Ψαράς τραυματίστηκε σοβαρά απο δυναμίτιδα

Με τραγικό τρόπο επιβεβαιώθηκαν οι καταγγελίες που είχε απευθύνει το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ, από τον Ιανουάριο προς όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες για επαναλαμβανόμενη, παράνομη αλιεία με δυναμίτιδα στην περιοχή των Κουφονησίων. Την Παρασκευή το πρωί επαγγελματίας ψαράς τραυματίστηκε σοβαρά από τη χρήση δυναμίτη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ:
«Ο σοβαρός τραυματισμός επαγγελματία ψαρά από τη χρήση δυναμίτιδα την Παρασκευή το πρωί – στον οποίο ευχόμαστε τη γρήγορη ανάρρωση του - αποκαλύπτει την καταφανή ολιγωρία που επέδειξαν όλους αυτούς τους μήνες οι αρμόδιες αρχές και την αδιαφορία με την οποία αντιμετωπίζουν τα ζητήματα της παράνομης και καταστροφικής αλιείας.
Το περιστατικό, σε περιοχή με υπάρχουσα λιμενική δύναμη λόγω καλοκαιριού, αποτελεί το αποκορύφωμα μίας παγιωμένης απεχθούς κατάστασης που εξελίσσεται τόσο στα Κουφονήσια, όσο και σε αρκετές περιοχές του Αιγαίου και της νότιας Κρήτης, η οποία αντιβαίνει κάθε έννοια ήθους και πολιτισμού.
Η δόλια, παράνομη και κατ' επάγγελμα χρήση εκρηκτικών κατά την αλιευτική δραστηριότητα αποτελούσε για μήνες κοινό μυστικό στην τοπική κοινωνία. Ωστόσο, ο σκόπιμος (;) αλληθωρισμός των λιμενικών αρχών, ο εκφοβισμός, το εύκολο κέρδος και οι φραγμοί που επιτάσσει η επίπλαστη αλληλεγγύη στους κόλπους των μικρών νησιωτικών κοινοτήτων οδήγησαν σε αυτό το τραγικό γεγονός.
Έστω και την ύστατη στιγμή καλούμε τις αρμόδιες αρχές να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν και να κάνουν επιτέλους το καθήκον τους. Τέτοιες πρακτικές θέτουν σε άμεσο κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, αποδεκατίζουν τον σπάνιο θαλάσσιο πλούτο του Αιγαίου και δίνουν στην Ελλάδα την εικόνα τριτοκοσμικής χώρας στο αποκορύφωμα, μάλιστα, της τουριστικής περιόδου».

zougla.gr
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

«Άναψαν τα αίματα» στη Γαύδο

Ένταση και διαπληκτισμοί μεταξύ των οδηγών υπήρξαν σήμερα το μεσημέρι στο λιμανάκι της Γαύδου.
Μετά από σημαντική καθυστέρηση στην αναχώρηση του πλοίου, λόγω των καιρικών συνθηκών,  η εταιρία που διαχειρίζεται τα δρομολόγια της γραμμής «έκοψε» υπεράριθμους με αποτέλεσμα να μην ξέρει κανείς ποιος τελικά θα επιβιβαστεί και ποιος όχι...
Ευτυχώς, οι διαπληκτισμοί δεν πήραν διαστάσεις και με την παρέμβαση των πιο ψύχραιμων επανήλθε η ηρεμία. Το πρόβλημα, ωστόσο, παραμένει.
zougla.gr
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Την Τρίτη απεργούν οι εργαζόμενοι στον τουρισμό

Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 23 Αυγούστου, προχωρούν οι εργαζόμενοι στον τομέα του τουρισμού και την ίδια μέρα θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση, στις 11.00 το πρωί, στην πλατεία Κλαυθμώνος.
Το ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων Παναγιώτης Προύτζος.
Οι κινητοποιήσεις γίνονται με αιτήματα την παραμονή όλων των ειδικοτήτων του κλάδου στη λίστα των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων και τη διατήρηση των προϋποθέσεων για το επίδομα ανεργίας των εποχικών υπαλλήλων.
Σύμφωνα με τα όσα είπε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, το πόρισμα της Επιτροπής Κρίσεων για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα του υπουργείου Εργασίας, θέτει εν αμφιβόλω την παραμονή στη λίστα βασικών ειδικοτήτων του κλάδου, όπως είναι οι σερβιτόροι, οι καμαριέρες, οι μάγειροι, οι ζαχαροπλάστες, οι ψήστες και οι λαντζέρηδες.
Ο κ. Προύτζος υποστήριξε ότι τίποτε δεν έχει αλλάξει στις συνηθήκες απασχόλησης των εργαζομένων στον τουρισμό, οι οποίοι υφίστανται, στην υγεία τους, τις ίδιες επιπώσεις και ανέφερε χαρακτηριστικά τις μυοσκελετικές παθήσεις που ταλαιπωρούν τους σερβιτόρους, τις υψηλές θερμοκρασίες στις οποίες εκτίθενται οι μάγειροι και τα χημικά που εισπνέουν οι καμαριέρες.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην έκταση της ανασφάλιστης εργασίας και κατήγγειλε ότι από τους 550.000 εργαζομένους στον κλάδο, υπάρχουν 130.000 ανασφάλιστοι, στον τομέα του επισιτισμού και 98.000 στον κλάδο των ξενοδοχοϋπαλλήλων.
Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο η απεργία να θεωρηθεί ως «σαμποτάζ» στον τουρισμό – που θεωρείται βαριά βιομηχανία της χώρας – ο κ. Προύτζος χαρακτήρισε το επιχείρημα ως «κινδυνολογία» και προέβλεψε μικρή συμμετοχή στην απεργία, εξαιτίας της ενδεχόμενης ενεργοποίησης «απεργοσπαστικών», όπως τους αποκάλεσε, μηχανισμών και της εν γένει κατάστασης, η οποία επικρατεί στον κλάδο.
Η απεργία της 23ης Αυγούστου θεωρείται προειδοποιητική, ενώ η Διοίκηση της Ομοσπονδίας έχει αποφασίσει και δεύτερη εικοσιτετράωρη, την ημερομηνία της οποίας θα ορίσει, εν καιρώ, το Εκτελεστικό Συμβούλιο, ανάλογα με την τελική έκβαση των διαβουλεύσεων με το Υπουργείο Εργασίας.
Η διαβούλευση για τη νέα λίστα με τα Βαρέα και Ανθυγιεινά θα διαρκέσει, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Εργασίας, έως το τέλος Αυγούστου και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου.

Πηγή:radar
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Φωτιά και στο Ρέθυμνο

Επί ποδός βρίσκονται οι πυροσβέστες και στο Ρέθυμνο μετά τη φωτιά που ξέσπασε σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Πρασιές.
Στο σημείο επιχειρούν 14 πυροσβέστες με 8 οχήματα, μία ομάδα πεζοπόρο τμήμα και ένα ελικόπτερο.
zougla.gr
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,


Στην αναζήτηση του γιού ενός πρώην βουλευτή του Ηρακλείου Κρήτης βρίσκεται η αστυνομία!

Ο γιος του γνωστού στην τοπική κοινωνία πρώην βουλευτή εμβόλισε έναν δημοτικό αστυνομικό και στη συνέχεια -σα να μην έφτανε που προκάλεσε το ατύχημα-  άρχισε να τον ξυλοκοπά λόγω προσωπικών διαφορών! 
Το συμβάν έλαβε χώρα το βράδυ της Παρασκευής και ο άτυχος δημοτικός υπάλληλος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με σοβαρές κακώσεις.
star.gr
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Ως πότε θα συνεχίζεται η λεηλασία της Χρυσής;

