Νεκρή 76χρονη μέσα στο σπίτι της στο Ρέθυμνο
Σε στραγγαλισμό σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση οφείλεται ο θάνατος της 76χρονης γυναίκας που βρέθηκε χθες στις 17:30 νεκρή  στο σπίτι της, στην περιοχή Λιβάδια Μυλοποτάμου στο Ρέθυμνο.
Την άτυχη γυναίκα βρήκε νεκρή η ανιψιά της ενώ ο θάνατος της είχε επέλθει  15 ώρες νωρίτερα δηλαδή το προηγούμενο βράδυ.
Αυτό πάντως που προβληματίζει τις αρχές είναι πως από το σπίτι της 76χρονης γυναίκας δεν έλειπε απολύτως τίποτα γεγονός το οποίο οδηγεί στο συμπέρασμα πως στο σπίτι δεν μπήκε κάποιος για να κλέψει.
Τις σχετικές έρευνες διενεργεί η Αστυνομική Διεύθυνση Ρεθύμνου.
flashnews
////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
Ληστεία στην ΑΤΕ μέσα στο Βενιζέλειο νοσοκομείο Ηρακλείου
Ένοπλη ληστεία πραγματοποιήθηκε στις 9:20 το πρωί στο υποκατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδος που λειτουργεί μέσα στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου.
Ο ένοπλος κουκουλοφόρος άνδρας μπήκε στην τράπεζα όπου εκείνη την ώρα δεν υπήρχαν πελάτες, ζητώντας τα χρήματα και απειλώντας τον υπάλληλο, ενώ πυροβόλησε μια φορά στον αέρα.
Ο άνδρας πήρε περίπου 10.000 ευρώ και έσπευσε να εξαφανιστεί τρέχοντας στους διαδρόμους του νοσοκομείου.
Αμέσως ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έσπευσαν στο σημείο και μετά απο μισή περίπου ώρα εντόπισαν και συνέλαβαν τον ληστή ο οποίος δεν είχε προλάβει να απομακρυνθεί σε μεγάλη απόσταση απο το κτιριακό συγκρότημα του νοσοκομείου.
flashnews
//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Θανατηφόρο τροχαίο στον Βόρειο Οδικό Άξονα

Στο ύψος του Φόδελε - Στο σημείο έσπευσε η τροχαία και αθενοφόρο του ΕΚΑΒ που παρέλαβε θανάσιμα τραυματισμένη μία κοπέλα.
Θανατηφόρο αποδείχθηκε το τροχαίο ατύχημα που σημειώθηκε λίγο μετά τις 5.00 το απόγευμα της Δευτέρας στην Εθνική οδό Χανίων - Σητείας, στο ύψος περίπου του Φόδελε (113ο χλμ).
Το αυτοκίνητο το οποίο οδηγούσε ένας 25χρονος και στο οποίο επέβαινε μία 23χρονη κοπέλα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ξέφυγε του ελέγχου, μπήκε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, με αποτέλεσμα να συγκρουστεί με ένα αγροτικό αυτοκίνητο.
Η 23χρονη, που ήταν και η ιδιοκτήτρια του αυτοκινήτου, μεταφέρθηκε άμεσα με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου όπου όμως απλώς διαπιστώθηκε ο θάνατος της.
Στο σημείο έφτασε άμεσα και κλιμάκιο της τροχαίας, προκειμένου να διευκολύνει την κυκλοφορία...
Προανάκριση ενεργείται από το Τμήμα Τροχαίας Β.Ο.Α.Κ.
cretalive
////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Στους δρόμους σήμερα οι τρίτεκνοι

