Φάρσα για βόμβα καθυστέρησε τον απόπλου!

Με περίπου δύο ώρες καθυστέρηση απέπλευσε πλοίο, από το λιμάνι του Ηρακλείου, με προορισμό το λιμάνι του Πειραιά
Για δύο ώρες έπιναν ... καφέ, έξω από το πλοίο, οι επιβάτες του Knossos Palace, εξαιτίας ... ενός κακόγουστου αστείου!

Ένα τηλεφώνημα στην άμεση δράση Ρεθύμνου, για βόμβα στο πλοίο κινητοποίησε τις λιμενικές αρχές του Ηρακλείου, που παρουσία του Εισαγγελέα Ηρακλείου εκκένωσαν το πλοίο, προκειμένου να ελέγξουν εξονυχιστικά τους χώρους του πλοίου, όπως οφείλουν στο πλαίσιο της ασφάλειας.
Το πλοίο επρόκειτο να αποπλεύσει στις 11.00 το πρωί από το λιμάνι του Ηρακλείου με προορισμό τον Πειραιά, όμως η - όπως αποδείχθηκε - φάρσα, καθυστέρησε τον απόπλου, με αποτέλεσμα οι επιβάτες του πλοίου να ...κουνήσουν το μαντήλι, τελικά, λίγο μετά τις 12.30 το μεσημέρι.
cretalive
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Έφυγε από τη ζωή ο Λυκούργος Καλλέργης

Σε ηλικία 97 χρόνων
Έφυγε από τη ζωή ο Λυκούργος Καλλέργης
Σε ηλικία 98 ετών, άφησε σήμερα την τελευταία του πνοή ο ηθοποιός Λυκούργος Καλλέργης, ο οποίος το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν στην εντατική του νοσοκομείου "Γ. Γεννηματάς".
    Ο Λυκούργος Καλλέργης έφυγε πλήρης ημερών έχοντας ζήσει έντονες καλλιτεχνικές και πολιτικές στιγμές.

    Επί εξήντα χρόνια έπαιξε πάνω από 500 ρόλους, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο ραδιόφωνο.

Πέρασε στη σκηνοθεσία, δίδαξε νέους ηθοποιούς σε δραματικές σχολές, μετέφρασε θεατρικά έργα, δραστηριοποιήθηκε στον συνδικαλισμό, διετέλεσε βουλευτής του ΚΚΕ το 1977. Καταγόταν από οικογένεια Κρητικών οπλαρχηγών και ήταν γιος του πρωτοπόρου σοσιαλιστή Σταύρου Καλλέργη, πρωτεργάτη της Εργατικής Πρωτομαγιάς στην Ελλάδα. Γεννήθηκε το 1914, στον Μυλοπόταμο Ρεθύμνου. Τέλειωσε τη μέση εκπαίδευση στην Αθήνα -όπου και ήρθε στα δέκα του χρόνια- και έκανε θεατρικές σπουδές στην δραματική σχολή της Λαϊκής Σκηνής του Κάρολου Κουν.

    «Βασικά στο ξεκίνημα μου, με επηρέασε μεταξύ άλλων και η κρητική λογοτεχνία», είχε αναφέρει σε συνέντευξή του.

