Νέο σκάνδαλο με προνοιακά επιδόματα – «μαϊμού»
Στο στόχαστρο του υπουργείου Υγείας βρίσκονται τα προνοιακά επιδόματα που χορηγούνται στην περιοχή της πρώην νομαρχίας Θεσσαλονίκης, καθώς μόνο κατά το 2010 στη λίστα των δικαιούχων προστέθηκαν 1.157 νέα ονόματα με βαριά αναπηρία, ενώ την ίδια ώρα διαπιστώνεται και αδικαιολόγητη αύξηση από το 2009 και μετά στο κόστος πληρωμών για βοηθήματα. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο υφυπουργός Υγείας Μάρκος Μπόλαρης, η κατακόρυφη αύξηση στα προνοιακά επιδόματα είναι κατά 1 εκατομμύριο κάθε μήνα για το 2010 σε σχέση με το 2009, ενώ για το 2011 η αύξηση είναι κατά 2 εκατομμύρια ευρώ ανά μήνα συγκριτικά με το 2009.

Το συνολικό μηνιαίο κόστος πληρωμών επιδομάτων αυξήθηκε από 6,06 εκατομμύρια ευρώ το 2009 σε 6,9 εκατομμύρια ευρώ το 2010 και σε 7,7 εκατομμύρια ευρώ το 2011. Ετσι και σύμφωνα με εκτιμήσεις, το συνολικό κόστος θα σκαρφαλώσει το 2011 στα 92,5 εκατομμύρια ευρώ, όταν το 2009 δεν ξεπερνούσε τα 72,7 εκατομμύρια ευρώ. Οπως όμως αναφέρει ο «Αγγελιοφόρος», ο υφυπουργός Υγείας σχολίασε σε συνέντευξη Τύπου στην Θεσσαλονίκη ότι «το 2010 ήταν προεκλογική χρονιά», αφήνοντας αιχμές για ψηφοθηρικές… παροχές.

Τις σοβαρές υποψίες για την ύπαρξη επιδομάτων-«μαϊμού» κίνησε στο υπουργείο Υγείας το γεγονός ότι μόνο το 2010 προστέθηκαν στον κατάλογο των ατόμων με ανάγκες βαριάς αναπηρίας 1.157 δικαιούχοι. «Εικόνα την οποία θα είχαμε, αν συμμετείχαμε στον πόλεμο του Βιετνάμ», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπόλαρης. «Δεν ισχυρίζομαι ότι και οι 1.157 που έχουν προστεθεί στον κατάλογο είναι προβληματικές περιπτώσεις όσον αφορά τη διαχείριση, είναι όμως απολύτως σαφές ότι η αύξηση που εμφανίζεται είναι απρόσμενη, αδικαιολόγητη, τέτοια που θα δικαιολογούνταν μόνον αν ήμασταν σε εμπόλεμη κατάσταση», πρόσθεσε.

Σχετικά με την πρώην νομαρχία Θεσσαλονίκης, όπως ο ίδιος τόνισε, «υπάρχουν αυξήσεις και σε άλλες κατηγορίες επιδομάτων, όπως στα επιδόματα κίνησης, όπου η αύξηση είναι 11% σε σχέση με το 2009 και στα αιματολογικά, όπου η αύξηση είναι 7,5%». Μετά τις εξελίξεις αυτές, το υπουργείο έδωσε εντολή στο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας για επανέλεγχο των περιπτώσεων, έτσι ώστε να εξεταστεί η βασιμότητα της πάθησης των δικαιούχων. Παράλληλα, ο κ. Μπόλαρης δήλωσε αποφασισμένος να ολοκληρώσει την έρευνα και να ζητήσει την επιστροφή των επιδομάτων από όσους τα εισέπραξαν χωρίς να τα δικαιούνται στέλνοντας ακόμα και στον εισαγγελέα τις πιο κραυγαλέες περιπτώσεις.

«Ο νόμος θα εφαρμοστεί» τόνισε ο υφυπουργός, τονίζοντας ότι κάποιοι πρέπει να τιμωρηθούν «είτε πρόκειται για πολιτικό πρόσωπο, είτε υπηρεσιακό, είτε για γιατρό, είτε άλλους οι οποίοι λειτούργησαν ώστε να αυξηθεί το κόστος πληρωμής επιδομάτων».