Διαμαρτύρονται για τα βαριά χαράτσια και διεκδικούν την εξίσωσή τους με τους πολύτεκνους.
Στους δρόμους, και μάλιστα για πρώτη φορά, βγαίνουν οι τρίτεκνοι από όλη την Κρήτη, σήμερα, διαμαρτυρόμενοι για τα βαριά μέτρα που πλήττουν ανεπανόρθωτα τον οικογενειακό προϋπολογισμό.
Τρίτεκνοι από τους συλλόγους όλης της Κρήτης θα συγκεντρωθούν στις 14.00 στην πλατεία Ελευθερίας ενώ κατόπιν θα πραγματοποιήσουν πορεία προς τα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Οι Τρίτεκνοι διαμαρτύρονται για τα "χαράτσια" που επιβάλλονται και ζητούν την εξίσωσή τους με τους πολύτεκνους.
cretalive
///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
Προσλήψεις στην Περιφέρεια Κρήτης
Στελεχώνεται η κινητή μονάδα μαστογράφου και η κινητή μονάδα προληπτικής οδοντιατρικής με προσωπικό με συμβάσεις διάρκειας ενός έτους.
17 άτομα προσλαμβάνει η Περιφέρεια Κρήτης, καθώς για τις συγκεκριμένες θέσεις υπήρξε έγκριση εξαίρεσης από την τετραμελή εξ'υπουργών επιτροπή και δεν υπόκεινται στο "πάγωμα" προσλήψεων.
Οι θέσεις είχαν προκηρυχθεί από την πρώην νομάρχη Ηρακλείου, Ευ. Σχοιναράκη και εγκριθεί από τον ΑΣΕΠ από το 2010. Αφορούν εργαζόμενους με ειδίκευση στην πληροφορική, επόπτες υγείας, μηχανικούς, ακτινολόγους, ακόμη και ... υπεύθυνο δημοσίων σχέσεων , ενώ ακόμη δεν έχουν προσληφθεί οδοντίατρος και γενικός γιατρός, καθώς διαπιστώθηκαν ελλείψεις στο φάκελο με τα τυπικά προσόντα των αιτούντων.
Οι νεοπροσληφθέντες παρουσιάστηκαν  στην Περιφέρεια, ενώ άμεσα οι μονάδες θα στελεχωθούν και από γιατρούς.
cretalive
//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
Βανδαλισμοί σε δημοτικό σχολείο και ... Μουσείο!
Δε φτάνει η κρίση που ψαλιδίζει όλες τις δαπάνες, τώρα ο δήμος Γόρτυνας θα πρέπει να βρει χρήματα για να διορθώσει την απερισκεψία βάνδαλων, που προκάλεσαν φθορές στο δημοτικό σχολείο Ατσιπάδων, αλλά και ... στο Λαογραφικό Μουσείο στις Λούρες!
Οι άγνωστοι δράστες προκάλεσαν μεγάλης έκτασης καταστροφές, την περασμένη εβδομάδα, μέσα σε διάστημα μόνο λίγων ωρών, σκορπώντας έντονη ανησυχία στην δημοτική αρχή. Στο Δημοτικό Σχολείο Ατσιπάδων, οι άγνωστοι αφού έσπασαν τα τζάμια και εισήλθαν στο εσωτερικό, εν συνεχεία ισοπέδωσαν κυριολεκτικά ότι βρήκαν μπροστά τους.
"Ξήλωσαν" τα σώματα του καλοριφέρ, έσπασαν τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές του σχολείου, έσκισαν το έντυπο υλικό που υπήρχε στην βιβλιοθήκη και τέλος έβαψαν με μπογιές τους εσωτερικούς τοίχους του σχολείου.

Στο Λαογραφικό Μουσείο στις Λούρες οι ζημιές ήταν επίσης πολύ μεγάλες. Οι δράστες αφαίρεσαν ολοκληρωτικά τους νιπτήρες από τις τουαλέτες και τους πήραν μαζί τους, όπως και τις βρύσες, ενώ έσπασαν τα παράθυρα και τις πόρτες του κτιρίου.
Οι εν λόγω βανδαλισμοί αποτελούν τμήμα μιας μακριάς λίστας ανάλογων περιστατικών που έχουν λάβει χώρα στο Δήμο Γόρτυνας τους τελευταίους μήνες και σύμφωνα με την Δημοτική Αρχή είναι στο σύνολό τους απόρροια της παντελούς έλλειψης αστυνόμευσης στην περιοχή. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Γόρτυνας, Νίκος Σχοιναράκης, η αστυνομία λάμπει δια της απουσίας της, αφήνοντας τους κάθε λογής παράνομους να οργιάζουν στην επικράτεια του Δήμου.
«Οι φθορές σε δημόσια κτίρια, σε περιουσιακά στοιχεία του Δήμου και σε εργοτάξια όπου εκτελούνται σε δημοτικά έργα, δεν έχουν τέλος. Οι γνωστοί-άγνωστοι που προκαλούν τις καταστροφές συνεχίζουν να δρουν ανενόχλητοι αφού σε ολόκληρο το Δήμο Γόρτυνας δεν υπάρχει έστω ένας αστυνομικός σταθμός. Δεν είναι υπερβολή να τονίσω πως η αστυνομία λάμπει δια της απουσίας της.


