Αποζημίωση και σε σύζυγο για βλάβη του συντρόφου
Αποζημίωση συνολικού ύψους 21.000 ευρώ , επιδίκασε ο Άρειος Πάγος σε σύζυγο εργάτη για αμοιβή κατά το χρονικό διάστημα που εκείνος ήταν τραυματισμένος λόγω τροχαίου και δεν ήταν σε θέση να συμβάλει στη λειτουργία του κοινού σπιτιού, με την παροχή προσωπικών υπηρεσιών-εργασιών στην καλλιέργεια των αγροτικών κτημάτων.

    Η σύζυγος διεκδικούσε την αποζημίωση από ασφαλιστική εταιρία οδηγού, ο οποίος τραυμάτισε σε τροχαίο τον σύζυγο της.

    Σύμφωνα με την υπ αριθμ. 243/2011 απόφαση του δικαστηρίου, σε περίπτωση βλάβης του σώματος ή της υγείας του ενός συζύγου και στέρησης από τον άλλο σύζυγο των προσωπικών υπηρεσιών που προσέφερε εκείνος ως συνεισφορά του για την αντιμετώπιση των οικογενειακών αναγκών ανάλογα με τις δυνάμεις του, αλλά και στην ατομική επιχείρηση του άλλου συζύγου ή στις αγροτικές εργασίες του, δικαιούται ο άλλος σύζυγος να απαιτήσει ατομικά από τον υπαίτιο του τραυματισμού, αποζημίωση.

    Η αποζημίωση αφορά τη στέρηση των υπηρεσιών , που συνιστούσαν την οφειλόμενη συμβολή του παθόντος συζύγου στις οικογενειακές ανάγκες και για κάθε δαπάνη που διενήργησε ατομικά , και μάλιστα ανεξάρτητα αν προσέλαβε ή όχι υποκατάστατη δύναμη για την παροχή υπηρεσιών τις όποιες ο τραυματισθείς θα παρείχε στον άλλο σύζυγο.

NOOZ.GR
............................................................................................................................................................

Σήμερα η έκδοση τρίμηνων έντοκων γραμματίων από το Ελληνικό Δημόσιο

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 16 Αυγούστου 2011, 09:03
Στη διενέργεια δημοπρασίας εντόκων γραμματίων, διάρκειας 13 εβδομάδων, θα προχωρήσει σήμερα ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) με σκοπό την άντληση 1 δισ. ευρώ.

Κατά την έκδοση θα παρέχεται η δυνατότητα υποβολής μη ανταγωνιστικών προσφορών, τόσο κατά την ημέρα διεξαγωγής της δημοπρασίας, όσο και κατά το χρονικό διάστημα των δύο εργάσιμων ημερών μετά το τέλος αυτής, οι οποίες και θα ικανοποιηθούν στην τιμή της τελευταίας προσφοράς μέχρι συνολικού ύψους 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού. Με αυτόν τον τρόπο, το Δημόσιο σχεδιάζει να αντλήσει κέρδη έως και 1,6 δισ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι στην προηγούμενη έκδοση τρίμηνων εντόκων γραμματίων στις 19 Ιουλίου το Δημόσιο είχε αντλήσει περίπου 2 δισ. ευρώ με επιτόκιο 4,58%, από 4,62% που ήταν στην αντίστοιχη δημοπρασία του Ιουνίου. Η έκδοση αυτή υπερκαλύφθηκε κατά 3,08 φορές, ωστόσο η συμμετοχή των ξένων επενδυτών κυμάνθηκε χαμηλότερα του 30%.

Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό του Οργανισμού Διαχειρίσεως Δημοσίου Χρέους δεν υπήρχε σχέδιο για εκδόσεις εντόκων γραμματίων τον Αύγουστο και τον Δεκέμβριο.
ZOUGLA.GR
........................................................................................................................................................

Της έστησαν καρτέρι

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 16 Αυγούστου 2011, 09:12
Ένοπλη ληστεία σημειώθηκε, λίγο πριν τις 02:00 τα ξημερώματα, έξω από μίνι μάρκετ στη Χερσόνησο του Ηρακλείου Κρήτης. Ειδικότερα, δύο ένοπλοι επιτέθηκαν στην ιδιοκτήτρια του καταστήματος την ώρα που είχε πάνω της τις εισπράξεις της ημέρας (περίπου 5 χιλ. ευρώ), τραυματίζοντας τη μάλιστα στο χέρι με έναν σουγιά όταν αρνήθηκε να συμμορφωθεί στις υποδείξεις τους.

Στη συνέχεια αφού άρπαξαν τα χρήματα, εξαφανίστηκαν χωρίς να αφήσουν ίχνη.

Η άτυχη γυναίκα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες, με την Αστυνομία να διεξάγει έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών.

Πηγή: cretalive.gr
..........................................................................................................................................................

«Κρυφές» καταθέσεις για Πανεπιστημιακούς

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 16 Αυγούστου 2011, 09:24
Αποκαλυπτικά είναι τα αποτελέσματα ερευνών που διεξάγει το ΣΔΟΕ σε όλα τα πανεπιστήμια της χώρας για τον εντοπισμό περιπτώσεων φοροδιαφυγής από καθηγητές και ερευνητικό προσωπικό. Ήδη έχουν βρεθεί 60 καθηγητές στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και συνεργάτες, οι οποίοι φέρονται να απέκρυψαν εισοδήματα ύψους 1,8 εκατ. ευρώ από πρόσθετες αμοιβές για συμμετοχή σε ερευνητικά και αναπτυξιακά προγράμματα.

Η συνολική φοροδιαφυγή υπολογίζεται, σύμφωνα με δημοσίευμα του Έθνους, σε 500 χιλ. ευρώ και ήδη έχουν συνταχθεί και αποσταλεί στις αρμόδιες εφορίες εκθέσεις ελέγχου για τον καταλογισμό των προστίμων και των προσαυξήσεων.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, εκτιμάται ότι κατά μέσο όρο ο καθένας από τους ανωτέρω φέρεται να έχει αποκρύψει εισοδήματα από την εφορία συνολικού ύψους 6 χιλ. ευρώ.
ZOUGLA.GR
...............................................................................................................................................................

Αποκεφάλισε το 7χρονο παιδί του

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 16 Αυγούστου 2011, 08:11
Ένας άνδρας στην Πολιτεία της Λουϊζιάνα παραδέχτηκε χθες ότι προχώρησε στον αποκεφαλισμό του παιδιού του, το οποίο έπασχε από εγκεφαλική παράλυση που του προκαλούσε σειρά κινητικών προβλημάτων, επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Αστυνομία.