Είναι η πολλοστή φορά που τα αποτελέσματα της ανεξέλεγκτης τουριστικής εκμετάλλευσης ( λεηλασίας) αυτού του έσχατου μνημείου της φύσης είναι ορατά. Με την τοπική αυτοδιοίκηση, χρόνια τώρα, να παραμένει ανίκανη και απούσα.
Ως πότε θα συνεχίζεται η λεηλασία της Χρυσής;
Του ΚΩΣΤΗ Ε. ΜΑΥΡΙΚΑΚΗ

Η νήσος Χρυσή ή Γαϊδουρονήσι είναι ένας τελευταίος επίγειος τροπικός παράδεισος, 8 ναυτικά μίλια νότια της Ιεράπετρας. Οι Γεραπετρίτες την αποκαλούν «νησί» καθώς υπάρχει μια ιδιαίτερη σχέση αιώνων μεταξύ τους. Το νησί είναι σχεδόν επίπεδο με κύριο χαρακτηριστικό τον τεράστιο αριθμό κοχυλιών της βόρειας παραλίας, τις ξανθές παραλίες, τα γαλαζοπράσινα νερά και το υπέροχο και μοναδικό κεδροδάσος. Εδώ και πολλά χρόνια ενθυμούμαστε, να γράφονται στο τοπικό τύπο, εκτενή κείμενα για τα ελλειπή μέτρα προστασίας του από την Πολιτεία, αλλά κυρίως από την τοπική αυτοδιοίκηση της περιοχής. Αφορμή για το παρόν σημείωμα, αποτέλεσε άλλη μια είδηση στην τοπική επικαιρότητα από την οποία πληροφορούμαστε, τις αναφορές που «έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα όχι και για την τόσο όμορφη εικόνα που αντικρίζουν οι επισκέπτες στη νήσο Χρυσή του Δήμου Ιεράπετρας. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για μεγάλες ποσότητες απορριμμάτων, που συγκεντρωμένες στο νησί εδώ και αρκετές ημέρες προκαλούν αρνητική εντύπωση στους επισκέπτες», όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος της Ιεράπετρας, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες και αναφέρθηκε στα αίτια που προκάλεσαν το συγκεκριμένο πρόβλημα, κάνοντας λόγο (βλ. δικαιολογίες) για τις καιρικές συνθήκες «που επικρατούσαν το προηγούμενο δεκαήμερο στην περιοχή, όπου οι άνεμοι έπνεαν με ισχυρή ένταση, και δεν ήταν δυνατή η μεταφορά των απορριμμάτων από το νησί προς τα έξω. Ο καθαρισμός του νησιού γινόταν βέβαια κανονικά και τα απορρίμματα συγκεντρώνονταν σε σημείο που έχει υποδείξει στον εργολάβο, που έχει αναλάβει τη διαδικασία μεταφοράς, η Δασική Υπηρεσία» (sic).
Είναι η πολλοστή φορά που τα αποτελέσματα της ανεξέλεγκτης τουριστικής εκμετάλλευσης (βλέπε λεηλασίας) αυτού του έσχατου μνημείου της φύσης είναι ορατά. Με την τοπική αυτοδιοίκηση, χρόνια τώρα, να παραμένει ανίκανη και απούσα. Πέρασαν πολλοί ισχυροί άνδρες της αυτοδιοίκησης από την περιοχή, που μέχρι και σήμερα καμάρωναν για την ισοβιότητά τους και το αναντικατάστατό τους. Πολλοί εξ αυτών, επιβραβεύτηκαν με τον διορισμό τους στα κοματικά ευρωψηφοδέλτια και απήλαυσαν επί μια πενταετία τους παχυλούς μισθούς των νεφοσκεπών Βρυξελλών, επανακάμπτοντας ξανά ως «μεσσίες»   στον δημαρχιακό θώκο.  Τα ίδια αυτά πρόσωπα, την ώρα που έπρεπε να αναζητήσουν τρόπους αποτελεσματικής προστασίας της Χρυσής, όπως για παράδειγμα την επιβεβλημένη σύσταση Φορέα Διαχείρισής της κατά τις διατάξεις του ισχύοντος νόμου για τη βιώσιμη ανάπτυξη, πολιτεύονταν με μια ποταπή και εγερσίγελη δημοτική πολιτική, πώς να …μεταφέρουν την πρωτεύουσα του νομού Λασιθίου