Είναι επιεικώς απαράδεκτο σε μια έκταση 462.71 τ.χλμ, όση δηλαδή η επικράτεια που καταλαμβάνει ο Δήμος Γόρτυνας, να μην υπάρχει ένα Αστυνομικό Τμήμα. Δυστυχώς στο πάγιο και καθ' όλα δίκαιο αίτημα του Δήμου Γόρτυνας, για την δημιουργία Αστυνομικού Τμήματος στην Αγία Βαρβάρα, ώστε να αποκτήσει επιτέλους ο Δήμος αστυνόμευση, οι αρμόδιοι συνεχίσουν να κωφεύουν επιδεικτικά, με αποτέλεσμα η υπομονή όλων μας να αρχίζει να εξαντλείται.
Εμείς σαν Δήμος έχουμε πράξει στο ακέραιο το καθήκον μας αποφασίζοντας ομόφωνα να παραχωρήσουμε στην ΕΛΑΣ δωρεάν τις απαραίτητες κτιριακές εγκαταστάσεις του πρώην Δημαρχείου Αγίας Βαρβάρας ώστε να στεγαστούν οι υπηρεσίες του Αστυνομικού Τμήματος. Καιρός είναι να πράξει και η ηγεσία της αστυνομίας το δικό της καθήκον, πριν αναγκαστούμε να προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις για να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα» - ανέφερε με νόημα ο Δήμαρχος Γόρτυνας.
cretalive.gr

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
Ανακύκλωση κινητών τηλεφώνων στο Ρέθυμνο

Mεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την ανακύκλωση κινητών τηλεφώνων, διοργανώνουν ο ΣΚΑΪ και η VODAFONE με σύνθημα: «ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΟΥ ΡΙΞ’ ΤΟ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ».

Το Ρέθυμνο συμμετέχει στη δράση αυτή με τον ραδιοφωνικό σταθμό Team Fm που συνεργάζεται με τον ΣΚΑΙ να αναλαμβάνει την πρωτοβουλία σε τοπικό επίπεδο.
Έτσι το Σάββατο 19 Νοεμβρίου στην πλατεία των Τεσσάρων Μαρτύρων,  από τις 11.00 το πρωί μέχρι και τη 13.45 το μεσημέρι ανακυκλώνουμε τα παλιά μας κινητά.
Στην πλατεία θα βρίσκονται μεγάλοι κουμπαράδες του ΣΚΑΪ και της VODAFONE, οι οποίοι θα δέχονται τις ανακυκλώσιμες συσκευές. Αξίζει να σημειώσουμε πως ανακυκλώνονται όλα τα μέρη των κινητών καθώς και τα αξεσουάρ τους.
Όλοι όσοι φέρουν τις συσκευές τους για ανακύκλωση θα εγγραφούν επιτόπου στον κατάλογο που θα τηρεί ο ΣΚΑΪ μαζί με την VODAFONE. Έτσι αυτόματα, θέτουν υποψηφιότητα για να κερδίσουν πολλά και πλούσια δώρα! Τα δώρα που θα δοθούν είναι:
• Ένα (1) Smartphone ΝΟΚΙΑ 700
• Τρία (3) Chatphones ΝΟΚΙΑ C3
• Πέντε (5) Bluetooth NOKIA
• Δέκα (10) δωροεπιταγές αξίας 40€ για αγορά Smartphone ή Chatphone ΝΟΚΙΑ από τα καταστήματα Vodafone. Από τις 11 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι θα καλυφτεί ραδιοφωνικά η δράση της ανακύκλωσης. Στη 13.45 θα γίνει η κλήρωση των δώρων και θα ανακοινωθούν τα ονόματα των νικητών.