«Το κεφάλι του παιδιού είχε βρεθεί την Κυριακή στην άκρη ενός δρόμου της πόλης Τάιμπόντο. Λάβαμε τη σχετική κλήση από έναν πυροσβέστη ο οποίος περνούσε τυχαία από το σημείο», σημείωσε ο επιθεωρητής, Ricky Ross.

«Ο 30χρονος Jeremiah Lee Wright ομολόγησε την πράξη του χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίσει τα αίτια που τον ώθησαν να προβεί σε αυτή την αποτρόπαια ενέργεια», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία α’ βαθμού από πρόθεση τόνισε στη διάρκεια της ανάκρισης ότι άρχισε από ένα σημείο και μετά να αισθάνεται πως ο άνθρωπος που είχε απέναντί του δεν ήταν ο γιος του (αδυναμία λεκτικής ομιλίας και διαρκής παραμονή σε αναπηρικό καροτσάκι) αλλά ένα άψυχο αντικείμενο.
ZOUGLA.GR
..................................................................................................................................................................

Επίθεση-μυστήριο σε γκαράζ στα Χανιά

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 16 Αυγούστου 2011, 03:52
Έντονος είναι ο προβληματισμός της Αστυνομίας για την επίθεση ενόπλων κλειστού χώρου στάθμευσης και του Ι.Χ. οχήματος ενός 58χρονου στα Χανιά Κρήτης. Το περιστατικό σημειώθηκε χθες τα ξημερώματα στις 05:00 όταν άγνωστοι δράστες πυροβόλησαν έξι φορές με αποτέλεσμα να προκαλέσουν φθορές στην πόρτα του χώρου πάρκινγκ, καθώς και στο αυτοκίνητο του ιδιοκτήτη, που βρισκόταν σταθμευμένο στο σημείο.

Επιτόπου βρέθηκαν δυνάμεις της Αστυνομίας, οι οποίες και κατέσχεσαν δύο βολίδες πυροβόλου όπλου αγνώστου διαμετρήματος.

Οι δράστες αναζητούνται.
ZOUGLA.GR
...........................................................................................................................................................
"Μίλησαν τα όπλα"-Ο 72χρονος πεθερός σκότωσε τον 32χρονο γαμπρό του

Σκότωσε τον πατέρα του εγγονιού του, 72χρονος στα Μαρεδιανά Κισάμου.
Η αποτρόπαια πράξη που έχει συγκλονίσει την τοπική κοινωνία με θύμα τον 32χρονο γαμπρό και δράστη τον 72χρονο πεθερό σημειώθηκε στις 12:30  μετά τα μεσάνυχτα.
Ο 32χρονος πυροβολήθηκε 3-4 φορές  σε διάφορα σημεία του σώματος, με κυνηγετική καραμπίνα από τον 72χρονο πεθερό του.

Η αφορμή που όπλισε το χέρι του 72χρονου ήταν σύμφωνα με πληροφορίες οι διαφορές που είχε ο 32χρονος με τη σύζυγο του που τη μοιραία στιγμή βρίσκονταν στο σπιτι του πατέρα της.
Ο δράστης μετά την πράξη του έφυγε για να παραδοθεί στις 4:30 τα ξημερώματα, ενώ παρέδωσε και το όπλο με το οποίο σκότωσε τον 35χρονο γαμπρό του. Τα ακριβή αίτια που οδήγησαν στο τραγικό περιστατικό διερευνά η Υποδιεύθυνση ασφάλειας Χανίων.
FLASHNEWS.GR
..............................................................................................................................................................
Το 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας (ΠΣΕΑ ) πρόκειται να διεξαχθεί στα Χανιά 7-8-9 Οκτωβρίου 2011 στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (Κ.Α.Μ).
Τα Π.Σ.Ε.Α. διεξάγονται κάθε δύο χρόνια και είναι πόλος έλξης εκατοντάδων ερασιτεχνών αλλά και επαγγελματιών αστρονόμων από ολόκληρη την Ελλάδα.
Τα Π.Σ.Ε.Α. είναι πολύ σημαντικά επιστημονικά συνέδρια με δημοσιεύσεις επιστημονικών εργασιών κυρίως από ερασιτέχνες αστρονόμους οι οποίες ελέγχονται από επιστημονική επιτροπή η οποία αποτελείται από κορυφαίους επιστήμονες της χώρας μας στους τομείς Φυσικής, Αστροφυσικής, Αεροδιαστημικής και υποστηρίζονται από την Ελληνική Αστρονομική Ένωση, το Ινστιτούτο Τεχνολογίας και Έρευνας, το Ινστιτούτο Max-Planc της Γερμανίας και της Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος
Φέτος το Συνέδριο έχει την τιμή να φιλοξενήσει 250 – 300 συνέδρους από ολόκληρη την Ελλάδα και άλλους τόσους που θα παρακολουθήσουν τις εργασίες του συνεδρίου μέσω διαδικτύου. Καλεσμένοι ομιλητές είναι ο κορυφαίος αστροφυσικός Thierry Coirvesier από τις Βρυξέλες που επί της ευκαιρίας της επίσκεψης του στα Χανιά για το Συνέδριο είναι καλεσμένος να μιλήσει στα Πανεπιστήμια Κρήτης, Αθηνών και στο Ευγενείδιο Ίδρυμα. Επίσης στο συνέδριο θα φιλοξενηθούν οι Γιώργος Γραμματικάκης, πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης και συγγραφέας όπως και ο Δρ. Μηνάς Τσικριτζής, μαθηματικςό που θα μιλήσει για την Κρητομηνωϊκή Αστρονομία
Φέτος εισάγονται νέες καινοτομίες στα Π.Σ.Ε.Α.
Άμεση ενημέρωση όλων των συνέδρων με SMS στα κινητά τους για το πρόγραμμα, αλλαγές, προσφορές κ.α. Παράλληλη ενημέρωση μέσω Twitter, πρακτικά σε ηλεκτρονική μορφή σε USB memory stick, e- synedrous για όσους θέλουν να παρακολουθήσουν τις εργασίες του συνεδρίου και δεν μπορούν να έρθουν στην Κρήτη.
CNA.GR
.............................................................................................................................................................