    «Από τα πρώτα βιβλία που διάβασα στην Κρήτη στην παιδική μου ηλικία ήταν ο «Ερωτόκριτος» και η «Ερωφίλη». Ένιωσα έναν κόσμο ολόκληρο να ζωντανεύει και αυτό με συντάραξε».
Ίσως δεν ήταν τυχαίο ότι ο πρώτος του ρόλος στο θέατρο ήταν ο Πανάρετος στην «Ερωφίλη» του Χορτάτζη, που έπαιξε με τη «Λαϊκή Σκηνή» του Κάρολου Κουν το 1934.
Εξίσου, είχε ομολογήσει ότι στα νεανικά του χρόνια, τον είχε συγκλονίσει η ανάγνωση των έργων του Ντοστογιέφσκι και αργότερα στο θέατρο ο Τσέχωφ, του οποίου έπαιξε και μετέφρασε τα περισσότερα θεατρικά έργα.
Στην πολύχρονη διαδρομή του στην ελληνική θεατρική σκηνή, άνοιξε την καλλιτεχνική του βεντάλια, στην ελληνική και ξένη δραματουργία: αρχαία τραγωδία, Σαίξπηρ, Στρίντμπεργκ, Πιραντέλο, Γκόγκολ, Ονήλ κ.α.
Κορυφαία στιγμή της καριέρας του ο ίδιος θεωρούσε τον «Τζων Γαβριήλ Μπόρκμαν» του Ίψεν, την «Ερωφίλη» του Χορτάτζη και την «Αντιγόνη» του Ανούϊγ.
Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και πρωταγωνιστής του Θεάτρου Τέχνης, (1942-1950), όπου έμελε να γνωρίσει την πρώτη σύζυγό του, επίσης ηθοποιό, Μαρία Φωκά, η οποία βρέθηκε συγκατηγoρούμενη το 1952 στην δίκη Μπελογιάννη. Μαζί της απέκτησε μια κόρη, ενώ από τον δεύτερο γάμο του με την ηθοποιό Τζένη Κολάρου, έναν γιο.
Ο Λυκούργος Καλλέργης , πρωταγωνίστησε στη συνέχεια σε πολλούς θιάσους του ελεύθερου θεάτρου και επί 18 χρόνια στο Εθνικό Θέατρο , του οποίου και διετέλεσε καθηγητής της Δραματικής Σχολής. Συνεργάστηκε με όλα τα «ιερά τέρατα» της ελληνικής θεατρικής σκηνής, Μαρίκα Κοτοπούλη, Κατερίνα Ανδρεάδη, Αιμίλιο Βεάκη, Κατίνα Παξινού, Αλέξη Μινωτή κ.ά. Εξίσου σημαντική ήταν η πορεία του στον ελληνικό κινηματογράφο που ξεκίνησε το 1949 με τον «Κόκκινο βράχο» του Γρηγόρη Γρηγορίου και τελείωσε το 2001 με τον «Αλέξανδρο και Αϊσέ» του Δημήτρη Κολλάτου.
Συμμετείχε επίσης στις τηλεοπτικές διασκευές του βιβλίου του Νίκου Καζαντζάκη«Ο Χριστός ξανασταυρώνεται» (1975) και στους «Πανθέους» του ακαδημαϊκού Τάσου Αθανασιάδη (1977), παραγωγές που έγραψαν ιστορία στα τηλεοπτικά χρονικά.
Διετέλεσε γενικός γραμματέας του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών για μια δεκαετία από το 1956 και για μικρό διάστημα πρόεδρος. Επίσης, υπήρξε πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος - Ακροάματος καθώς και Αντιπρόεδρος του Ταμείου Συντάξεως Ηθοποιών.
Το 2007, αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτωρ του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.
cretalive
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

"Βουτιά" θανάτου για απόστρατο αξιωματικό

Στα Χανιά
Τραγικό τέλος στη ζωή του έβαλε σήμερα ένας 54χρονος συνταξιούχος αστυνομικός στα Χανιά, όταν πήδηξε λίγο μετά τις 3.00 το μεσημέρι από το μπαλκόνι του 2ου ορόφου του σπιτιού του. Οι περίοικοι αντίκρισαν τον 54χρονο στο δρόμο αιμόφυρτο και ειδοποίησαν τις αρχές, ωστόσο όταν έφτασε το ασθενοφόρο ήταν ήδη αργά
Σύμφωνα με τις πληροφορίες , ο άτυχος άνδρας αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα και είχε αποπειραθεί και στο παρελθόν να αυτοκτονήσει.
Πάντως στο σημείωμα που άφησε δεν εξηγεί ακριβώς τους λόγους για τους οποίους  αποφάσισε να βάλει τέλος στη ζωή του.
cretalive
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Καφετζής ... ετών 99!

Μία ανάσα πριν συμπληρώσει έναν αιώνα ζωής εξακολουθεί να σερβίρει καφέ, όπως κάνει, αδιάκοπα, τις τελευταίες δεκαετίες!
Καφετζής από τα γεννοφάσκια του, από την εποχή που ακόμα ήταν οι Τούρκοι στην Κρήτη, καφετζής για μια ολόκληρη ζωή είναι ... ο αγέραστος Κρητικός, Μιχάλης Σαριδάκης ή Περτσελής κατά το παρατσούκλι του, από το χωριό Κασταμονίτσα του Δήμου Μινώα Ηρακλείου. Οδεύει στα 100 και συνεχίζει για 90 χρόνια να είναι ... εν ενεργεία καφετζής!!