goodnet
///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
Τσιγάρα με «μειωμένη ροπή ανάφλεξης» από 17 Νοεμβρίου
Την υποχρεωτική κυκλοφορία, από τις 17 Νοεμβρίου, σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ τσιγάρων με «μειωμένη ροπή ανάφλεξης», δηλαδή τσιγάρων που σβήνουν από μόνα τους όταν δεν χρησιμοποιούνταικαι τα οποία είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν πυρκαγιές, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η αλλαγή που εφαρμόζεται, βάσει των νέων προτύπων, αφορά τη μείωση της «ροπής ανάφλεξης» στην οποία οφείλεται η ικανότητα ενός τσιγάρου που εγκαταλείπεται αναμμένο να προκαλέσει πυρκαγιά. Οι κατασκευαστές τσιγαρόχαρτου έχουν τροποποιήσει την παραγωγή του προϊόντος τους για να τοποθετήσουν δύο δακτυλίους από πιο παχύ χαρτί στα δύο άκρα του τσιγάρου. Αν το τσιγάρο εγκαταλειφθεί, ο καπνός που καίει θα φθάσει στον έναν από αυτούς τους δακτυλίους και θα πρέπει να σβήσει από μόνος του διότι ο δακτύλιος περιορίζει την παροχή αέρα/οξυγόνου. Τα τσιγάρα αυτά μειώνουν το χρόνο καύσης, περιορίζοντας τις πιθανότητες να πάρουν φωτιά τα έπιπλα, τα κλινοσκεπάσματα ή άλλα υλικά.
Τα τσιγάρα που εγκαταλείπονται αναμμένα αποτελούν μία από τις βασικότερες αιτίες πρόκλησης θανάσιμων πυρκαγιών στην Ευρώπη. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με στοιχεία των κρατών μελών, για την περίοδο από το 2003 έως το 2008, προκύπτει ότι στην ΕΕ οι πυρκαγιές που οφείλονται σε τσιγάρα ανέρχονται σε περισσότερες από 30.000 ετησίως, προκαλώντας περισσότερους από 1.000 θανάτους και περισσότερους από 4.000 τραυματισμούς. Από τα σχετικά στοιχεία προκύπτει ότι ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να μειωθεί κατά περισσότερο από 40% με την εισαγωγή των τσιγάρων με «μειωμένη ροπή ανάφλεξης». Αυτό το μέτρο ασφάλειας εφαρμόζεται ήδη σε ορισμένες χώρες ανά τον κόσμο (ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία) και, εντός της ΕΕ, στη Φινλανδία από τον Απρίλιο του 2010. Η εμπειρία της Φινλανδίας, όπου ο αριθμός των θυμάτων από πυρκαγιές που προκαλούνται από ανάφλεξη τσιγάρων μειώθηκε κατά 43%, δείχνει ότι θα μπορούσαν να σώζονται στην ΕΕ περίπου 500 ζωές ετησίως.
Προβλέπεται ότι μόλις δημοσιευθούν τα νέα πρότυπα ασφάλειας στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ, όλες οι καπνοβιομηχανίες που πωλούν τσιγάρα στην Ευρώπη θα πρέπει να συμμορφώνονται με τα εν λόγω μέτρα. Θα εναπόκειται στις εθνικές αρχές να επιβάλλουν την εφαρμογή του νέου αυτού μέτρου πυρασφάλειας.
Ο αρμόδιος για θέματα υγείας και καταναλωτών επίτροπος Τζον Ντάλι δήλωσε τα εξής: «Δεν υπάρχει ασφαλές τσιγάρο και, βέβαια, το ασφαλέστερο είναι να μην καπνίζουμε καθόλου! Αλλά εάν κάποιοι επιλέγουν να καπνίζουν, τότε τα νέα πρότυπα τα οποία πρόκειται να τεθούν σε ισχύ, θα επιβάλουν στις καπνοβιομηχανίες να παράγουν μόνο τσιγάρα με μειωμένη ροπή ανάφλεξης και, δυνητικά, θα προστατεύσουν εκατοντάδες πολίτες από αυτόν τον κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιάς».
2810
////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
Πυρκαγιά σε ψητοπωλείο στο Βαμβακόπουλο Xανίων
Πυρκαγιά ξέσπασε λίγο μετά τις 6 το απόγευμα σε κεντρικό ψητοπωλείο στο Βαμβακόπουλο Χανίων
Ευτυχώς η αντίδραση των ιδιοκτητών του ψητοπωλείου ήταν άμεση αφού με πυροσβεστήρες την έσβησαν πριν την έλευση των Πυροσβεστών.
Η φωτιά ξέσπασε στο μπουρί του ανεμιστήρα χωρίς να προκαλέσει περαιτέρω ζημιές.
flashnews
///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Η Κρήτη ανακαλύπτει ξανά ... χαμένους θησαυρούς!