Το Επιμελητήριο Ηρακλείου, ως αναθέτουσα αρχή, στο πλαίσιο του έργου «ΣΥΝ-ΕΡΓΩ» του προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδα – Κύπρος 2007-2013, προκηρύσσει πρόχειρο Διαγωνισμό για το πρόγραμμα «Υπηρεσίες εκπαίδευσης στο γνωστικό αντικείμενο “web marketing” σε Κρητικούς και Κύπριους επιχειρηματίες με ταυτόχρονη παροχή πρακτικής υποστήριξης 1 ημέρας ανά συμμετέχουσα επιχείρηση».
Από τα εκπαιδευτικά σεμινάρια στο αντικείμενο: ‘web marketing παραδοσιακών επιχειρήσεων θα ωφεληθούν 35 – 40 Κρήτες και Κύπριοι επιχειρηματίες.
Το πρόγραμμα κατάρτισης θα υλοποιηθεί σε 4 πόλεις της Κρήτης -ένα στο Ηράκλειο, ένα στα Χανιά, ένα στο Ρέθυμνο και ένα στη Σητεία- και στην Λευκωσία της Κύπρου, διάρκειας 10 διδακτικών ωρών έκαστο.
Οι εισηγητές παράλληλα με την υλοποίηση των σεμιναρίων αναλαμβάνουν την υποχρέωση της προετοιμασίας και δημιουργίας του διδακτικού υλικού το οποίο θα διατεθεί στους εκπαιδευόμενους αλλά και μιας δωρεάν ημερήσιας πρακτικής υποστήριξης τους στη συνέχεια (όπου ζητηθεί από την επιχείρηση).
Ο μέγιστος αριθμός καταρτιζομένων που θα συμμετέχουν ανά εκπαιδευτικό πρόγραμμα ορίζεται σε δεκαπέντε (15) άτομα και ο ελάχιστος αριθμός καταρτιζομένων ορίζεται σε οκτώ (8) άτομα.
Προϋπολογισμός του έργου
Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 34.800,00 € (συμπεριλαμβανομένου του αναλογούντος ΦΠΑ).
Το έργο χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας Ελλάδα-Κύπρος 2007-2013 κατά 80% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης -Ε.Τ.Π.Α. και κατά 20% από Εθνικούς Πόρους».
Αντικείμενο του Διαγωνισμού
Ως αντικείμενο του διαγωνισμού ορίζεται:
• Υλοποίηση σεμιναρίων σε επιχειρηματίες τοπικών παραδοσιακών κλάδων της οικονομίας (τρόφιμα –ποτά) σε Κρήτη και Κύπρο σε “web marketing”
• Παροχή δωρεάν ημερήσιας πρακτικής υποστήριξης για τις συμμετέχουσες επιχειρήσεις μετά το πέρας των σεμιναρίων.
Σε ποιους απευθύνονται τα σεμινάρια
Τα σεμινάρια αυτά είναι εξειδικευμένα, απευθύνονται σε στελέχη και επιχειρηματίες ΜΜΕ του κλάδου των τροφίμων και ποτών με στόχο τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών τους και την αξιοποίηση του διαδικτύου για την προώθηση των υπηρεσιών και των προϊόντων τους εντός και εκτός της διασυνοριακής περιοχής.
Κατάθεση των προσφορών
Οι προσφορές υποβάλλονται μέσα σε σφραγισμένο φάκελο, δακτυλογραφημένες, εις διπλούν – πρωτότυπο και αντίγραφο – (και σε ηλεκτρονική μορφή επίσης, δισκέτα ή CD-ROM) με την ένδειξη:
ΦΑΚΕΛΟΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ :
«Υπηρεσίες εκπαίδευσης στο γνωστικό αντικείμενο “web marketing” σε Κρητικούς και Κύπριους επιχειρηματίες με ταυτόχρονη παροχή πρακτικής υποστήριξης 1 ημέρας ανά συμμετέχουσα επιχείρηση» έως και την Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011 και ώρα 10:00 π.μ. στα Γραφεία του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Κορωναίου 9, 71202, Ηράκλειο Κρήτης.
Οι προσφορές θα υποβληθούν στην Ελληνική γλώσσα με εξαίρεση αυστηρά τεχνικούς όρους για τους οποίους δεν υπάρχει αντίστοιχη δόκιμη μετάφραση στην Ελληνική και που μπορεί να είναι στην Αγγλική γλώσσα.
Οι προσφορές μπορεί επίσης να αποστέλλονται στην αναθέτουσα αρχή με οποιοδήποτε τρόπο και να παραλαμβάνονται με απόδειξη, με την απαραίτητη προϋπόθεση ότι αυτές θα περιέρχονται στην αναθέτουσα αρχή πριν την εκπνοή της προθεσμίας υποβολής.
Οι υποψήφιοι ανάδοχοι μπορούν να ζητήσουν γραπτώς συμπληρωματικές πληροφορίες ή διευκρινίσεις για το περιεχόμενο της παρούσας προκήρυξης κατά τη διάρκεια των πέντε (5) πρώτων ημερολογιακών ημερών από τη λήψη της παρούσας.
Οι αιτήσεις παροχής διευκρινίσεων θα πρέπει να απευθύνονται στην αναθέτουσα αρχή.
Οι τιμές των προσφορών για τις προσφερόμενες υπηρεσίες θα εκφράζονται σε ΕΥΡΩ (€).
Η τιμή χωρίς Φ.Π.Α. θα λαμβάνεται για τη σύγκριση των προσφορών.
CNA.GR
...................................................................................................................................................................