undefined

Ξεκίνησε να φτιάχνει καφέδες «από 10 χρονών κοπέλι» στο χωριό του, στο καφενείο του μεγάλου του αδελφού. Στα 15 του δούλεψε σε καφενείο στο Ηράκλειο και 4 χρόνια μετά που πήγε στρατιώτης, πάλι καφετζής ήταν, στη λέσχη αξιωματικών.
Προπολεμικά, από το 1938 που αποστρατεύθηκε, άνοιξε στην Κασταμονίτσα το δικό του καφενείο κι όλα αυτά τα χρόνια, όπως λέει στο «Έθνος», έχει φτιάξει εκατομμύρια καφέδες και έχει σερβίρει τον βασιλιά Γεώργιο, τη βασίλισσα Σοφία, τους Βενιζέλους, τον Ιωάννη Μεταξά, υπουργούς, βουλευτές, στρατηγούς, επιστήμονες, αντάρτες της κατοχής, Άγγλους αξιωματικούς, όπως τον Πάτρικ Λη Φέρμορ που απήγαγε τον στρατηγό Κράιπε, αλλά και τη μόνιμη πελατεία του που είναι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της περιοχής.
Ο ίδιος εξηγεί ότι ο τούρκικος ή ελληνικός καφές έχει τη φιλοσοφία του και τα «μυστικά» του, ενώ θυμάται τους Τούρκους στην Κρήτη και έχει πολεμήσει στο αλβανικό μέτωπο, αλλά και τους Γερμανούς στην κατοχή.
«Ο καλός καφές είναι ο μερακλίδικος καφές», υποστηρίζει και εξηγεί: «Ο πετυχημένος καφές γίνεται από μερακλή καφετζή που έχει όρεξη, μεράκι, υπομονήκαι βγάζει από μέσα του θετική ενέργεια και που δεν βαριέται όταν ο πελάτης του ζητήσει καφέ».
Οι κάτοικοι στην Κασταμονίτσα αλλά και οι άλλοι καφετζήδες του χωριού αναγνωρίζουν τον αιωνόβιο συγχωριανό τους ως μερακλή που ακολουθεί την παραδοσιακή μέθοδο και είναι εναντίον του καφέ της μηχανής. Η επιτυχία του καφέ, σύμφωνα με τον ίδιο, οφείλεται επίσης στη σωστή αναλογία του καφέ, των υλικών καθώς και στη χαμηλή φωτιά. Όπως λέει, ο καφές πρέπει να βράσει στη χόβολη ή στο υγραέριο, ενώ τεχνική υπάρχει ακόμη και στο «κατέβασμα» του καφέ για να διατηρηθεί το καϊμάκι.
«Οι καφέδες του κ. Μιχάλη είναι καταπληκτικοί και ο ίδιος, μάχιμος τόσα χρόνια, αποτελεί μοναδικό ελληνικό και ίσως διεθνές φαινόμενο...», λέει στο «Έθνος» ο συγχωριανός του γιατρός και πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης, Γιώργος Πιτσούλης.
Επίσης η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κασταμονίτσας, Άννα Ανδριανάκη προσθέτει ότι ο εκατονταετής συγχωριανός της πέρα από μερακλής καφετζής είναι αγαπητός άνθρωπος, καλός οικογενειάρχης, καλός μάγειρας αλλά έχει προσφέρει πολλά και στο χωριό καθώς διετέλεσε σύμβουλος στην κοινότητα. Η ίδια αναφέρει ότι ο κ. Μιχάλης είναι άνθρωπος με μεγάλες φυσικές δυνάμεις, κάνει μέχρι και σήμερα αγροτικές εργασίες και ότι πριν 10 χρόνια, στα 90 του, περπάτησε σαν έφηβος το κακοτράχαλο φαράγγι της Σαμαριάς.