Στο νησί παράγεται το 80% της εγχώριας παραγωγής χαρουπιού
Επιστροφή στη φύση και τα παραδοσιακά της προϊόντα, φαίνεται πως κάνει η Ελλάδα του Μνημονίου. Την ώρα που οι Έλληνες σπεύδουν να καλλιεργήσουν μερικά λαχανικά σε μικρούς κήπους και περιβόλια, η Κρήτη ανακαλύπτει ... από την αρχή, ένα "θησαυρό" που φαίνεται πως είχε ξεσπάσει!
Το παραδοσιακό κρητικό χαρούπι αξιοποιείται ξανά με τη μονάδα "Creta Carob", στην Αργυρούπολη Ρεθύμνου, να δείχνει το δρόμο. Οι Οικολόγοι Πράσινοι Κρήτης επισκέφθηκαν τη μονάδα, διαπιστώνοντας - με χαρά - ότι οι πραγματικοί θησαυροί μένουν αναλλοίωτοι στο χρόνο!
"Στις σημερινές συνθήκες οξύτατης οικονομικής κρίσης και οικονομικής κατοχής της χώρας από τους μηχανισμούς της «τρόικας»,  πολλοί μιλούν για «παραγωγική ανασυγκρότηση» της χώρας, για ανάπτυξη επιχειρηματικότητας και άλλα παρόμοια.
Τα λόγια όμως δεν φτάνουν, χρειάζονται συγκεκριμένες ιδέες και πράξεις. Με δεδομένες τις  ιδιαιτερότητες της ελληνικής οικονομίας, μια κατεύθυνση που πιστεύουμε πως θα μπορούσε να φέρει σύντομα θετικά αποτελέσματα είναι η αναζωογόνηση του  αγροτικού τομέα και αυτό προϋποθέτει σωστή μεταποίηση και εμπορία των προϊόντων του" - αναφέρεται σε ανακοίνωση των Ο.Π.
Ο διευθυντής αυτής της οικογενειακής επιχείρησης, Ηλίας Μανούσακας ξενάγησε και συζήτησε με τα περίπου 20 μέλη των Οικολόγων Πρασίων που επισκέφθηκαν τη μονάδα.


Η επιχείρηση παίρνει χαρούπια από παραγωγούς της περιοχής και παράγει μια μεγάλη σειρά προϊόντων για ανθρώπινη διατροφή: Χαρουπάλευρο, σιρόπι χαρουπιού, αλεσμένο χαρούπι για τσάι, υποκατάστατο καφέ και υποκατάστατο κακάο από επεξεργασμένη σκόνη χαρουπιού, παξιμάδια από χαρουπάλευρο. Τα προϊόντα αυτά κυκλοφορούν τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό (Αυστρία, Γερμανία). 'Οσα από αυτά προέρχονται από πιστοποιημένες καλλιέργειες χαρουπιού έχουν το χαρακτηρισμό «βιολογικό προϊόν». Η τιμή καταναλωτή είναι εξαιρετικά προσιτή.
Είναι γνωστό πως από το χαρούπι παράγονται δεκάδες  προϊόντων που χρησιμοποιούνται στη  διατροφή ανθρώπου, στις ζωοτροφές και στη βιομηχανία. Η αξία του χαρουπιού στην ανθρώπινη διατροφή είναι διεθνώς αναγνωρισμένη, δεδομένου ότι όχι μόνο έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνες και απαραίτητα ιχνοστοιχεία αλλα και η  φυσιολογική επίδραση που ασκεί στον  οργανισμό είναι πολύπλευρα θετική.
Η χαρουπιά είναι μια καλλιέργεια χωρίς απαιτήσεις (χρειάζεται μόνο συλλογή) και είναι ιδανική για αναδασώσεις. Όμως, η χρησιμοποίηση του χαρουπιού στην Κρήτη -που παράγει το 80% της συνολικής ποσότητας της χώρας-  έχει μειωθεί πολύ, ακόμα και για ζωοτροφή.
Η σημαντική συμβολή του κ. Μανούσακα είναι πως κατάφερε να «αναστήσει» ένα νεκρό εμπορικά προϊόν, έναν «χαμένο θησαυρό» της παραδοσιακής παραγωγής της Κρήτης. Κάτι που δεν έγινε, φυσικά, χωρίς κόπο, επιμονή και ξόδεμα χρόνου και χρημάτων. Κι αυτό γιατί, μπορεί στην Κρήτη να παράγονται εξαιρετικής ποιότητας χαρούπια, αλλά η επεξεργασία τους για να παραχτούν προϊόντα ανθρώπινης διατροφής όπως π.χ. το χαρουπάλευρο, συναντά  πολλά τεχνικά προβλήματα.  Χρειάστηκε να αναπτύξει τη δικιά του τεχνογνωσία και να δημιουργήσει τον δικό του  κατάλληλο μηχανολογικό εξοπλισμό.
"Συγχαίρουμε δημόσια τον κ. Μανούσακα και  ευχόμαστε καλή συνέχεια. Ευχόμαστε, επίσης, η δραστηριότητά του να γίνει παράδειγμα για αντίστοιχες πρωτοβουλίες από άτομα και φορείς σε όλη την Κρήτη και σε όλη την Ελλάδα. «Χαμένοι θησαυροί» όπως το χαρούπι υπάρχουν πολλοί, αρκεί να  ενδιαφερθούμε να τους ψάξουμε..." - καταλήγει η ανακοίνωση των Ο.Π.
cretalive
///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////