O Ψηλορείτης, το φαράγγι της Σαμαριάς και πολλές άλλες τοποθεσίες της χώρας μας μπορούν να προσελκύσουν χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο, αν υπάρξουν σωστή οργάνωση και υποδομές.
Η περιοχή του Ψηλορείτη, αλλά και περιοχές της υπόλοιπης Ελλάδας, όπως το απολιθωμένο δάσος της Λέσβου, , ο Βουραϊκός ποταμός στον Χελμό και ο δρυμός Βίκου – Αώου συνιστούν επισήμως γεωπάρκα, ενταγμένα στο δίκτυο των ευρωπαϊκών πάρκων όπως έχουν καταγραφεί από την UNESCO.
Χιλιάδες επισκέπτες, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα στην εφημερίδα « Έθνος» ταξιδεύουν ανά τον κόσμο για να θαυμάσουν τα σπάνια γεωλογικά μνημεία που καλλιτέχνησε η φύση, να αναπτύξουν δραστηριότητες στο περιβάλλον τους και να ενισχύσουν παράλληλα την οικονομία των τοπικών κοινωνιών.
Γεωτουρισμός ως μοχλός ανάπτυξης
Ο γεωτουρισμός είναι μια εναλλακτική μορφή τουρισμού που, παρότι στην Ελλάδα βρίσκεται ακόμη στα σπάργανα, έχει εισαχθεί δυναμικά τα τελευταία χρόνια σε αρκετές χώρες του εξωτερικού.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι πλέον συνιστά μια νέα πρόκληση τουριστικής ανάπτυξης για τη χώρα μας, οι οποία παρουσιάζει τεράστιες δυνατότητες αξιοποίησης, αφού χαρακτηρίζεται από πανέμορφες τοποθεσίες και γεωλογικά “θαύματα”.
Αυτό που απαιτείται είναι η σωστή οργάνωση, η εγκατάσταση κατάλληλων υποδομών, η θέσπιση φορέων διαχείρισης και η συστηματική ενασχόληση των αρμόδιων υπηρεσιών.
“Στο πάρκο του Ψηλορείτη αλλά και στο απολιθωμένο δάσος της Μυτιλήνης υπάρχει έντυπο υλικό που ενισχύει τους περιηγητές, έχουν τοποθετηθεί επεξηγηματικές πινακίδες, εργάζεται ενημερωμένο προσωπικό και έχουν χαραχθεί πεζοπορικά και ποδηλατικά μονοπάτια, στα οποία μπορεί οποιοσδήποτε να κινηθεί χωρίς πρόβλημα.
Παράλληλα, λειτουργούν βοηθητικές υποδομές”, εξηγεί στην εφημερίδα ο κ. Σπύρος Σταρίδας, μελετητής γεωλογικών και περιβαλλοντικών εφαρμογών στην Κρήτη.
“Αλλωστε για να ενταχθεί μια περιοχή στο δίκτυο των ευρωπαϊκών γεωπάρκων (www.europeangeoparks.org) θα πρέπει να πληροί συγκεκριμένες προδιαγραφές ως προς το γεωλογικό της ενδιαφέρον, ως προς την έκτασή της και την οργάνωση που την περιβάλλει.
CNA.GR
............................................................................................................................................................

Ανακαλύφθηκε προτομή του Ηρακλή στο Ισραήλ

Μια μαρμάρινη προτομή του Ηρακλή, του 2ου μ.Χ. αιώνα ανακαλύφθηκε κοντά στην Αφούλα

Ενημερώθηκε: 16.08.2011 // 10:58

Ανακαλύφθηκε προτομή του Ηρακλή στο Ισραήλ
Ένα μαρμάρινο άγαλμα του Ηρακλή, του ημίθεου της ελληνικής και της ρωμαϊκής μυθολογίας, που χρονολογείται στο 2ο αιώνα της χριστιανικής εποχής, ανακαλύφθηκε πρόσφατα στο Ισραήλ, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος της ισραηλινής Αρχής Αρχαιοτήτων.
Το άγαλμα από λευκό μάρμαρο, ύψους μισού μέτρου, εξαιρετικού καλλιτεχνικού κάλους, είναι ένα σπάνιο εύρημα, καθώς το υλικό αυτό δεν υπάρχει στο Ισραήλ και κατά συνέπεια είχε εισαχθεί, δήλωσε στο ισραηλινό ραδιόφωνο ο Ουάλιντ Ατρας.
Το ακέφαλο άγαλμα ανάγεται στο 2ο αιώνα της χριστιανικής εποχής και ανακαλύφθηκε στην περιοχή Χόρβατ Ταρμπενέτ ανάμεσα στα ερείπια αρχαίων ρωμαϊκών λουτρών κοντά στην Αφούλα, βορειοανατολικά του Τελ-Αβίβ, διευκρίνισε.
Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η τοποθεσία αυτή αναφέρεται στο Ταλμούδ ως ένας τόπος εβραϊκών τελετών και ότι το άγαλμα, του οποίου ένας ώμος κοσμείται με δέρμα λιονταριού, θα εκτεθεί στο κοινό ύστερα από εργασίες αποκατάστασης.
Σύμφωνα με τον Ατρας, το άγαλμα βρέθηκε τυχαία κατά τις εκσκαφές που πραγματοποιήθηκαν για την κατασκευή μιας νέας σιδηροδρομικής γραμμής.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
...................................................................................................................................................................

Σε σοβαρή κατάσταση δύο ανήλικοι από τροχαίο στις Μαλάδες

Στο Βενιζέλειο διακομίσθηκαν αρχικά ο οδηγός και η συνοδηγός του δίτροχου οχήματος που συγκρούστηκε με ΙΧ - Στον Ευαγγελισμό, στην Αθήνα το 16χρονο αγόρι, στο ΠΑΓΝΗ το κορίτσι

Ενημερώθηκε: 16.08.2011 // 10:10

Η βραδινή βόλτα αποδείχθηκε εφιάλτης για ένα κορίτσι και ένα αγόρι, 15 και 16 χρονών, που επέβαιναν σε μηχανάκι, το οποίο συγκρούστηκε με ΙΧ.

Το αγόρι φέρει διαχωριστικό ανεύρυσμα θωρακικής αορτής και έχει διασωληνωθεί. Η κατάσταση του 16χρονου δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί στο Βενιζέλειο νοσοκομείο, καθώς χρήζει νοσηλείας σε ειδική θωρακοχειρουργική και καρδιολογική Μονάδα. Έτσι, περίπου στις 02.10 έγινε η αεροδιακομιδή του 16χρονου αγοριού, με στρατιωτικό αεροσκάφος, στον Ευαγγελισμό στην Αθήνα, όπου υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση.

Το κορίτσι φέρει ένα αιμάτωμα στο κεφάλι, το οποίο δε θα χρειαστεί χειρουργική παρέμβαση, καθώς εκτιμάται ότι θα απορροφηθεί μόον του. Τη νύχτα υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για το σπασμένο της μηρό. Εν τω μεταξύ, επειδή δεν υπήρχε διαθέσιμο κρεβάτι στη ΜΕΘ του Βενιζελείου, βρέθηκε κλίνη στη ΜΕΘ Παίδων του ΠΑΓΝΗ, όπου και μεταφέρθηκε περίπου στις 04.00 τα ξημερώματα.

Το τροχαίο σημειώθηκε περίπου στις 20.15 χθες το βράδυ στην οδό Ειρήνης & Φιλίας, στην περιοχή των Μαλάδων, όταν ένα πολυτελές αυτοκίνητο κινούμενο στον κεντρικό δρόμο των Μαλάδων, θέλησε να στρίψει αριστερά. Η κίνηση αυτή επιτρέπεται αλλά απαιτεί την προσοχή του οδηγού, καθώς το όχημα μπαίνει στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας.