Από την πλευρά του, ο αιωνόβιος Κρητικός  απαντά ότι η «τρεχάλα» του καφενείου, οι αγροτικές δουλειές αλλά και η παραδοσιακή διατροφή, του δίνουν δύναμη για τη ζωή.  Παράλληλα, εξηγεί ότι το καφενείο πέρα από τόπος συνάντησης, κουτσομπολιού, ψυχαγωγίας είναι και ένα «ανοιχτό λαϊκό πανεπιστήμιο», όπου ακούει και βλέπει κανείς πολλά. Με αυτό το σκεπτικό, ο ίδιος έχει τοιχοκολλήσει ολόγυρα στο καφενείο για τη γεωγραφική ενημέρωση– εκπαίδευση των πελατών του, τους χάρτες της Ελλάδας, της Κρήτης, της Κύπρου, της Ευρώπης, της Αμερικής, της Αφρικής και άλλους.
Ο κύριος Μιχάλης έχει ανεξάντλητες μνήμες από ιστορίες και περιστατικά,ευχάριστα και δυσάρεστα, που βίωσε στο καφενείο του, όπως «τα γλέντια και ταξενύχτια του παλιού καλού καιρού», την εμπόλεμη κατάσταση στην κατοχή αλλά και τότε που μπήκαν στο καφενείο του αντάρτες της αντίστασης μαζί με αξιωματικούς των συμμαχικών δυνάμεων: τον Πάτρικ Λη Φέρμορ, τον Μος, και λίγο μετά κατέφθασαν τυχαία ένστολοι Γερμανοί στρατιώτες, οι οποίοι ευτυχώς δεν αναγνώρισαν τους«εχθρούς» τους που ήταν με πολιτική περιβολή και μάλιστα ... αλληλοκεράστηκαν ρακές.
Ο αιωνόβιος, με δέος και τρεμάμενη τη φωνή, αναφέρεται στις οικονομικές κρίσεις που ιστορικά έχει περάσει η χώρα και έχει βιώσει ο ίδιος. «Ιδιαίτερα η εποχή Τσολάκογλου θα μείνει ως δράμα στην ιστορία. Τη μια ημέρα ο καφές είχε 50 λεπτά και την επόμενη ημέρα είχε 5 χιλιάδες», λέει χαρακτηριστικά ο προπολεμικός επαγγελματίας, Μιχάλης Σαριδάκης.
Όπως διηγείται, την ίδια εποχή, παράλληλα με το καφενείο και για πολλά χρόνια, έκανε γενικό εμπόριο και λόγω των κρίσεων έχασε χρήματα, ενώ ακόμα διατηρεί για ιστορικούς λόγους πολλά «μπακαλοτέφτερα» με τα απλήρωτα βερεσέδια του κόσμου. Αναφερόμενος δε στη σύγχρονη πραγματικότητα της διεθνούς κρίσης, διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση: «Εύχομαι ποτέ πια η χώρα μας ή η Ευρώπη να μην γυρίσουν σε τέτοιες εποχές για αυτό θα πρέπει όλοι οι αρμόδιοι πολιτικοί στην Ελλάδα και στην Ευρώπη “να βάλουν νερό στο κρασί τους” αλλά και ο κόσμος πρέπει να αλλάξει νοοτροπία».

«Εγώ», λέει, «θα είμαι όρθιος και θα δουλεύω όσο αντέχω» ενώ διάδοχος του στο καφενείο που θα συνεχίσει την παράδοση θα είναι ο γιος του ο Σπύρος, ο οποίος ήδη έχει θητεύσει με επιτυχία κοντά στον πατέρα «δάσκαλό» του.
Ο αιωνόβιος Κρητικός αναγνωρίζει ως στήριγμά του στη ζωή και στη δουλειά του, τη σύζυγό του Μαρία, με την οποία καμαρώνουν σήμερα 5 παιδιά, 11εγγόνια, 8 δισέγγονα και έπονται τρισέγγονα.

undefined
Μανόλης Κοκολάκης για το "Έθνος" και το Cretalive.gr
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

