που προβλέπονται από το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε η εξόφληση να γίνεται σε έξι μηνιαίες δόσεις, η κάθε μία από τις οποίες δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη από 300 ευρώ.
Όπως αναφέρουν τα Νέα, αν η βεβαίωση του φόρου γίνει μέσα στον Αύγουστο, όπως επιδιώκεται, αυτό σημαίνει ότι οι πιο... τυχεροί φορολογούμενοι θα κληθούν να καταβάλουν την πρώτη δόση μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.
Ωστόσο, καθώς η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων δεν έχει τη δυνατότητα να ξεκαθαρίσει ποιοι είναι υπόχρεοι στις έκτακτες εισφορές, θα αποστείλει σημειώματα ακόμη και σε εκείνους που δεν είναι υπόχρεοι (π.χ. άνεργοι), οι οποίοι στη συνέχεια θα πρέπει να πάνε στην Εφορία τους και να υποβάλουν αίτηση για νέα εκκαθάριση με τη βεβαίωση του ΟΑΕΔ ότι είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του.
Η ΓΓΠΣ εκδίδει ένα ενιαίο εκκαθαριστικό σημείωμα στο οποίο εμφανίζονται χωριστά τα ποσά της κάθε εισφοράς και του τέλους επιτηδεύματος. Η εισφορά αλληλεγγύης επιβάλλεται σε όσους έχουν εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ με συντελεστές από 1% έως 4%.
Το τέλος επιτηδεύματος είναι για φέτος 300 ευρώ και θα το πληρώσουν περίπου 800.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Το τέλος θα πληρώσουν και όσοι εργαζόμενοι παρέχουν εξαρτημένη εργασία σε έναν εργοδότη και πληρώνονται με μπλοκάκι, ακόμη κι αν πέρυσι το μπλοκάκι ήταν σε αδράνεια.
Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής του ποσού, μέσα στην προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης παρέχεται έκπτωση 5%, ακόμη κι αν πρόκειται για ποσά κάτω από 300 ευρώ.
Αν το ποσό της έκτακτης εισφοράς είναι κάτω από 27 ευρώ αθροιστικά και για τους δύο συζύγους, δεν βεβαιώνεται.
Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ κάνει λόγο για νέα φοροκαταιγίδα που βρίσκεται σε εξέλιξη «την ώρα που κυβέρνηση, η ΝΔ και οι λοιποί του συστήματος συναγωνίζονται στο ποιος θα προτείνει τις μεγαλύτερες φοροαπαλλαγές για τους μεγαλοεπιχειρηματίες».
«Τα νέα φοροχαράτσια που στέλνει η κυβέρνηση, καθώς και τα νέα βάρβαρα μέτρα στην ασφαλιστικό, στην Παιδεία, στους μισθούς πρέπει να προσκρούσουν σε ένα ισχυρό εργατικό λαϊκό μέτωπο που θα ξεκινά από τους χώρους δουλειάς και τις λαϊκές συνοικίες, στη γραμμή: Τέλος στις θυσίες να σωθεί η κερδοφορία των μονοπωλίων, η ΕΕ, το σύστημά τους. Καμιά εμπιστοσύνη στα κόμματα που υπερασπίζονται τον καπιταλισμό και την ΕΕ. Συμπόρευση με το ΚΚΕ για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής».
in.gr
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Αναδημοσίευση από το ΠΑΡΟΝ 21/8/2011
 
-----
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,