Ο 67χρονος οδηγός φαίνεται πως είδε την τελευταία στιγμή το δίκυκλο όχημα που κινούνταν στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας. Ο οδηγός ακινητοποίησε το όχημα με αποτέλεσμα να "κόψει" το δρόμο στο δίτροχο, με αποτέλεσμα την πλαγιομετωπική σύγκρουση του δικύκλου με το ΙΧ.

Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ παρέλαβε τα ανήλικα παιδιά, τα οποία διεκομίσθηκαν αρχικά στο εφημερεύον Βενιζέλειο νοσοκομείο.
CRETALIVE.GR
.................................................................................................................................................................

Όλη η Κρήτη (της Αμερικής) σε ένα...γάμο!

Οι απόδημοι της Αμερικής παραβρέθηκαν στον ελληνοαμερικάνικο γάμο της χρονιάς που έγινε τη Δευτέρα, ανήμερα της Παναγίας, στον Άγιο Μηνά του Ηρακλείου!

Ενημερώθηκε: 16.08.2011 // 00:32

Όλη η Κρήτη (της Αμερικής) σε ένα...γάμο!
Ήταν ίσως ο γάμος της χρονιάς για τους Κρήτες αποδήμους της Αμερικής αλλά και για την Πολεμική μας Αεροπορία! Από τη μια η κόρη σημαίνοντος στελέχους της κρητικής διασποράς στην Αμερική και από την άλλη αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας ένωσαν τις ζωές τους με το στρατιωτικό πρωτόκολλο να τηρείται, οπότε το μυστήριο απέκτησε μια διαφορετική αίγλη....

Δεν ειναι τυχαίο που ήρθαν σχεδόν όλα τα μεγάλα ονόματα  από την Αμερική για να βρεθούν στις χαρές των παιδιών: της κόρης  του γνωστού στελέχους της Παγκρητικής Κ.Τραβαγιάκη και του γιου κ.Μελιδώνη που είναι αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας
Ο γαμπρός , αξιωματικός της ΠΑ, Δημήτρης Μελιδώνης και η νύφη Μαρίνα Τραβαγιάκη έλαμπαν από χαρά όπως και οι γονείς του ζευγαριού. Τους γάμους ευλόγησε ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.Ειρηναίος παρόντος πολύ κόσμου ενώ ξεχώρισαν με την παρουσία τους οι πρώην πρόεδροι της Παγκρητικής Αμερικής κ.κ. Σημαντήρης και Βελιβασάκης και ο νυν πρόεδρος κ.Γιάννης Μανουκαράκης (Μάνος), πολιτικοί, ο πρώην πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών κ.Αεράκης κ.α.
Μετά το γάμο το γλέντι έγινε στο "Λαβύρινθο".
CRETALIVE.GR
.....................................................................................................................................................................

Πάλι ναρκωτικά στις φυλακές Αλικαρνασού!

Ποσότητα ηρωίνης περίπου 70 γραμμαρίων

Ενημερώθηκε: 16.08.2011 // 08:40

Ποσότητα ηρωίνης, βάρους 70 γραμμαρίων, πέταξαν χθες στον προαύλιο χώρο των φυλακών Αλικαρνασσού άγνωστοι δράστες, που αναζητούνται από τις διωκτικές Αρχές.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, φαίνεται πως πρόκειται για τους γνωστούς αγνώστους που δρουν ανεξέλεγκτα, τους τελευταίους μήνες επιβαίνοντας σε ένα δίκυκλο.

Το σακουλάκι με την ποσότητα των ναρκωτικών ήταν τυλιγμένο με μονωτική ταινία πάνω σε μία πέτρα.

Η ρίψη της ηρωίνης έγινε αντιληπτή από τους υπαλλήλους της εξωτερικής φρουράς των φυλακών ενώ άγνωστος παραμένει ο παραλήπτης του πακέτου.

Οι δράστες κατάφεραν να το βάλουν στα πόδια.
CRETALIVE.GR
...........................................................................................................................................................

Στο ρεκόρ Γκίνες και η τιμή της...χωριάτικης!

Πολύ ακριβή παραμένει η χωριάτικη σαλάτα...