H "εξυπηρέτηση" της αεροπορικής εταιρίας

Καταγγελίες Ηρακλειώτη πατέρα δύο φοιτητών
Την έντονη αντίδραση του Ηρακλειώτη Γιάννη Παυλιδάκη προκάλεσε η «εξυπηρέτηση» που επεφύλαξε στους δύο φοιτητές γιους του η Ολυμπιακή Αεροπορία.
Όπως αναφέρει στο Cretalive,  έστειλε  και σχετικό ηλεκτρονικό μήνυμα στην αεροπορική εταιρία, επισημαίνοντας ότι επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμη ενέργεια
Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα καταγγέλλει :
"Χθες (Παρασκευή 26-08-11) , ταξίδευε ο γιος μου Βασίλης από Ηράκλειο-Θεσσαλονίκη με την πτήση 0891 της Ολυμπιακής. Η ώρα αναχώρησης ήταν 11.50 και τελικά το αεροπλάνο έφυγε στις 16.35, δηλαδή καθυστέρηση 4 ώρες και 45 λεπτά … Αν νομίζετε ότι αυτό είναι εξυπηρέτηση να μας το πείτε…
Την περασμένη Δευτέρα, ο άλλος γιος , Μανώλης, που ταξίδευε για Σάμο, αναγκάστηκε να πληρώσει 40 ευρώ για 10 κιλά υπέρβαρο και χωρίς νόμιμη απόδειξη αν και τη ζήτησα…
Λυπάμαι πολύ και επιφυλάσσομαι για κάθε νόμιμη ενέργεια και δημοσίευση στον τύπο " .
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΥΛΙΔΑΚΗΣ
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Συγχωνεύονται Alpha και Eurobank

Την Δευτέρα οι ανακοινώσεις-Η νέα τράπεζα που θα δημιουργηθεί εκτιμάται ότι θα συμπεριλαμβάνεται στις 25 μεγαλύτερες της ΕΕ.
Συγχωνεύονται Alpha και Eurobank
Συγχωνεύονται, σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, η Alpha Bank με την Eurobank, με συμμετοχή funds από το Κατάρ, δημιουργώντας νέα δεδομένα για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
 Η νέα τράπεζα που θα δημιουργηθεί εκτιμάται ότι θα συμπεριλαμβάνεται στις 25 μεγαλύτερες της ΕΕ. Την Δευτέρα συνεδριάζουν τα διοικητικά συμβούλια των δύο τραπεζών και θα υπάρξει επίσημη ενημέρωση
Όπως φαίνεται, παρά την κατρακύλα των τιμών των μετοχών, οι τραπεζικοί «γάμοι» επανέρχονται στο προσκήνιο, καθώς τραπεζικοί κύκλοι αναφέρουν ότι «όλοι κρατούν διαύλους επικοινωνίας με όλους».
Νέο σχήμα
Σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας Το Βήμα, η συμφωνία αναμένεται να συνοδευτεί και από αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, στην οποία δεν αποκλείεται οι υφιστάμενοι μέτοχοι να αυξήσουν τη συμμετοχή τους -όπως π.χ. το επενδυτικό κεφάλαιο του Κατάρ που συμμετέχει στην Alpha.
Οι πηγές της εφημερίδας αναφέρουν ότι οι δύο πλευρές έχουν μελετήσει τα δεδομένα και τις εκτιμήσεις για την επικείμενη επιβάρυνση κάθε τράπεζας από τους ελέγχους της BlackRock, τις συνέργειες που θα προκύψουν, καθώς και τα περιουσιακά στοιχεία που μπορούν να αξιοποιηθούν (πώληση θυγατρικών, διεθνών συμμετοχών, ακίνητης περιουσίας) ώστε να ενισχυθεί η κεφαλαιακή βάση τους.
Πάντως, για να έχει νόημα η συνένωση δύο τραπεζών προϋπόθεση είναι η επίτευξη οικονομιών κλίμακος. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να εξορθολογιστούν τα δίκτυα με κλείσιμο καταστημάτων σε περιοχές όπου υπάρχει αλληλοκάλυψη και ενδεχομένως άνοιγμα σε νέα σημεία και επίσης να συγχωνευθούν μια σειρά από υπηρεσίες, όπως το back office, το dealing room κτλ. Aυτό βέβαια σημαίνει μείωση προσωπικού με απολύσεις.
Όπως σημειώνουν τραπεζικοί κύκλοι, τα οφέλη που προκύπτουν από μια συγχώνευση αφορούν τις συνέργειες που θα δημιουργηθούν από τη συνένωση τραπεζών. Βέβαια, οι συγχωνεύσεις δεν λύνουν πλήρως το βασικό πρόβλημα των ελληνικών τραπεζών, που είναι η άντληση ρευστότητας, καθώς οι αγορές παραμένουν κλειστές για τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες εξαρτώνται αποκλειστικά από την Eυρωπαϊκή Kεντρική Tράπεζα και την Tράπεζα της Eλλάδος.
Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ- in.gr
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,