από τον Άγιο Νικόλαο, στη «μεγαλύτερη πόλη του Νομού»! Μάλιστα εμπνεύστηκαν, σχεδίασαν και υλοποίησαν με θεσμική και νομοθετική υπόσταση, την απόσχιση όμορων περιοχών που ανήκαν ανέκαθεν στην ιστορική τους διαδρομή στην επαρχία Σητείας, μεταφέροντας τες στον Καλλικράτιο Δήμο Ιεράπετρας για να ισχυροποιήσουν τα καπετανάτα τους. Όμως τις λαθροχειρίες και τους πολιτικά και κοινωνικά κολασμένους σχεδιασμούς τους δεν εννοούσαν να τους περατώσουν: Μέχρι και πολύ πρόσφατα, μετά τον «ιστορικό συμβιβασμό» που επινόησαν και επέτυχαν στα δημοτικά τους πράγματα, με τους πρώην άσπονδους εχθρούς τους,  συνέλαβαν και ανέλαβαν να περατώσουν εργολαβικά το νέο χάρτη της υγείας στο Νομό Λασιθίου, προβλέποντας την …κατάργηση του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου! Ναι έως εδώ έφτασαν οι γελοιότητες και οι αθλιότητές τους, ενταγμένες στην καραγκιόζια λογική, …«να ψοφήσει ο γάιδαρος του γείτονα» !
Η Χρυσή, είναι γνωστό σήμερα ότι υπάγεται στις περιοχές NATURA 2000 και είναι κηρυγμένη ολόκληρη ως αναδασωτέα έκταση, ενώ έχει χαρακτηριστεί παλαιόθεν ως περιοχή ιδιαιτέρου κάλλους. Αποτελεί εν ολίγοις μια ΔΗΜΟΣΙΑ έκταση, και δεν τίθεται θέμα ιδιοκτησιακού. Στις μέχρι σήμερα σποραδικές προσπάθειες σωτηρίας της νήσου, μοναδικός και ουσιαστικός μέτοχος, είναι η Διεύθυνση Δασών Λασιθίου, με μια δημοτική αρχή που συμπεριφορά της μπορεί να προσδιοριστεί με την ανεξήγητη, χρόνια και ένοχη απουσία της, που γεννά πολλά ερωτηματικά...
Οι φίλτατοι πολίτες της Ιεράπετρας, που έδωσαν αυτά τα «σταλινικά» ποσοστά στους ηγέτες του «ιστορικού συμβιβασμού» που τους επέβαλαν, θα πρέπει να τους εγκαλέσουν χωρίς επιείκεια για  τα κατ’ εξακολούθηση περιβαλλοντικά εγκλήματα που συντελούνται σ’ αυτό το μοναδικό μνημείο της φύσης, τη νήσο Χρυσή. Θα πρέπει τάχιστα ο Δήμος Ιεράπετρας να προωθήσει τη σύσταση, ίδρυση και να λειτουργία Φορέα Διαχείρισής της, κατά τα πρότυπα των άλλων συσταθέντων φορέων στη χώρα από το πρώην Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Κάθε καθυστέρηση θα είναι ολέθρια όχι μόνο για την Ιεράπετρα, αλλά για ολόκληρη την Κρήτη. Εκτός κι αν ο αγαπητός μου φίλος και συνάδελφος, Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Σήφης Αναστασάκης, υιοθετεί την άποψη ότι στην πολιτική, όπως έλεγε και ο Chamberlain «είναι ανώφελο να κοιτάς πιο μακριά από δύο βδομάδες». Άποψη και αρχή την οποία υπηρέτησαν με ζήλο και αυταπάρνηση οι προκάτοχοί του μόνον όσον αφορούσε το Δήμο τους. Για τις μικρότητες όμως, κοίταζαν πολύ μακριά …

ΚΩΣΤΗΣ Ε. ΜΑΥΡΙΚΑΚΗΣ
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,