Ενημερώθηκε: 16.08.2011 // 08:41

Στο ρεκόρ Γκίνες και η τιμή της...χωριάτικης!
Η χωριάτικη κατέκτησε μία θέση στα ρεκόρ Γκίνες πέρσι όταν κάτοικοι της Ιεράπετρας έφτιαξαν τη μεγαλύτερη σαλάτα του κόσμου αλλά ρεκόρ τείνει να καταγράψει και η τιμή της. Με κόστος που δεν υπερβαίνει τα 2 ευρώ για τους καταστηματάρχες, πωλείται κατά μέσο όρο σε τριπλάσια τιμή, ενώ σε ορισμένες περιοχές της χώρας φτάνει ακόμη και σε οκταπλάσια τιμή!
Πρωταθλήτρια στις τιμές είναι η Μύκονος όπου η χωριάτικη κυμαίνεται από 6,5 έως και 12 ευρώ στα πολύ γκουρμέ εστιατόρια. Στην παραλία της Χώρας οι καφετέριες - εστιατόρια προσφέρουν τη σαλάτα από 6,5 έως 8 ευρώ. Ενα από τα κόλπα που κάνουν ορισμένα καταστήματα είναι να βαφτίζουν τη χωριάτικη «μεσογειακή σαλάτα» και προσθέτοντας κάποιο υλικό, όπως ξινομυζήθρα ή κάππαρη, να ανεβάζουν σημαντικά την τιμή της. Σε αρκετά μέρη επίσης το τέχνασμα που χρησιμοποιούν είναι να διαφοροποιούν την τιμή της χωριάτικης ανάλογα με το μέγεθος. Ετσι, στον τιμοκατάλογο εμφανίζεται η «μικρή» χωριάτικη και η «μεγάλη» χωριάτικη, με την αντίστοιχη τσιμπημένη τιμή.Το παράδειγμα της Μυκόνου ακολουθούν τα τελευταία χρόνια και άλλες περιοχές, όπου καταγράφονται ιδιαίτερα τσουχτερές τιμές για μια απλή χωριάτικη. Σε εστιατόρια και ταβέρνες των Χανίων, της Χαλκιδικής αλλά και της Τήνου πρέπει κανείς να καταβάλει έως και 9 ευρώ για το αγαπημένο πιάτο του καλοκαιριού.
Ο ανταγωνισμός δεν δείχνει να επηρεάζει τους συγκεκριμένους εστιάτορες καθώς επιμένουν στις υψηλές αυτές τιμές, παρ' ότι στα ίδια μέρη μπορεί να απολαύσει κάποιος χωριάτικη σαλάτα ακόμη και στη μισή τιμή - στα Χανιά και με 4 ευρώ σε ορισμένες ταβέρνες στην παλιά πόλη. Η διαφοροποίηση μάλιστα των τιμών που παλαιότερα εντοπιζόταν μεταξύ καταστημάτων μέσα στις πόλεις και χωριών ή ανάμεσα σε ταβέρνες και τα λεγόμενα «καλά» εστιατόρια, πλέον είναι ανεξέλεγκτη. Στην πόλη της Τήνου στη μια ταβέρνα η χωριάτικη κοστίζει 6 ευρώ και λίγα μέτρα πιο κάτω σε άλλο μαγαζί 9 ευρώ. Ακόμη όμως και σε λιγότερο τουριστικές περιοχές, όπως είναι το Ξυλόκαστρο, η συγκεκριμένη σαλάτα πωλείται έναντι 5,5 ευρώ. Υπάρχουν αντιθέτως τουριστικοί προορισμοί, όπως ο Μόλυβος της Λέσβου, που παραμένουν φθηνοί και η χωριάτικη δεν ξεπερνάει τα τελευταία χρόνια τα 4,50 ευρώ.
Με την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στον χώρο της εστίασης υπάρχουν φόβοι πως η χωριάτικη (και όχι μόνο) θα κοστίζει χρυσάφι. «Πρέπει να υπάρξει προσοχή στα είδη διατροφής» επισημαίνει ο πρόεδρος του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών Νίκος Τσεμπερλίδης, προσθέτοντας πως ήδη «οι τιμές των αγροτικών προϊόντων σε σχέση με το χωράφι είναι τρομακτικά υψηλές». Σχετικά με τις σημερινές τιμές, αναφέρει πως «θα έπρεπε να είναι πολύ χαμηλότερες συνολικά» και υπογραμμίζει ότι οι καταστηματάρχες δεν κινούνται στην κατεύθυνση του λογικού κέρδους. «Δεν υπάρχει καμία σχέση του κόστους και του επιχειρηματικού κέρδους. Είναι η λογική της αρπαχτής» σημειώνει ο κ. Τσεμπερλίδης, εκφράζοντας την ελπίδα πως «η κρίση ίσως διορθώσει κάποια πράγματα».
από τα ΝΕΑ
.......................................................................................................................................................................

Ζωοκλοπές στα Πάρτιρα και το Λαράνι

Καταγγέλθηκαν χθες το πρωί
Δύο περιπτώσεις ζωοκλοπών κατγγέλθηκαν, χθες, στις αρχές του Ηράκλειου.

Μια 58χρονη κατήγγειλε στο Α.Τ. Αρκαλοχωρίου ζωοκλοπή σε βάρος της από άγνωστους δράστες. Ειδικότερα, όπως κατήγγειλε η γυναίκα, οι δράστες έκλεψαν από το περιφραγμένο ποιμνιοστάσιό της στα Πάρτιρα του δήμου Μινώα Πεδιάδος, 33 προβατοειδή, συνολικής αγίας, περίπου 4.500 ευρώ. Η γυναίκα υπολογίζει η κλοπή έγινε κάποια στιγμή από το απόγευμα της Κυριακής ως το πρωί της Δευτέρας, ανήμερα της Παναγίας.
16 κυψέλες μελισσών έκλεψαν άγνωστοι από την αγροτική περιοχή "Λαγκάς" στο Λαράνι του δήμου Γόρτυνας, όπως κατήγγειλε ένας 49χρονος, στο Α.Τ. Αγίου Μύρωνα. Ο 48χρονος υπέστη ζημιά, ύψους 3.000 ευρώ.
CRETALIVE.GR
.........................................................................................................................................................

Βρήκαν 'χύμα' λευκή σκόνη στις Εργατικές Κατοικίες

Στην περιοχή του Κατσαμπά, στο Ηράκλειο.

Ενημερώθηκε: 16.08.2011 // 09:39

 Μία σακούλα με ποσότητα λευκής σκόνης  -άγνωστης προέλευσης- συνολικού βάρους 86 γραμμαρίων, εντόπισαν αστυνομικοί της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηρακλείου, μετά από τηλεφώνημα πολίτη που κατήγγειλε το περιστατικό.
Το τηλεφώνημα αναφερόταν σε ποσότητα ναρκωτικών ουσιών στις Εργατικές Κατοικίες στην περιοχή  του Κατσαμπά όπου μετέβησαν Αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας  Ηρακλείου και παρέλαβαν μία ποσότητα λευκής σκόνης σε νάιλον σακουλάκι μεικτού  βάρους. 86 γραμμαρίων.
Προανάκριση ενεργείται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ηρακλείου.
CRETALIVE.GR
...........................................................................................................................................................

Σήμερα τα χρήματα της εξισωτικής αποζημίωσης

Στους λογαριασμούς των δικαιούχων
Χρήματα αναμένεται να δουν σήμερα, εκτός απροόπτου, στους λογαριασμούς τους οι δικαιούχοι της εξισωτικής αποζημίωσης.

Πρόκειται για ποσά τα οποία περίμεναν εδώ και καιρό οι κτηνοτρόφοι και γενικότερα οι κάτοικοι των ορεινών και των μειονεκτικών περιοχών. Έχουν εισπράξει την προκαταβολή της ενίσχυσης και περιμένουν τώρα το υπόλοιπο 30%.

Το ζήτημα το οποίο τίθεται είναι πόσοι από τους κτηνοτρόφους που περιμένουν χρήματα θα πληρωθούν, καθώς είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν όλοι δεν έχουν εκκρεμότητες με τους ελέγχους του ΟΠΕΚΕΠΕ, πράγμα που αναμένεται να ξεκαθαριστεί σήμερα οπότε οι δικαιούχοι
θα πάνε για εκταμίευση στις τράπεζες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι της Κρήτης που είναι σε «ανοικτή γραμμή» τις τελευταίες μέρες με τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, είχαν ενημερωθεί ότι μέχρι σήμερα τα χρήματα θα πιστώνονταν στους λογαριασμούς τους.

Η πληρωμή αφορά σε όσους δικαιούχους δεν παρουσίασαν ευρήματα στους επιτόπιους και διοικητικούς ελέγχους. Οι δικαιούχοι θα μπορούν να ενημερώνονται για τα ποσά πληρωμής τους άμεσα από την ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ.
CRETALIVE.GR
.......................................................................................................................................................................

Φοροδιαφυγής ανέκδοτο: αστρολόγος με 4 εκατ. ευρώ!

Τι μεγάλα 'ψάρια' έπιασε το ΣΔΟΕ- πρώτοι πάλι στη φοροδιαφυγή οι μεγαλογιατροί!

Ενημερώθηκε: 16.08.2011 // 08:31

Φοροδιαφυγής ανέκδοτο: αστρολόγος με 4 εκατ. ευρώ!
Τι κοινό έχουν έξι μεγαλογιατροί, ένας αστρολόγος, ένας κομμωτής, μια τεχνική εταιρεία, ένα σούπερ μάρκετ και ένα τουριστικό γραφείο; Πιάστηκαν όλοι τους στα δίχτυα του ΣΔΟΕ, με συνολικές καταθέσεις άνω των 70 εκατ. ευρώ τις οποίες δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν με βάση τα εισοδήματα που είχαν δηλώσει στην Εφορία. Κάποιοι από αυτούς μάλιστα δεν είχαν εμφανίσει ούτε ένα ευρώ στη φορολογική τους δήλωση!
Το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος έχει εισβάλει στα άδυτα των τραπεζικών λογαριασμών 2.000 μεγαλοκαταθετών και τα ευρήματα είναι εντυπωσιακά. Στην κορυφή της λίστας των μεγαλοκαταθετών οι οποίοι έχουν πιαστεί ήδη στα δίχτυα του πόθεν έσχες, καθώς οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματός τους δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τους παραπάνω από παχυλούς τραπεζικούς λογαριασμούς τους, βρίσκονται έξι γιατροί που δήλωσαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια εισόδημα 6,2 εκατ. ευρώ, αλλά στις καταθέσεις τους βρέθηκαν κρυμμένα άλλα 11 εκατ. ευρώ όπως λέει στα «ΝΕΑ» καλά πληροφορημένη πηγή. «Με βάση τις καταθέσεις τους θα έπρεπε να έχουν δηλώσει παραπάνω από 17 εκατ. ευρώ, τα 11 εκατ. ευρώ είναι αγνώστου προελεύσεως», αναφέρει η ίδια πηγή.
Η λίστα συμπληρώνεται από έναν αστρολόγο ο οποίος ενώ είχε τραπεζικές καταθέσεις άνω των 4 εκατ. ευρώ δεν είχε δηλώσει ούτε ένα ευρώ στην Εφορία, έναν κομμωτή με «άνοιγμα» δήλωσης - κατάθεσης 1,5 εκατ. ευρώ, μια τεχνική εταιρεία οι ιδιοκτήτες της οποίας δεν μπορούν να δικαιολογήσουν καταθέσεις 16 εκατ. ευρώ, αλλά και μεγάλο σούπερ μάρκετ με καταθέσεις 35 εκατ. ευρώ, τα οποία ο ιδιοκτήτης του δεν μπορεί να δικαιολογήσει όταν αντιπαραβάλλονται με τις φορολογικές δηλώσεις του.
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ. Τα ευρήματα δεν σταματούν εδώ. Μεγάλο τουριστικό γραφείο με έδρα σε νησί του Ιονίου πιάστηκε επίσης στα δίχτυα του ΣΔΟΕ. Νοίκιαζε πολυτελείς βίλες ανά την Ελλάδα έναντι 15.000 έως 30.000 ευρώ την εβδομάδα, αλλά όπως λένε αρμόδιες πηγές δεν θεωρούσε… σκόπιμο να δηλώνει τα εισοδήματά του. Αντίθετα, χρησιμοποιούσε το τρίγωνο Ιόνιο - Λονδίνο - Αθήνα για να τα κρύψει. Με τη δημιουργία υποκαταστήματος στο Λονδίνο, εμφάνιζε τα έσοδα ως έσοδα εξωτερικού και μετά τα έστελνε σε ελληνική τράπεζα. Παρακολουθώντας τις διαδρομές του χρήματος και ανοίγοντας στη συνέχεια τους τραπεζικούς λογαριασμούς, το ΣΔΟΕ εντόπισε αδήλωτα εισοδήματα άνω των 3 εκατ. ευρώ.
Για το σύνολο των φορολογουμένων που έχουν εντοπιστεί με ασυμφωνία δηλωθέντων εισοδημάτων και καταθέσεων, το ΣΔΟΕ έχει συντάξει εκθέσεις ελέγχου τις οποίες έχει αποστείλει στις εφορίες, ενώ από τους έξι γιατρούς που πιάστηκαν στα πράσα, ήδη οι δύο έχουν συμβιβαστεί με την Εφορία προκειμένου να γλιτώσουν τις ποινικές διώξεις (από την 1η Αυγούστου ισχύει Αυτόφωρο για χρέη προς το Δημόσιο άνω των 5.000 ευρώ).
Οι περιπτώσεις αυτές αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου και είναι ενδεικτικές του κρυμμένου πλούτου και της φοροδιαφυγής που συντελούνταν επί χρόνια. Τώρα το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, υπό τις οδηγίες του εισαγγελέα Ι. Διώτη, έχοντας στη φαρέτρα του και το όπλο της άρσης του τραπεζικού απορρήτου με διαδικασίες εξπρές, αποδύεται σε ανελέητο φοροκυνηγητό μεγαλοκαταθετών που σκοντάφτουν στο πόθεν έσχες, αρχίζοντας από τους ελεύθερους επαγγελματίες. Σε συνεργασία μάλιστα με μεγάλη ελληνική τράπεζα, η οποία προχωρά στη δημιουργία ειδικού τμήματος, σύντομα θα έχει online διασύνδεση με τους λογαριασμούς που θεωρεί σκόπιμο να ανοίξουν, αφού θα έχει εντοπίσει ευρήματα που δημιουργούν βάσιμες υποψίες φοροδιαφυγής.
ΤΑ ΝΕΑ
..................................................................................................................................................................
 
Μάστιγα για τους οδηγούς ταξί έχουν γίνει οι ληστείες από δράστες που εμφανίζονται αρχικώς ως επιβάτες και μετά οδηγόντας τους σε απόμερα μέρη, τους παίρνουν το μεροκάματο με την απειλή όπλου.



Έτσι και χθες τα ξημερώματα, δύο άτομα που μιλούσαν, σύμφωνα με τον οδηγό, καλά ελληνικά επιβιβάστηκαν στο ταξί από το Ωραιόκαστρο και του ζήτησαν να τους πάει στην περιοχή της Ευκαρπίας.

Εκεί τον απείλησαν ότι θα τον πυροβολήσουν και ο οδηγός τους έδωσε το, διόλου ευκαταφρόνητο, ποσό των 240 ευρώ. Όπως ισχυρίστηκε ο οδηγός στην αστυνομία, οι δύο ληστές είχαν σταθμεύσει στο σημείο μια μοτοσυκλέτα με την οποία και διέφυγαν.
SPNEWS.GR
.....................................................................................................................
Κανείς δεν τιμωρήθηκε για την συντριβή του ΗΛΙΟΣ με τους 121 νεκρούς

H εφημερίδα "Καθημερινή" Κύπρου αποκάλυψε ότι επτά άτομα της Πολιτικής Αεροπορίας της Κύπρου δεν διώχθηκαν μέχρι τώρα ποινικά, παρά το γεγονός ότι στα άτομα αυτά απέδωσε ποινικές ευθύνες η Μονομελής Διερευνητική Επιτροπή, η οποία διορίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο τον Μάιο του 2006.

Επίσης, τα επτά στελέχη της Πολιτικής Αεροπορίας δεν είχαν οποιαδήποτε πειθαρχική επίπτωση.

Έξι χρόνια μετά την αεροπορική τραγωδία στο Γραμματικό Αττικής με την συντριβή του αεροσκάφους της κυπριακής εταιρείας Helios και τους 121ναν νεκρούς στο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας συνεχίζεται η δίκη στελεχών της εταιρείας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας το πόρισμα της Μονομελούς Διερευνητικής Επιτροπής υπό τον Παναγιώτη Καλλή ουδέποτε δημοσιοποιήθηκε, αφήνοντας σκιές τόσο ως προς την αξιοπιστία της Επιτροπής -είχε τότε πολλάκις καταγγελθεί ότι η Επιτροπή εκείνη ήταν πυροτέχνημα και ότι ο διορισμός της 10 μέρες πριν τις τότε βουλευτικές εκλογές εξυπηρετούσε μόνο πολιτικές σκοπιμότητες- "αλλά και κυρίως ως προς την αξιοπιστία του ίδιου του κράτους".

Έξι χρόνια μετά την πτώση και συντριβή του Μπόινγκ 737-300 της Helios στο Γραμματικό, η εφημερίδα "Καθημερινή " αναφέρει στο σχετικό ρεπορτάζ της δημοσιογράφου Μιράντας Λυσάνδρου, ότι, πέραν των πέντε κατηγορουμένων για εμπλοκή στα σοβαρότερα αδικήματα που επισύρει ο ποινικός κώδικας, δηλαδή την ανθρωποκτονία ή την πρόκληση θανάτου λόγω απερίσκεπτης ή επικίνδυνης πράξης, που τιμωρούνται με ισόβια κάθειρξη ή ποινή φυλάκισης τέσσερα χρόνια αντίστοιχα, υπήρχαν άλλοι επτά τους οποίους εισηγείτο για ποινική δίωξη ο κ. Καλλής. Το σύνολο των προτεινόμενων για ποινικές διώξεις ήταν 12.

Όπως, λοιπόν, προκύπτει, εκτός από τους Ανδρέα Δράκο, εκτελεστικό πρόεδρο της Helios, Δημήτρη Πανταζή, διευθύνοντα σύμβουλο, Γιώργο Κικκίδη, διευθυντή πτητικών επιχειρήσεων, Γιάγκο Στοϊμένοφ, αρχιπιλότο, και την ίδια την εταιρεία, ο Γενικός Εισαγγελέας θα μπορούσε να κατηγορήσει για τα ίδια αδικήματα άλλους επτά. Πρόκειται για άτομα που εργάζονταν στο Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας την περίοδο πριν από το ατύχημα και είχαν άμεση εμπλοκή με την αδειοδότηση και τον έλεγχο της εταιρείας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Επιτροπή Καλλή εντόπισε ευθύνες και στους κόλπους του κράτους και λειτουργών του. "Ευθύνες κάποιων υψηλόβαθμων αξιωματούχων (μερικοί ήταν συνταξιούχοι όταν εκδόθηκε το πόρισμα), τις οποίες και απέκρυψε και κάλυψε το κράτος".

Η Επιτροπή Καλλή, ύστερα από μελέτη όλων των φακέλων που έθεσε στη διάθεσή της η Αστυνομία και μετά που έλαβε καταθέσεις από 58 μάρτυρες, είχε εντοπίσει, εκτός των ποινικών, και πειθαρχικές ευθύνες σε συγκεκριμένα άτομα στο Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας, τα οποία επίσης δεν διώχθηκαν, παρά τις προεδρικές δεσμεύσεις "περί απόδοσης των ευθυνών όπου ανήκουν, ανεξαρτήτως τίτλου, αξιώματος ή διασύνδεσης τυχόν υπευθύνων".

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Κυπριακής Δημοκρατίας Πέτρος Κληρίδης δήλωσε στην εφημερίδα ότι ο λόγος της μη δημοσιοποίησης του πορίσματος ήταν "για να μην επηρεαστούν οι ποινικές διώξεις". Εξήγησε παράλληλα ότι οι διώξεις γίνονται με βάση το μαρτυρικό υλικό που συγκεντρώνει η Αστυνομία. Στην προκειμένη περίπτωση, αν υπήρχαν αδικήματα για τα οποία δεν παραπέμφθηκαν κάποιοι στο δικαστήριο, αυτά δεν συνδέονταν με την πτώση του αεροπλάνου της Helios. Ο κ. Κληρίδης διευκρίνισε ότι δεν θυμόταν στη λεπτομέρειά του το πόρισμα Καλλή, τόνισε όμως ότι, "αν υπάρχουν και όσοι υπάρχουν που εμπλέκονται εμμέσως στην υπόθεση, ήταν για μικροαδικήματα, τα οποία δεν διερευνήθηκαν και για τα οποία δεν συγκεντρώθηκε μαρτυρικό υλικό, ούτε και αποδίδονταν σε αυτούς που δικάζονται σήμερα".
NEWSIT.GR
.....................................................................................................